Kommentti: Kultapojan kova koulu – Lauri Marjamäki jää historiaan valmentajana, jonka kaudella menestysputki katkesi

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki. KUVA: Maiju Torvinen
Pyeongchangin olympialaiset 2018 22.2.2018 21:08
Kimmo Siira

Ennen olympiaturnausta Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki muistutti urheiluihmisiä ankaralla tilastofaktalla, jonka mukaan historia ei tunne yhtään suomalaista jääkiekon olympiavoittajaa.

Olympiatuli sammuu Pyeongchangin stadionilla sunnuntaina – ja jo nyt on varmaa, että suomalaisista jääkiekon olympiavoittajista kertova A4-paperi on yhtä tyhjä kuin aina ennenkin.

Sen sijaan Marjamäki jää historiaan valmentajana, jonka aikakaudella Leijonien vuonna 2006 alkanut ja kolme peräkkäistä olympiamitalia tuottanut menestysjatkumo katkesi.

Se on kova isku luotsille, jonka ura lähti nousukiitoon Oulussa ja Kärpissä vietettyjen vuosien aikana.

Kun Jääkiekkoliiton ex-puheenjohtaja Kalervo Kummola sai ajatuksen ”baby faceksi” kutsumansa Marjamäen palkkaamisesta, hän toivoi, että uuden sukupolven suomalaisvalmentajan kultainen kosketus toimisi myös Leijonissa.

Nyt, vajaan kahden vuoden vetovastuun jälkeen, saldona ovat raskaiden pettymysten sarjaan lokeroitavat mahalaskut World Cupista (2016) ja olympialaisista (2018) sekä mukiinmenevä neljäs sija viime kevään MM-turnauksesta.

Toisinaan on jäänyt mysteeriksi, ymmärtääkö Marjamäki täysin maajoukkuevalmentamisen perusluonnetta.

Tähän mennessä nähdystä kokonaisuudesta päävalmentaja saa välttävän tai jopa heikon arvosanan.

Menestyksen suhteen jakso on ollut yhtä kuiva kuin sää olympiakaupunki Gangneungissa, jossa ei ole satanut kahden viikon aikana pisaraakaan.

Viimeisen mahdollisuuden kurssin korjaukseen ja kriitikoiden vaientamiseen tarjoaa tuleva MM-turnaus Tanskassa. Sitä ennen Marjamäen on kuitenkin selvitettävä, miksi hän ei saa maajoukkuetta pelaamaan osaamisen edellyttämällä tavalla ja tasolla.

Varmaa on, että eniten ja kriittisimmin asiaa pohtii valmentaja itse. Jo ennen viime kevään MM-turnausta Marjamäki myönsi Kalevassa, että hän on kokenut työssään riittämättömyyden tunteita.

Olympialaisissa nähtyjen otteluiden perusteella ei voi sanoa, että yksikään Leijonien pelaaja olisi ylittänyt itsensä.

Marjamäki on useaan otteeseen tuskaillut ahdasta aikaikkunaa, joka rajaa Leijonien päävalmentajan mahdollisuuksia pelitavallisten asioiden hiomiseen.

Kuluvan kauden päätyttyä Marjamäen ei tarvitse tätä asiaa enää murehtia. Hän siirtyy KHL-seura Jokerien päävalmentajaksi ja jättää Jukka Jalosen hinattavaksi Leijona-joukkueen, jonka tämänhetkinen pelillinen identiteetti on harvinaisen hahmottumaton ja sekava.

Toki Marjamäen itsensä mielestä Leijonat on pelinsä kanssa ”oikeilla jäljillä”. On syytäkin olla, kun päävalmentajapestin seinä tulee vääjäämättä vastaan.

Toisinaan on jäänyt mysteeriksi, ymmärtääkö Marjamäki täysin maajoukkuevalmentamisen perusluonnetta. Viime kädessä kyse on tuloksenteosta.

Siinä Marjamäki on kiistattomasti epäonnistunut.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Marjamäen pelikirja lienee liian vaikeaselkoinen tavalliselle lätkäjannulle, jolla ei englanti taivu, koulu on jäänyt kesken tai joka on saanut armosta peruskoulun päästötodistuksen. Jääkiekkoilijat ovat isokokoisia yksinkertaisia nuoria miehiä joille ei saa antaa liian vaikeaa kuvaa pelistä. Riittää kun tosiaan sanoo jätkille, että luistelkaa niin penteleesti, taklatkaa aina kun vastustaja on hollilla ja lyökää kiekko puolenkymmentä kertaa maaliin niin pääsette illalla baariin. Saksa pelasi juurikin näin ja meni finaaliin. Ja jos tosiaan ylivoimakin on nuotitettu niin tarkasti että vain tietty pelaaja saa vetää ranteella vasemman puolen B-pisteen kaarelta tietyn pelaajan lähettämästä syötöstä, ja kolmannen pelaajan tehtävä on lyödä kiekkoa kulmaan ja luistella heti sen jälkeen vaihtoon, niin ei tule maaleja, ei. Mutta hei, jos haluat tietää enemmän Suomilätkästä niin sano; -Onkamolainen, Please!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka kaikki ei mennytkään ihan putkeen, niin laaditu(i)lla pelisysteemillä saatiin hyviä maalintekopaikkoja ja Marjamäkihän ei tee maaleja, vaan pelaajat, siellä epäonnistuttiin myös, esim Tolvanen Ruotsi- ja Kanada-ottelujen tehot nollilla eli tehottomuus koko joukkueessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valmentaja luo pelisysteemin , pelaajien on noudatettava sitä ,tai istut viltissä . Pelaajat olivat samaa tasoa kuin muillakin mailla ,mutta hieman näytti siltä ,kuin maalintekijöiksi olisi nimetty jo etukäteen tietyt pelaajay ,näille yritettiin pelata kiekko väkisin , tälläinen ei ole nykykiekkoa enää ,vaan vauhtilähdöt ,sata lasissa vastustajan maalille ja kiekon ronkkii sisään kuka ehtii ,hirveän yksinkertaista ja tylsää kuin vain jääkiekko voi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellainen joukkue kuin pelaajat. Ihan oikeasti, kuka tai ketkä nousevat pelaajista esiin The Pelaajina. Esille on nostettu Eeli Tolvanen ja Miro Heiskanen ja ihan aiheesta, nuoret lupaukset. Voi kysyä, millaiset työkalut Marjamäellä on käytössä? Sanon, ettei nykykiekon vaatimustason pelaajia, perustason paljolti puukätisiä jo uransa loppuvaiheessa olevia pelaajia. Turha tehdä hätäisiä johtopäätöksiä, on menossa murros maajoukkueessa, vanhat väistyvät ja uuden ajan pelaajat astuvat esiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Floppi, mikä floppi. Menestystä ei tule pelkästään, jos on pomojen suosikkipoika. Eihän se pojan syy tietenkään ole olla suosikki, mutta kun asetetaan maajoukkueen peräsimeen, odotetaan myös vastuunottoa, ja sitä ei tässä tapauksessa pystytty ottamaan. Uutta kaveria kehiin ja äkkiä, mutta ei tajunnut edes erota. Yrittää tällä tavalla paikata menestymättömyyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmeen vastuunottoa Marjamäki ei ottanut? Höpöhöpö, kyllä oli fiksu valmentaja ja pelaajien kanssa tuli loistavasti toimeen. Kyllä suomalaiset ovat ihmeellistä kansaa, aina haukutaan ensin valmentaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marjamäki pääsi valmentamaan ja luomaan pelitapaa kahdella eht-turnauksella joukkueilla, jotka aikalailla koostui tästä olympiamiehistöstä. Sen pohjalta ihmetyttää että silti pelitapaa muuteltiin ja ketjuja pyöriteltiin, eikä pelillisesti päästy tuon paremmalle tasolle.
Kyllä jos tätä objektiivisesti katsoo niin valmentaja on epäonnistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi pelasi hyvät kisat, ja menestys oli kerrankin materiaalin mukainen. Jotenkin porukka kuvittelee, että vuodesta toiseen voisi ylisuorittaa. Ei voi, vaan kyllä se kiekko joskus pomppii vastustajallekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Maalin tappio Kanadalle ei ole huono tulos. Aiemmin 2000-luvulla Suomi vaan on pärjännyt yläkanttiin erittäin kovien vastustajien kanssa kun on ollut huippuvahvistuksia NHL:stä. Nyt kun uusi huippusukupolvi on vasta nousemassa tilalle pitää tottua siihen että joka vuosi ei olla mitaleilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki kunnia Marjamäelle.nämä ns."maailman tähdet" kylläkin epäonnistui täysin .ei viidenkympin joukkueella saa satasen tulosta..
Kiekko olisi pitänyt toimittaa sinne maaliin eikä roiskia päätyplekseihin niinkuin nämä sankarit teki koko ajan .mutta tulos on tämä ja pulinat pois.
Hyvää kevättä kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuluttaisi vähemmän aikaa Oulun baareissa tuo Marjamäki,julkisuus kiinnostaa häntä enemmän kuin työ

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät nämä menestymättömyyttä ("suurella sydämellä") murehdi niin kauan, kun vuosipalkkana kuittaavat 6-numeroisen shekin.

Marjamäen jälkeen hyppää taas kerran kiertolaisruletissa arpaonnen suosima Jukka Jalonen Leijonien päävalmentajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kojon tulokset maajoukkueessa eivät olleet kummoisemmat,eikä hän saanu näin paljon rapaa. Tarttis myös kattoo hiukan tuota materiaalia ja miettiä oliko tuossa toppi. Ihmetyttää myös se miksi valmentajista on tehty median sylkykuppeja? Pelaajat siellä jäällä suorittaa! Tässä toki tullaan median ja meidän fanien ymmärtämättömyyteen!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jalkeilla oli olympialaisissa paras mahdollinen saatavilla oleva joukkue, joten ihmeelliseen synkistelyyn ei ole kovinkaan suurta tarvetta. Marjamäki on edelleenkin asiallinen ja hyvä valmentaja, vaikka arvostelijat ja puukottajat tietenkin astuvat esiin häviön hetkellä. Aika usein unohtuu, että pelaajat tekevät maalit, eivät valmentajat vaihtoaitiossa. Toivottavasti jääkiekkoliitto ei ala hölmöilemään ja vaihtamaan valmentajia ennen kevään mm-kisoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma homma. Minusta Marjamäki on teoriassa oikeassa kaikessa, mutta tulosta ei vaan tule. Sen sijaan esimerkiksi KJ ei ymmärtänyt mitään "meidän pelistä" ja silti menestystä tuli, vaikka ei olisi pitänyt. Ehkä lätkä on kuitenkin enemmän pelaajien peli? NHL-tyyppinen suoraviivainen jyräys ilman hienouksia vaan porskuttaa tuurilla mitaleille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mistäs sitten Sportista? Liigan huonoimmasta joukkueesta? Kärpät ovat liigan paras joukkue tällä hetkellä se on vaan fakta. Pakko on sieltä ottaa jos mitaleista haluaa edes pelata mitalleista sillä ei kaikkia voi khllästäkään ottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

9:07
Henkilöauto suistui Pohjantieltä Oulussa puolenyön aikaan
8:33
Parhaat paikat menivät heti kättelyssä – ruuhkat Muhoksen Suviseuroihin olivat niin pitkät, että portit päätettiin avata aiemmin
8:14
Loppuunmyyty Qstock rikkoo jälleen kävijäennätyksensä – festivaalille odotetaan yhteensä 40 000 kävijää
8:00
Maistuisiko mehujää kesän trendidrinkistä tai kermainen jäätelö, joka maistuu limepiirakalta? Itse tehdyissä jäätelöissä sinä päätät maut Tilaajille
7:38
Migri: Vastaanottokeskuspaikkojen määrää vähennetään noin 800 paikalla – muutama vastaanottokeskus lakkautetaan kokonaan
7:00
Katsoja tuntee olevansa salakatselija, kun lapsi paljastaa vanhemmilleen sukupuolisen suuntautumisensa – dokumentti hämmentää avoimuudellaan
7:00
Naisten rakkaustarinassa on kaikki pelissä – pääroolit menivät oikeisiin osoitteisiin Rooney Maralle ja Cate Blanchetille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Jos Venäjä ottaa Suomen

80 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Hyvä Pudis. Turistin toholakkeet ajelee ihmisten päälle, kun kattelee pitkin jokien varsia. Sillälailla. Lue lisää...
Oulun poika

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image