Kaikki valmista tal­vio­lym­pia­lai­siin – nimihirviö Pyeongc­han­gis­sa kisapaikat ovat kompaktissa jär­jes­tyk­ses­sä

Olympiajoukkueet toivotetaan tervetulleeksi Yhdysvaltain lähetystön seinälle levitetyssä banderollissa. Olympialaiset alkavat 9. helmikuuta. KUVA: YONHAP / EPA
Pyeongchangin olympialaiset 2018 5.2.2018 1:06 | Päivitetty 5.2.2018 3:28
STT

Sen jälkeen, kun talviolympiakisat vuonna 2011 myönnettiin Etelä-Korean Pyeongchangille, suomalainenkin media on muutaman kerran kirjoittanut erheellisesti "Pjongjangin talvikisoista". Viimeaikaisten tapahtumien valossa virhe on jopa ymmärrettävä.

Pjongjang on eteläisen Korean rajanaapurin Pohjois-Korean pääkaupunki. Viimeistään ydinkokeillaan itsensä maailmankartalle piirtänyt Pohjois-Korea on vaihteeksi harrastanut naapurinsa kanssa liennytystä ja osallistuu olympiakisoihin 22 urheilijalla.

Etelä- ja Pohjois-Korean on määrä pelata jääkiekon naisten olympiaturnauksessa yhteisellä joukkueella. Se on ollut monelle Etelä-Koreassa liikaa. Arvostelijoiden mielestä fuusiojoukkue syrjii eteläkorealaisia naiskiekkoilijoita.

Muutenkin Etelä-Korea on tehnyt myönnytyksiä, jotta arvaamattomaksi arvioitu pohjoisnaapuri ei pahoita olympiajuhlan aikana mieltään.

– Ensimmäisen kerran olympiakisojen historiassa järjestäjämaa ei kanna avajaisissa omaa lippuaan, kun Koreat esiintyvät seremoniassa yhdistyneenä joukkueena, Suomen urheilukirjaston erikoistutkija Vesa Tikander huomauttaa.

Liikenteen pitäisi sujua

Kisoja seuraavan on hyvä muistaa, ettei Etelä-Korean koillisosassa sijaitsevaa Pyeongchangia tule kutsua kaupungiksi. Koreoiden demilitarisoidulta rajavyöhykkeeltä noin 90 kilometrin päässä sijaitseva Pyeongchang on Gangwonin provinssin piirikunta.

Olympiakisojen hermokeskukset ovat itärannikon 200 000 asukkaan kaupunki Gangneung ja siitä linnuntietä parikymmentä kilometriä länteen sijaitseva vuoristovyöhyke, jolla kilpaillaan etupäässä hiihtolajeissa.

– Talviolympiakisat järjestetään toisen kerran ilman nimikkokaupunkia. Edellinen vastaava tapaus oli Yhdysvalloissa Squaw Valley 1960, Tikander kertoo.

Liikenteen pitäisi Pyeongchangin keskuskisapaikkojen välillä soljua sujuvasti. Junayhteys Soulista saakka avattiin joulukuussa, ja moottoritietä pitkin pääsee autokyydillä.

Vancouverin talvikisoissa 2010 lumimyräkän osuttua kohdalle matka kisakaupungista hiihtolajien suorituspaikoille saattoi kestää kolmekin tuntia. Pyeongchangissa tästä ei ole pelkoa.

– Suorituspaikat näihin kisoihin on rakennettu kompaktisti, olympiaprojektia pitkään seurannut Tikander vahvistaa.

Kisabudjetti kasvanut

Olympialaiset sairastavat mammuttitautia. Edellisistä talvikisoista Venäjän Sotshissa 2014 tuli historian kalleimmat, kun kokonaiskustannukset nousivat huimimpien arvioiden mukaan 40 miljardiin euroon.

Pyeongchang tavoitteli alun perin 6-7 miljardin euron budjettihaarukkaa, mutta luku kohonnee yli kymmenen miljardin.

Sotshi polkaisi olympiahankkeensa tyhjästä, ja se näkyi etenkin keskeneräisissä majoitustiloissa. Tunnontarkkojen korealaisten Pyeongchangissa lienee kaikki valmista.

MAINOS

Kommentoi

Kannattaa olla lentoja varatessa tarkkana kaupunkien Pyeongchang [pjoentsäng] ja Pyongyang [pjongjang] kanssa, ettei vahingossa joudu Pohjois-Korean puolelle rajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

118
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
79
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
51
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
49
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
39
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image