Iivo Niskaselle ku­nin­kuus­mat­kan olym­pia­kul­taa! "Lämmin oli se Suomen lippu kietoutua"

Iivo Niskanen tuuletti maalissa olympiakultaa 50 kilometrin perinteisen kisan jälkeen. KUVA: ANTONIO BAT / EPA
Pyeongchangin olympialaiset 2018 24.2.2018 9:08 | Päivitetty 24.2.2018 15:27
Anna Leinonen

Iivo Niskanen on voittanut olympiakultaa perinteisen tavan 50 kilometrin kisassa Pyeongchangin olympialaisissa lauantaiaamuna.

Kuninkuusmatkan olympiavoitto ratkaistiin viimeisillä kilometreillä. Kultamitalista taistelivat Niskanen ja Venäjän olympiaurheilijoiden Aleksander Bolshunov. Noin kilometri ennen maalia Niskanen otti johtopaikan ja karkasi Bolshunovilta. Pettynyt venäläinen hävisi Niskaselle lopulta reilut 18 sekuntia.

Pronssille hiihti niin ikään Venäjän olympiaurheilijoita edustava Andrei Larkov, joka tuli maaliin 2:37 Niskasen perässä.

– On huojentunut olo. On ollut vähän rikkonaista, ja olen joutunut odottamaan virettä, Niskanen sanoi Ylen haastattelussa hiihdon jälkeen.

– Lämmin oli se Suomen lippu kietoutua kuvienoton ajaksi, olympiavoittaja totesi.

Kyseinen matka oli Niskasella tämän kauden päätavoite. Suomalaishiihtäjä totesi, että olympialaisissa onkin nähty häneltä tämän kauden parasta hiihtoa.

Niskanen on neljäs suomalainen mieshiihtäjä, joka on voittanut olympiakultaa 50 kilometrin kisassa.

Irtiotto varhaisessa vaiheessa

Niskanen hallitsi yhteislähtökilpailua jo aikaisesta vaiheesta asti. 15 kilometrin jälkeen lähtenyt veto pudotti muut hiihtäjä, ja sen jälkeen suomalainen pääasiassa repi eroa takaatuleviin. Aluksi suomalaishiihtäjän peesissä pysyi Kazakstanin Aleksei Poltoranin. Hän kuitenkin tippui vauhdista, ja Niskanen hiihti pitkään yksin.

Niskanen totesi kisan jälkeen, että irtiotto niin varhaisessa vaiheessa jännitti, sillä yksin hiihtäminen vaatii voimia enemmän kuin ryhmähiihto.

– Yllättävän lujilla siinä oli henkisestikin, kun niin aikaisin tuli se irtiotto.

– Katsoin taakse, ja näin, että jokainen joutuu tekemään töitä vähän itsekseen. Ajattelin, ettei tarvi huolestua, Niskanen jatkoi.

Iivo Niskanen hiihti pitkää yksin 50 kilometrin aikana. KUVA: Antonio Bat / EPA

Johtopaikka vaihtui noin kymmenen kilometriä ennen maalia, kun Bolshunov ajoi Niskasen kiinni ja meni kärkeen.

Niskanen käytti viimeisen mahdollisuuden vaihtaa suksea, kun matkaa oli jäljellä vajat 8,5 kilometriä. Bolshunov ei suksia vaihtanut ja hän ottikin siinä vaiheessa pienen etumatkan. Niskanen sai kuitenkin eron nopeasti kiinni.

– Kisan tiukin vaihe oli, kun otin Bolshnovin kiinni. Piti käyttä järkeä, ettei lähde liian aikasin vetämään, Niskanen totesi.

Suomalaishiihtäjä karisti Bolshunovin kannoiltaan viimeisen kilometrin aikana.

– Kaikki meni täydellisesti. Viestin jälkeen minulla oli kova itseluottamus. Viimeinen viikko on mennyt suunnitellusti, hän summasi kisaa.

Niskanen voittoaika oli 2.08.22.

Neljänneksi lauantaina sijoittui Kanadan Alex Harvey, viides oli Norjan Martin Johnsrud Sundby ja kuudes Norjan Hans Christer Holund. Yhtä matkaa maaliin tullut kolmikko jäi reilut 2.40 kärjestä. Kisan jälkeen Sundby kehui Niskasen hiihtoa perinteisellä hiihtotavalla sekä hänen positiivista olemustaan.

Muut suomalaiset jäivät kauas Niskasen vauhdista. Matti Heikkinen oli kisassa 25. ja Perttu Hyvärinen 29. Heikkisen ero kärkeen oli reilut yhdeksän minuuttia ja Hyvärisen kymmenen minuuttia. Ristomatti Hakola oli 43:s.

Katso dokumentti Iivo Niskasesta:

Dokumentti Iivo Niskasesta kertoo, millainen urheilija olympiakultaa hiihtänyt suomalainen on.

Katso Kalevan lukijoiden lähettämiä onnittelukuvia Niskasen kultahiihdon jälkeen.

Iivo Niskanen

Ikä: 26, syntynyt 12. tammikuuta 1992

Pituus/paino: 187 cm/80 kg

Syntymäpaikka: Oulu

Asuinpaikka: Kuopio

Seura: Vuokatti Ski Team Kainuu

Valmentaja: Olli Ohtonen

Ammatti: hiihtäjä

Parhaat saavutukset: 50 km (p) olympiakultaa 2018, 15 km (p) MM-kultaa 2017, pariviestin (p) olympiakultaa Sami Jauhojärven kanssa 2014, pariviestin (p) MM-pronssia 2017 Jauhojärven kanssa, alle 23-vuotiaiden nuorten MM-kultaa 15 km (p) 2014, maailmancupin osakilpailuvoitto 15 km (p) Ruka 2014 ja Ruka 2016, olympialaisten 4:s 15 km (p) 2014, alle 20-vuotiaiden MM-kisojen 4x5 km pronssia 2011.

Suomen olympiamitalit miesten 50 kilometrin hiihdosta:

Kultaa: Veli Saarinen 1932, Veikko Hakulinen 1952, Kalevi Hämäläinen 1960, Iivo Niskanen 2018.

Hopeaa: Väinö Liikkanen 1932, Eero Kolehmainen 1952, Veikko Hakulinen 1956 ja 1960, Juha Mieto 1980, Mika Myllylä 1994 (perinteinen hiihtotapa).

Pronssia: Benjam Vanninen 1948, Arto Tiainen 1964, Aki Karvonen 1984.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (68)

Kauniisti sanoit Suomen lipusta. Tämän kun muistamme muutkin. Niin kauan on lämmin olo, kun meillä on oma, Suomen sinivalkoinen lippu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiva ois ollu nähä miten Sergei eli paras hiihtäjä olis pärjänny. Ei ole ikinä jääny kiinni mistään vilpistä. Politiikan takia menetti melko varman kullan. Ikävää, että tämmönen himmentää koko homman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi jäädä kiinni vilpistä jos näyte vaihdetaan puhtaaseen ennen sen tutkimista.

Venäläishiihtäjät pystyivät vapaasti käyttämään doping-aineita kun tiesivät etteivät voi jäädä kiinni. Venäläinen testausjärjestelmä oli mukana huijauksessa, ja tämä oli se syy dopingpannaan, ei joidenkin urheilijoiden dopingkäyttö.

Sergei oli yksi niistä, joiden dopingnäytteitä manipuloitiin - miksiköhän? Parhaan hiihtäjän arvonimi ei ole siksi oikeutettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma. Ja olishan toki ollut mahtavaa nähdä miten taistelu olis päättynyt jos maailman paras hiihtäjä Sergei olis saanut ollut mukana ilman politiikan sekoittamista asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei paras...

Dopingin avulla tullaan parhaaksi samalla logiikalla kuin tullaan ryöstämällä rikkaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeisestä suksien vaihdosta vähän matkaa ja tajusin kultaa tulevan. Oli hieno hetki, ihan kostui silmäkulmat. Iivo näytti, että vielä löytyy miehiä Suomesta tuomaan olympiakultaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyä son niin että kaikki muu urheilu on turhaa paitsi hiihto. Kaikki muut lajit tulee kaukana jälessä, son niin että hiihto on kuningaslaji vailla vertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkästä aikaa hieno kisa! Iivo pani heti alkuvaiheessa vastustajat vapajamahan.

Erityisesti jäi mieleen se loppuvaihe, missä Iivo alkoi Bolsua jätätättättään. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut Iivolle, kova veto! Voitto on myös kova näyttö suomalaisten osaamisesta, Jylhälle ja muulle valmennusporukalle että suksihuollon henkilöille sekä lääkintäryhmälle, joka on vähemmän julkisuudessa, mutta sinne myös suuret kiitokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut Iivolle ja hänen perheelle.
On hienoa olla Suomalainen tällaisten suoritusten jälkeen.
Täytyy muistaa että saavutus on kovan työn takana.
Kannustaa myös nuoria joilla on hiihtoura alullaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno hiihto, jännittävä. Ihan silimät kostui loppuratkaisun aikaan viimeset 2km. Upea hiihto Iivolla. Eipä ole ruikuttamisen aihetta minullakaan. Kaiken lisäksi hieno keli pihalla, kannattaa katsoa. Ruikutan kuiteski: Areenan tallenne ei vieläkään saappeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siinä tippa herahti silmämunan päästä, kun Iiro ylitti maaliviivan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopa nämä ns. penkkiurheilijat ovat hekuman huipulla. Mitä ihmeellistä tuossa on? Ainahan joku voittaa; silloin muut häviävät. Miksi kilpailla, kun ei ole välttämätöntä. Nämä räkä poskella huohottavat karpaasit ovat lähinnä vastenmielisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jo on kommentti, katkeruuttako vai muuta? Eikö ole hienoa, että joku onnistuu tavoitteessaan? Jättäisit ainakin kommentoimatta ! Minusta ainakin tuntui uskomattoman hienolta, kun Iivo karkasi venäläiseltä, uskon , että samoin tunsi moni muukin suomalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (68)

Uutisvirta

114
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
56
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
45
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
45
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
42
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
31
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
30
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola ja Rovaniemi lounaistuuli on huomenna voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Näytä minulle yksikin suomalainen köyhä. Verrataan häntä maailman keskivertokansalaiseen. Mitä huomaamme? Suomalainen ... Lue lisää...
Oikea mittakaava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image