Iivo Niskanen testaa yhteislähtöä jo yh­dis­tel­mä­ki­sas­sa

Pyeongchangin olympialaiset 2018 8.2.2018 7:48 | Päivitetty 8.2.2018 10:22
STT

Maailmanmestari Iivo Niskasen olympiahiihtojen pääkilpailu 50 kilometriä hiihdetään runsaan kahden viikon kuluttua, mutta sunnuntaina Niskanen testaa jo kisalatujen sopivuutta yhteislähtöön. Niskanen on mukana nelikossa, joka kilpailee yhdistelmäkilpailussa.

Kvartetin täydentävät odotetusti Matti Heikkinen, Perttu Hyvärinen ja Lari Lehtonen. Miehet hiihtävät 15 kilometriä perinteisellä ja jatkavat saman matkan vapaalla hiihtotavalla suksien vaihdon jälkeen.

Niskasen mukaan laduilta löytyy työpätkiä, mutta reitillä on myös pitkiä kasaavia laskuja. Niistä mittavin, noin 800 metrin mittainen alamäki osuu perinteisen hiihtotavan 3,75 kilometrin ladulle noin kahden kilometrin jälkeen, ja se on reitillä neljä kertaa.

- Jollain tavalla pidän skiathlonia (yhdistelmäkilpailua) hyvänä kokemuksena radasta ja siitä, miten se käyttäytyy. Perinteisen osuus tulee olemaan mielenkiintoinen, Niskanen sanoi joukkueen mediatilaisuudessa.

Niskasen valmentaja Olli Ohtonen vahvisti, että hänen valmennettavansa osallistuminen kolmannelle kisamatkalle vapaan hiihtotavan 15 kilometrille on epätodennäköistä, mutta mahdollista.

- Katsotaan sprintin jälkeen sitten ohjelmaa eteenpäin, Ohtonen sanoi ja piti tärkeänä, että Niskanen pääsee sunnuntaina kisarytmiin itselleen luontaisimman normaalimatkan kautta.

Lehtonen ottaa ilon irti

Yhdistelmäkilpailu on viimeistä kertaa mukana arvokisoissa, sillä Kansainvälinen hiihtoliitto on muuttamassa matkavalikoimaa. Lari Lehtoselle matka on mieluisin, sillä MM-Lahdessa hän oli lajissa yhdeksäs.

- Otetaan ilo irti, että saa hiihtää tätä viimeistä kertaa, Lehtonen sanoi.

Hyvärinen kisaa ensi kertaa olympialaisissa ja on viettänyt toistaiseksi leppoisia päiviä kisakylässä. Hänen talvensa on ollut toistaiseksi vaisu, ja jonkinlainen kysymysmerkki leijuu myös Heikkisen pään päällä. Hänen vireensä on vaihdellut kauden mittaan rajusti.

- Varmasti tämä menee oikeaan suuntaan, mutta jää nähtäväksi, riittääkö se. Nyt on turha enää miettiä, olisiko pitänyt tehdä toisin. Nyt tehdään vaan kisat maksimaalisesti, Heikkinen totesi.

Yhdistelmäkisan miehistä vain Niskanen on mukana tiistaina perinteisen sprintissä. Muut suomalaissprintterit ovat Ristomatti Hakola, Martti Jylhä ja Lauri Vuorinen. He ovat hiihtäneet olympiasprintin latua hiihtomatolle stimuloituna kotimaassa, joten yllätyksiä ei ole luvassa.

Sprintterit tulivat kisapaikalle vasta alkuviikolla, joten aikaerosta toipuminen on kesken.

- Vielä ei ole pystynyt oikein mihinkään, Jylhä tuumasi.

- Emme ole vielä edes katsoneet kisalatua taktisesti, vaan yrittäneet vain vähän liikkua. Olemme syöneet ja nukkuneet, Hakola naurahti.

Hän ja Vuorinen ovat olympialaisten ensikertalaisia.

Hakola rentoutui kotona

Hakola sai kotona majesteettisen palvelun viimeistellessään olympiavirettään pohjoissatakuntalaisissa maisemissa. Hakolaa odottivat viimeisen päälle viimeistellyt harjoitusladut, ja olympialaisten ensikertalainen sai ladattua fyysiset ja psyykkiset akkunsa kauden päätapahtumaan.

- En ole pariin kolmeen vuoteen edes hiihtänyt kotona.

- Hiljaista hiihtoa ja pari vähän kehittävämpää treeniä. Muuten jalat katossa, eikä mitään ylimääräistä, kankaanpääläinen kertoi.

Hakola arvioi, että onnistumisen eväät löytyvät huolellisesta totuttelusta aikaeroon ja hyvästä kisavalmistautumisesta.

- Vähän tuuriakin vaatii, että saadaan kaikki kohdalleen, Hakola ennakoi.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image