Am­pu­ma­hiih­tä­jä Tero Seppälä on Haapajärven uusi ylpeydenaihe – Mika Myllylä yksi innoittajista

Tero Seppälä on pystynyt sijoihin 20 ja 25 Pyeongchangin olympialaisten ensimmäisillä henkilökohtaisilla matkoilla. KUVA: ANTONIO BAT / EPA
Pyeongchangin olympialaiset 2018 14.2.2018 20:16
Kimmo Siira

Haapajärven kasvatti Tero Seppälä, 22, painoi maanantain myöhäisillan näyn tarkasti mieleensä. Hän todisti Alpensian ampumahiihtostadionilla lähietäisyydeltä, kun miesten takaa-ajon yllätyshopeamitalisti, Ruotsin Sebastian Samuelsson, 20, vastaanotti onnitteluja oikealta ja vasemmalta.

Viime päivät ovat vahvistaneet Seppälälle, että myös hän itse voi olla jonain päivänä juhlittu sankari, arvokisamitali kaulassaan.

– Tunnen Samuelssonin hyvin. Hän on vuoden nuorempaa ikäluokkaa ja tuttu kilpakumppani. Olen hänet voittanutkin, Seppälä muisti.

Seppälän poikamaisilla kasvoilla oli hymy, vaikka pikamatkan 20. sija vaihtui takaa-ajon hyytävissä oloissa viisi pykälää huonompaan lopputulokseen. Nuori urheilija tiedosti kisan päätyttyä tärkeimmän.

Hänen debyyttinsä olympiatasolla ei olisi voinut olla kovin paljon parempi.

Seppälä on toteuttanut tempun, jota kaikki tavoittelevat. Hän on yltänyt Pyeongchangissa omalle hyvälle tasolleen – ja oli pikamatkalla jopa erinomainen.

Tulevien vuosien menestysnäkymä häikäisee. Nuori mies on nähnyt nyt kovimmassa mahdollisessa paikassa, missä maailman kärki menee. Ei enää kaukana.

– Varmasti pystyn itsekin joskus samaan kuin Samuelsson, kun vain sattuu paras kulku ja tässä saa muutaman vuoden vielä kehittyä, Seppälä totesi rauhallisesti.

Varsinkin tällä kaudella nuoren miehen kehitysharppaus on ollut hurja. Viime kaudella Seppälä sai tililleen ensimmäiset maailmancup- ja MM-kisastarttinsa, joissa hän oli tulosliuskan ynnä muut -osastoa, sijaluvun 71 huonommalla puolella.

Maailmancupin pistetilinsä Seppälä avasi viime joulukuussa Hochfilzenissä. Ennen olympialaisia pisteitä kertyi vielä kahdessa muussakin kisassa. Olympialaisissa Seppälä on noussut lajinsa hierarkiassa jo 20–30 parhaan eliittiurheilijan joukkoon.

Enempää hän ei voisi tässä ja nyt toivoa.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että Seppälästä voi kasvaa täyttäjä menestystyhjiölle, joka on jäänyt 2000-luvulla arvokisamitaleita voittaneilta Paavo Puuruselta ja Vesa Hietalahdelta.

Lahjakkuuden esityksiä on seurattu tarkasti myös Haapajärven Leppirannantiellä. Kotona Seppälää ovat kannustaneet Timo-isä, Marita-äiti, Mari-pikkusisko ja laaja joukko sukulaisia sekä ystäviä.

Erityisen tunteikkaita viime päivät olleet isälle, joka kilpaili itse ampumahiihtäjänä vuoden 1994 olympialaisissa Lillehammerissa. Isällä on tärkeä rooli poikansa urheilu-uran taustavaikuttajana, niin huoltoon kuin valmennukseen liittyvissä kysymyksissä.

– Kisoja on seurattu täällä peukut pystyssä ja tippa linssissä, Seppälä kertoi Kalevalle puhelimitse.

Isä-Seppälä myöntää, että kuluvan kauden tapahtumat ovat olleet yllätys, vaikka hän tuntee poikansa ja myös ampumahiihdon läpikotaisin. Hyvien tulosten taustalla on yksi selvä syy.

– Ammuntavarmuus on kehittynyt, samoin nopeus ammuntapaikalla. Teron pystyammunta oli aiemmin vähän kuin lottoa. Voimaa on saatava lisää, että hän pysyy huippujen vauhdissa myös mäkiosuuksilla.

Tero Seppälä seuraa haapajärvisenä olympiaurheilijana Mika Myllylän viitoittamaa tietä. Ampumahiihtäjä myöntää, että edesmennyt mestarihiihtäjä on yksi hänen innoittajistaan.

Isä-Seppälän mukaan Tero on kulkenut Myllylän jalanjälkiä aivan konkreettisesti.

– Kuuluisa Tervaneva on tuttu paikka Terolle jo lapsuudesta. Siitä on kuviakin, kun olemme siellä olleet.

Vapaa-ajallaan Seppälä on kiinnostunut maanviljelystä. Nuorella miehellä on isänsä kanssa Haapajärvellä reilut 20 hehtaaria harrasteviljeltyä peltoalaa.

– Tero on pienestä pitäen ollut naapurin isännän puimurin kyydissä. Tällä hetkellä meillä on normaalien rehuviljojen eli ohran ja kauran lisäksi kokeilussa syysrapsia. Ensi syksynä kokeilemme hybridiruista.

Haapajärvi on nuorelle ampumahiihtäjälle tärkeä paikka – ei vähiten siksi, että kotona Seppälä saa aina suun makeaksi.

– Pikkusisko Mari on innokas leipoja ja tekee Terolle yleensä aina jotain hyvää.

Jo nyt nähtyjä olympiaesityksiä kelpaa juhlistaa kunnon kakulla.

Tero Seppälä

Syntynyt 25. tammikuuta 1996 Järvenpäässä. Kotoisin Haapajärveltä. Opiskelee Joensuussa metsätalousinsinööriksi.

Pituus 182 senttiä, painaa 67 kiloa.

Edustaa Haapajärven Kiiloja.

Sijoittui vuonna 2017 nuorten MM-kisojen 15 kilometrillä kahdeksanneksi.

Kolmen kovan jäljillä

Kolme suomalaista ampumahiihtäjää on voittanut 2000-luvulla arvokisamitalin.

Paavo Puurunen.

Kuhmolainen voitti maailmanmestaruuden vuonna 2001 ja MM-pronssia 2003.

Vesa Hietalahti.

Kauhajoelta kotoisin oleva Hietalahti voitti MM-hopeaa vuonna 2003.

Kaisa Mäkäräinen.

Ristijärveltä kotoisin olevalla Mäkäräisellä on MM-kisoista yksi kulta, yksi hopea ja neljä pronssia.

MAINOS

Kommentoi

Oberhofissa huikkasin Suomen ampumahiihtojoukkueen jäsenelle, että tää Seppälä voittaa joskus jotain isoa. Ei reagoinut mitenkään tyyliin kekkosaika. Ampuminen on luokkaa Luck/Fischer/Berger hehtkohta, niinku nopeudessa. Ja hiihtokin sujuu. Pijetään peukkuja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

42
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
18
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
14
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
12
Risto Uimosen kirja presidentistä kuvailee, kuinka Sauli Niinistö on maksimoinut historiallisen pienet valtaoikeutensa
8
Ilmatieteen laitos on paitsi varoittanut suomalaisia helteestä, niin myös oikeasti pelastanut ihmishenkiä kehitysmaissa
7
Ruotsalaismediat: Länsi-Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja
6
Oikeusministeri Häkkänen Touko Aallosta: On hyvin vakavaa, jos kansanedustaja kehottaa olemaan noudattamatta lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Totta kai on aina trendikästä ja asiallista puolustaa heikosti pärjääviä ja vähäosaisia henkilöitä. Mielestäni muitakin ... Lue lisää...
Takamaan mies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image