Pu­heen­joh­ta­jan painava puheenvuoro

Seppo Arponen voi olla työhönsä tyytyväinen. Hänen puheenjohtajakaudellaan Kärpistä on kasvanut eurooppalainen suurseura.
Urheilu 17.4.2009 0:00
Kimmo Siira
SM-liigan tuore hopeamitalijoukkue Kärpät on yksi siirtomarkkinoiden suurimmista häviäjistä. Häviäjä ennen kaikkea siksi, että seuran pitkäaikainen puheenjohtaja Seppo Arponen, 65, siirtyy ennen tulevan kauden alkua kiekkojohtajien reserviin.

Kesäkuussa 1995 Kärppien puheenjohtajana aloittaneen Arposen meriittilista hakee vertaistaan: neljä kultaa, kaksi hopeaa ja yksi pronssi vuosina 2003-2009, kaksi seurajoukkueiden EM-hopeaa (2005 ja 2006) ja liiganousu keväältä 2000.

Arposen aikakaudella takavuosien murheenkryynistä on kasvanut Suomi-kiekon jättiläinen ja bisnesbrändi, jonka jäätävää tuloksentekokykyä muut SM-liigaseurat kadehtivat.

Maalitykkejä voi ostaa, mutta päteviä seurajohtajia ei ole kaupan. Siksi täytyy kysyä, onko Arposen vetäytymispäätös lopullinen?

"Pian olen hoitanut näitä asioita 15 vuotta. Se on aivan riittävästi yhdelle harrastukselle", Arponen hymähtää.

Päätös kypsyi hiljalleen jo viime kauden aikana. Arposta on helppo ymmärtää. Käytännössä hän on tehnyt, nähnyt ja kokenut matkallaan kaiken, mitä SM-liigaseura voi tarjota.Uusi kausi,
entiset eväät


Teollisuusneuvos on saanut osansa niin haukuista kuin kehuista. Ja paineista, joita riittää Kärpissä aina.

"Jos tässä tehtävässä on, pitäisi tahtotilan olla kovempi. Pitäisi olla annettavaa, eikä vain kuluttaa organisaation energiaa. Ehkä tässä on vähän leipääntynyt", Arponen myöntää rehellisesti.

Kärpät saa uuden puheenjohtajan yhtiökokokouksessa, joka on perinteisesti järjestetty elo-syyskuun vaihteessa. Sitä ennen Arposella on vielä paljon tehtävää. Kiekko täytyy pitää liikkeessä.

Varsinkin nyt.

Huippukiekkoilu ei ole yhteiskunnasta erillinen saareke. Taantuma moukaroi raskaasti kaikkia SM-liigaseuroja. Pahemmin kuin suuri yleisö vielä tajuaakaan.

"Uskon, että JYP osaa hyödyntää mestaruutensa. KalPan toiminnassa on nyt positiivinen vire, ja TPS pääsi jonkinlaisesta uusiutumisesta kiinni. Mutta sitten on tämä loppujoukko. Se, jolla ei ole tarjota yleisölle ja sidosryhmille mitään muuta kuin entinen tuote", Arponen selittää ja jatkaa:

"Seuroilla on oltava erinomaiset myyntiargumentit, jotta ne saavat kasaan samanlaisen kakun kuin päättyneellä kaudella. Jokaisen euron eteen on tehtävä entistä enemmän töitä."

Mutta riittääkö sekään?Tasaisuus hyvä
ja huono asia


Arponen hahmottaa tilanteen kokonaiskuvan Finnveran entisen liiketoimintajohtajan kokemuksella. Tilanne ei ole toivoton, mutta vaatii joustamista kaikilta osapuolilta. Myös pelaajilta, joille SM-liigan hallitus esitti jo 20-30 prosentin palkanleikkauksia.

Arponen ei näe esityksessä mitään ihmeellistä.

"Sama keskustelu on käynnissä muuallakin yhteiskunnassa. Jo tehtyihin pelaajasopimuksiin puuttuminen olisi toki äärimmäinen keino."

Monen liigaseuran arki on päivittäistä selviytymistaistelua. Peli on jo nyt kovaa ja käy tulevina kuukausina yhä kovemmaksi, kun rahahanat sulkeutuvat. Nähtäväksi jää, kaataako taloustaantuma liigaseuroja.

"Se ei ole poissuljettu vaihtoehto", Arponen sanoo suoraan.

Takavuosina SM-liigaa mainostettiin maailman toiseksi tasokkaimpana kiekkosarjana. Todellisuuden kanssa väitteellä ei ole mitään tekemistä.

Palkanmaksukyvyssä SM-liiga häviää Venäjän, Sveitsin, Ruotsin, Saksan ja jopa Tshekin liigalle. Mestarien liiga (CHL) antoi osviittaa urheilullisista voimasuhteista. Finaalissa pelasivat sveitsiläinen Zürich ja venäläinen Magnitogorsk. Suomen mestari Kärpät hävisi alkulohkossa kahdesti Saksan mestari Eisbärenille.

"Mielestäni liiga ei ole niin tasokas kuin aiempina vuosina", Arponen huomauttaa.

SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen on ylistänyt puheenvuoroissaan sarjan tasaisuutta. Arposen mukaan tasaisuus on hyvä ja huono asia.

"Jos tyydymme siihen, että meillä on tasainen kansallinen sarja, niin ok. Mutta onko SM-liiga sellainen sarja, joka pitää meidät kansainvälisessä kilpailussa mukana? Mentiinkö nyt niiden ehdoilla, joiden resurssit ovat pienimmät?"

Hyviä kysymyksiä.Toimintaa vain
pakon edessä


Mikä on SM-liigan tulevaisuus? Se on kysymys, johon ei löydy vastausta edes visionäärinä tunnetun Arposen kristallipallosta.

"Periaatteessa tuote on kunnossa. Katsojamäärät eivät ole romahtaneet, mutta entisillä eväillä on turha haaveilla kasvusta."

Arponen kaipaa suomalaisen huippukiekkoilun keskustelu- ja päätöksentekokulttuuriin ennakkoluulotonta notkeutta. Pitäytyminen tutussa ja turvallisessa on liian usein ainoa vaihtoehto.

"Miten sen kauniisti sanoisi. Täällä ei pystytä toimimaan kuin pakon edessä", Arponen muotoilee.

Talven aikana Euroopan eri kolkista on heitelty erilaisia ajatelmia ylikansallisista jääkiekkosarjoista. Puolivillaiset huitaisut ärsyttävät Arposta. Suunnitelmiaan ovat esitelleet muun muassa ruotsalaisseurojen urheilutoimenjohtajat, joilla ei ole mitään käsitystä markkinoinnin lainalaisuuksista.

"Mahdollinen uusi liiga ei ole mikään pelastusrengas. Olennaista on, että uusi tuote olisi kilpailukykyisempi kuin entinen. CHL on hyvä konsepti, koska sitä on lähdetty rakentamaan maltillisesti ja ammattimaisesti."

Arposen mukaan Pohjolan liigan kaltaiset viritykset kannattaa unohtaa.

"Liigan on katettava vähintään Länsi-Eurooppa, jotta markkina-alue olisi riittävän suuri ja sarja kiinnostaisi, yleisöä, yhteistyökumppaneita sekä mediaa."

Toistaiseksi kaikki jatkuu ennallaan. Arponen uskoo, että taantuma viivästyttää uuden liigan käynnistämistä 5-10 vuodella. Ainoa fakta on, että Kärpät pelaa ensi kaudella SM-liigaa uuden puheenjohtajan alaisuudessa.

"Kyllä minä varmaan peleissä käyn, mutta muuten en jää taustalle hämmentämään."

Tuskin kukaan herrasmieheltä muuta odottaisikaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Nämä Kalevan nykytoimittajat hallitsevat ruskeakieliopin, mutta eivät ymmärrä journalismista mitään. Surullista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen verran kommentoisin Sepon pohdintaa, että päinvastoin kuin jääkiekkoväki, jalkapallon tavoin jatkuvasti höpöttää kestävän kehityksen ottelutapahtuma/ottelusarja ei ole tuote vaan kestävän seuratoiminnan tapaan traditio. Onhan niin, että jääkiekkokin saa yhteiskunnallisen perustelunsa aatteellisuudesta, siis kasvatuksesta, terveydestä, yhteisöllisyydestä, kotipaikkakunnan ja maakunnan elinvoiman lisäämisestä, reilusta pelistä. Ja ennekaikkea eri ikäisten ihmisten kasvun tukemisesta,välineenä sportti/jääkiekko. Luulisin että tuon suuntainen kehitys on alkaa saada ilmaa siipiensä alle. Kun Dufalta kysyttiin mikä oli voiton pointti? Hän heläytti: yhteisöllisyys. Murheellinen Harkimo nojaili Hesarin kuvassa maalaamattomaan lankkuaitaan ja hoki: kaikki on seurassa päin... Täytyy varmaan lähteä joskus tapaamaan pelaajien perheitä tokaisi hän lopuksi. Jääkiekkoväki tarvistee avainpaikoille Sepon tapaisin aikuisia ihmisiä, joilla on selkeä iso kuva yhteiskunnan eri vaiheista, erityisesti tulevaisuuden sosiaalisista haasteista. Siis jääkiekkokaan ei ole ytimeltään bisnestä vaan pitkäjänteistä työtä kotikulmilla, Suomessa. Ihmisten motiiveita tunnistellen ja tukien. Kautta maan huudetaan ihanteellisesti ohjattuja seuroja, aiheesta ovat taatusti kiinnostuneita valtio, kunnat, yritykset. Ja: ennenkaikkea äidit, isät, lapset,nuoret ja isovanhemmat. Seppo on näissä teemoissa tavattoman arvokas senior advisor.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parhaat kiitokset Arposelle hienosta työstä tuulisella paikalla. Päätökseksi vielä hyviä ajatuksia! Arponen on oikeassa puhuessaan tunkkaisesta ilmapiiristä Oulun seudulla. Yhteen hiileen puhaltajia on vähän eikä Kalevan juttutuvat yms. ole ainakaan auttaneet asiaa. Me olemme kateellisia ja pahanilkeitä turjakkeita, joille mikään ei riitä eikä ole hyvää. Todellisia urheilumiehiä on harvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jo viime kesänä lähti päävalmentaja, kuntovalmentaja ja parhaat pelaajat, pitäisikö huolestua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pari aamukommenttia vaan. Liigan taso eitodellakaan ole kummoinen, puuttuu väri ja maku ja tasokin. Ja lätkäseurat voivat peiliinkin, sillä rahastamisen maku ja voiton maksimointi on seurojen ykköstavoite, pelilliset hommat tulevat ehkä kakkosena tai kolmosena. Katsojat ovat pelkästään rahanlähde eikä sellaisenaakaan kummoinen verrattuna yrityssponsoreinteihin ja telkkarisopimuksiin. Puuhaa riittää seuroilla jotta me katsojat jaksamme seurata junnaavaa liigaa viikosta toiseen....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päättävä elin niin hyvä,kuin tapa,jolla se uusiutuu.Tehtävään sitoutunut osoittaa sen parhaiten,kun hän tajuaa ajoissa antaa tilaa uudelle jäsenelle,joka tuo siten myyös uusia ideoita jne.Ilmiö on tuttu kaikissa organisaatioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jääkiekon perusongelma on se, että se on ollut tavattoman pitkään markkinalähtöinen laji. Ja siksi, että markkinaehtoisuus ei ole syntynyt jääkiekkoväen omien toimintojen ja pitkän aikavälin suunnittelun kautta. Nyt konteksti on aika lailla muuttunut, edessä koko kansakunnan tavoin toiminnan kuntouttaminen aika lailla uusilla lääkkeillä liittyen johtamiseen, jääkiekkoväen väliseen vuorovaikutukseen erityisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea vaan Arposelle,tuskin sinä vielä eläkepäiviä rupeat viettään siis joutilaans olemaan oot sen verran touhun mies.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puheenjohtaja lähtee, yhteyspäällikkö lähti, A- ja B-junnujen valmentajat lähti. Pitäiskö huolestua ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image