Pitkämäki Vuoden mie­sy­lei­sur­hei­li­ja Euroopassa

Euroopan yleisurheiluliitto EAA on valinnut keihäänheittäjä Tero Pitkämäen. KUVA: Matti Bj?rkman
Urheilu 5.10.2007 16:29 | Päivitetty 5.10.2007 20:09
STT, ANTTI TIRI
Suomen urheiluliiton perjantainen kahvitilaisuus sai yllättävän käänteen, kun keihäänheiton maailmanmestari Tero Pitkämäki sai kuulla, että hänet on valittu Vuoden eurooppalaiseksi miesyleisurheilijaksi.

Euroopan yleisurheiluliitto on valinnut Vuoden yleisurheilijan vuodesta 1993, ja Pitkämäki on ensimmäinen suomalainen, joka saa kyseisen tunnustuksen. Pitkämäki saa palkintonsa ensi viikon perjantaina Maltalla.

Osakassa MM-kultaa heittänyt Pitkämäki peittosi äänestyksessä tshekkiläisen kymmenottelijan Roman Sebrlen sekä virolaisen kiekonheittäjä Gerd Kanterin.

"Olen todella otettu tästä valinnasta ja erittäin yllättynytkin. En osannut odottaa mitään tämmöistä", Pitkämäki äimisteli tuoreeltaan.

"Näyttää siltä, että maailmalla arvostetaan keihäänheittoa, ja että heittäjät otetaan vertailussa huomioon. Tosi hieno homma", hän iloitsi.

Tilastojen valossa 24-vuotiaan Pitkämäen valinta ei ole yllätys, sillä hän oli läpi kauden murskaavan vakuuttava. Hän voitti 16 kilpailustaan peräti 14, ja oli kahdesti toinen olympiavoittaja Andreas Thorkildsenin jälkeen.

Maailmanmestaruuden lisäksi hän voitti IAAF:n maailmanfinaalin, Suomen mestaruuden, Suomi-Ruotsi-maaottelun ja neljä Kultaisen liigan kilpailua.

Kauden paras, 91,23 syntyi Lapinlahden Eliittikisoissa, mutta Aki Parviaisen Suomen ennätys 93,09 vuodelta 1999 jäi vielä voimaan.

"Todella hyvä kausi. Ainut miinus oli Rooman tapaturma", Pitkämäki viittasi ranskalaisen pituushyppääjän Salim Sdirin selkään Kultaisen liigan osakilpailussa heinäkuussa eksyneeseen heittoonsa.

"Muutamia notkahduksia tuli, mutta ne tulivat Suomessa, eikä isoissa kisoissa tullut epäonnistumisia", Pitkämäki arvioi jo syyskuun lopussa.

Lepoa vielä kuukauden verran

Pitkämäki kävi viime viikon keskiviikkona onnistuneessa kyynärpään tähystysleikkauksessa. Operaatiossa hänen heittokäden kyynärpäästä poistettiin kaksi pientä nivelruston irtopalaa.

"Leikkaus meni nappiin, ja nyt on kivuton käsi."

Ylimenokautta viettävä Pitkämäki lepää vielä kolme viikkoa. Tämän jälkeen hän aloittaa peruskuntokauden, jonka tarkoituksena on luoda vankka kivijalka Pekingin olympiavuotta varten.

Tulevan kauden harjoitusteesit ovat maailmanmestarille selvät. Voimataso on jo kohdallaan, eikä sitä tarvitse nostaa. Muuten vaarana olisi painon nousu, joka puolestaan hidastaisi juoksunopeutta.

"Tekniikka on kehittämisen kohde. Yritetään sitä saada paremmaksi ja lisätä sitä kautta metrejä", Pitkämäki visioi.

Keihäänkärki kohti olympiakultaa

Pitkämäki on tottunut viime vuosina juomaan mitalikahveja, mutta uran kirkkain kruunu tulisi, jos vuoden päästä samaan aikaan juotaisiin kahvit nurmolaisen olympiakullan kunniaksi.

"Kyllä se tavoitteena on, mutta se vaatii hyvän harjoittelukauden ja kauden onnistumista. Sitä kautta tämmöinen tilanne voi tulla, että on kultamitali kaulassa", Pitkämäki tietää.

Keihäänheiton lajivalmentajan sekä Pitkämäen henkilökohtaisen valmentajan Hannu Kankaan mukaan Pitkämäen harjoitteluun ei tarvitse tehdä suuria muutoksia. Etelän leiriviikkoja lisätään yhdellä eli seitsemään. Näistä neljä viikkoa menee Etelä-Afrikassa ja keväällä kolme Portugalissa.

"Sitä kautta hommaan haetaan varmuutta. Koitetaan saada homma astetta varmemmaksi ja heitot lentämään alempana", Kangas sanoo.

Pitkämäki veikkaa, että Osakan mitalikolmikosta (Pitkämäki, Thorkildsen, Breaux Greer) ainakin kaksi seisoo myös olympia-Pekingin palkintopallilla. Kangas haluaa lajivalmentajana palkintokorokkeelle kaksi suomalaista.

"Meidän tiimiin tullut Teemu Wirkkala sekä Antti Ruuskanen ja Tero Järvenpää", Kangas nimeää muut suomalaiskandidaatit.

"En usko, että siellä nähdään ketään nousevaa tähteä", Kangas arvelee.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:29
Oulu valittiin Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi Urheilugaalassa
19:14
Taitaja9-kisan aluekilpailu käytiin Oulussa, jatkoon pääsi neljä joukkuetta
19:00
Ähtärin pandat pentujen tekoon ehkä jo ensi vuonna – Ikävissäkin otsikoissa ollut eläintarha käänsi tunnusluvut plussalle
19:00
Kysyimme, voisiko sudesta tulla Suomessa merkittävä hirvikannan koon säätelijä – "Yksi susi tappaa vuodessa keskimäärin 15 hirveä" Tilaajille
18:45
Ministeri Mykkänen lupasi: Vaarallisten henkilöiden säilöönottoperusteita tarkennetaan Oulun tapausten takia
17:42
Mäkäräinen sijoittui 21:nneksi pikakilpailussa, ammunta vei jälleen menestystoiveet
17:27
Pyhäjärven kaivoksella kuvataan tv-sarjaa 700:n metrin syvyydessä – Tuottaja: "Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista"
100
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
85
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
61
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
30
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image