Pitkälle potkiminen jalkapallon europeleissä vaatii veronsa – "Nukahdin katsoessani Legian peliä"

Urheilu 22.7.2019 20:37
STT

Helsingin Jalkapalloklubi kohtaa Mestarien liigan toisella karsintakierroksella serbialaisen Belgradin Punaisen tähden. Punainen tähti voitti viime kaudella lohkovaiheessa kilpailun voittajaksi edenneen Liverpoolin, ja Punaisen tähden pelaajien arvo on arvioitu noin kymmenkertaiseksi helsinkiläisiin verrattuna. Miten tällaisen jättiläisen voisi edes kaataa?

– Olemme altavastaajia, se on realismia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö voisi voittaa, sanoo HJK:n urheilu- ja kehitysjohtaja Miika Takkula, joka oli viime viikolla tarkkailemassa tulevaa vastustajaa.

– Kaikki lähtee puolustuspelistä, ja on selvää, että siinä meidän on onnistuttava. Punainen tähti on kotonaan todella hyökkäysvoittoinen, ja heillä voi olla hetkittäin jopa seitsemän pelaajaa viimeisessä linjassa. Silloin kentällä voi olla isoja tiloja, mihin voimme edetä, Takkula kertoo havainnoistaan.

Valmennukselle raskasta ja antoisaa aikaa

Europelit ovat hektistä aikaa joukkueiden valmennusryhmille, kun kotimainen liiga pyörii täyttä vauhtia europelien ohella. Kuopion Palloseura pelasi viime torstaina Valko-Venäjällä ja sunnuntaina Kuopiossa. Torstaina se haastaa Puolassa suurseura Legia Varsovan.

– Päivät ovat pitkiä ja yöt lyhyitä. Raskasta, mutta mukavaahan tämä on. Toissa päivänä nukahdin katsoessani Legian peliä, KuPS-valmentaja Jani Honkavaara kertoo.

– Matkaväsymyksen ja univelan takia siis, enkä siksi että peli olisi ollut tylsää, Honkavaara lisää nauraen.

Valmistautumisaikaa europeleihin on jopa vähemmän kuin tavalliseen liigaotteluun, mikä tarkoittaa useita haasteita valmennukselle. Aikaa lepoon, vastustajien tarkkailuun ja ottelusuunnitelman laatimisen on vähän.

– Olen jo nähnyt Legian sunnuntain liigapelin, mutta isompi haaste on, miten sen videomateriaalin tarjoaa pelaajille, miettii Honkavaara.

– Tämä on tiivis ja haasteellinen ajanjakso. Se on kuitenkin arkipäiväistä muuallakin kuin Suomessa, Takkula sanoo.

Eurooppa on mahdollisuus

Takkulan mielestä europelien kautta syntyvistä kontaktiverkostoista on hyötyä. HJK pelasi vuonna 2010 Belgradissa Partizania vastaan, ja siitä on nyt hyötyä liki kymmenen vuotta myöhemmin.

– Saimme yhdellä puhelinsoitolla Partizanilta harjoituskentän joukkueelle maanantaille ja tiistaille, Takkula kertoo.

Europeleissä vaatimustaso kovenee kierros kierrokselta. Pelien kasvava tempo ei Honkavaaran mukaan ole ongelma, koska KuPS pyrkii muutenkin pelaamaan nopeasti. Takkula lähestyy tilannetta toisesta kulmasta.

– Sen voi nähdä myös mahdollisuutena. Europelit ovat hyvä mittari ja näyttävät, missä Euroopan tasolla mennään, sekä sen missä me menemme. Vastustajilla on enemmän rutiinia kovista peleistä, ja meidän pitää tehdä töitä päästäksemme samalle tasolle.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
11:31
Poliisi aloittaa keskiviikkoaamuna 24 tunnin mittaisen automaattivalvonnan – käytössä erityisesti kamera-autoja
57
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
45
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
20
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
17
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"
16
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
15
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
12
IS: Rinne odottaa julkisen nokittelun hallituspuolueiden välillä loppuvan kuukauden sisällä –  "Pari sellaista asia­kokonaisuutta, joissa on jännitteitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image