Perinteinen Pertin hiihto järjestetään leudosta talvesta ja lumipulasta huolimatta – Kempeleessä on painettu pitkää päivää tal­koo­hen­ges­sä

Pertin hiihdon kilpailunjohtaja Veikko Isokangas ja Kempeleen Maratonklubin puheenjohtaja Juha Liljamo saman kolan varressa. KUVA: Sami Korkala
Urheilu 21.2.2020 8:00
Sami Korkala

Kempeleen Maratonklubi päätti painaa Pertin hiihdon järjestelyissä läpi harmaan helmikuun. Perinteinen kilpailu järjestetään jo 35. kerran.

Kempeleen Maratonklubi päätti painaa Pertin hiihdon järjestelyissä läpi harmaan helmikuun. Vaikka muita hiihtotapahtumia on peruttu lumettomuuden takia Tervahiihdosta lähtien, Kempeleeseen saadaan lauantaiksi 15 kilometriä hiihtobaanaa kuorrutettua lumella.

– Olen herännyt tällä viikolla joka aamu kello kolmelta hermoilemaan, miten tässä käy, kilpailunjohtaja Veikko Isokangas kertoo.

Torstaiaamuna oli pitkästä aikaa normaali helmikuinen pakkassää.

– Eilisen ja tämän päivän pakkanen pelasti tapahtuman. Vaikka vettä saattaa vielä tulla ennen lauantaita, se ei enää ehdi pilata tätä, Isokangas huokaa.

Lunta oli torstaina Köykkyrin hiihtokeskuksen maalialueella lähinnä kasoissa, mutta latukoneet ja traktorit tekevät nopeasti ihmeitä.

– Kolmas latukone saatiin avuksi Rovaniemeltä, Isokangas kertoo.

Kempeleen kunta tarjoutui apuun ja kärrää laduille valtavan määrän lunta muun muassa paikallisten luistelukenttien reunoilta.

– Ei tästä olisi mitään tullut ilman kunnan apua.

”Vaikka vettä saattaa vielä tulla ennen lauantaita, se ei enää ehdi pilata tätä.”

Järeän kaluston lisäksi tarvitaan lumikolia, hyvää tahtoa ja kavereita. Maratonklubin parikymmenpäinen kolapartio on ottanut hikeä pintaan keskiviikosta lähtien paikkaillessaan reittiä.

Pertin hiihdossa on ollut enimmillään 280 osanottajaa. Ennätys saattaa hyvinkin mennä rikki, kun muita hiihtoja on peruttu.

Silti tämänkokoisen hiihtotapahtuman järjestäminen kovalla vaivalla lienee enemmän tunteen kuin järjen asia. Pitäähän kuntohiihtäjille olla edes joku tapahtuma.

– Me haluamme järjestää kunnolla sen mitä järjestämme, Maratonklubin puheenjohtaja Juha Liljamo sanoo.

Tosin on Pertin hiihdon eteen hikoiltu ennenkin.

– Vuonna 2014 oli vielä kovempi homma. Silloin raavittiin lunta ladulle ympäri metsiä, Liljamo muistaa.

Pertin hiihtoon voi jälki-ilmoittautua lauantaina kello 8.30 alkaen.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Mitä kuulin eräältä talkoolaiselta niin piti hommaa ihan käsittämättömän typerältä näissä karmeissa olosuhteissa mutta johtajat " halua" kuulemma sitä myöntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KEMPELE! Näytetään että osataan. Tahtotila.
Olisipa Oulukin tehnyt Tervahiihdolle saman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedoksi nimimerkki ojansavulle, että talkooväki ei Veikko Isokankaan johdolla ole uurrsatanut vain yhtä kilpailua varten. Hiihtoladut ovat
Pertin hiihdon jälkeen myös kaikkien kaikkien oulunseutulaisten käytössä. Tule sinäkin nauttimaan liikunnan riemusta. Samoin hiihtolomaviikollakin lomalaiset pääsevät hyvin hoidetuille laduille.😊😊☀️☀️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tuossa mitään järkeä, yhden kisan takia raavitaan latukoneita Rovaniemeä myöten! Joka roti noissa talkoo jutuissakin! Olis Pertti viheltänyt pelin poikki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova ponnistus, pipoa nostan!
Nyt jo paanaa hyödynnetty,saatan tulla retkeileenkin lauantaina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin mielelläni nähnyt myös puolustajat Lehtonen ja Mikkola myös kisoissa.
Pojat hiihtivät ihan hyvän kauden pakkiparina tervahiihdossa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TÄMÄ ON JA YHDEN SORTIN HULLUUTTA , VÄKISIN YRITTÄÄ JÄRJESTÄÄ HIIHTOTAPAHTUMIA JOS KERRAN EI LUNTA OLE,,,ESIM. JOS ATLANTILLA , KANARIAN RANNOILLA KÄY ISOT AALLOT,, EI SIELLÄ UIDA,, PITÄISI MENNÄ YKSINKERTAISENKIN KAALIIN,,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tää on hieno homma! Hatunnosto talkoolaisille ja Kempeleen kunnalle. Pelkkää positiivista mainosta kempeleelle. Mukava päästä hiihtelemään, kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Finlandia-hiihto ja Tervehiihto ovat jo peruutettu, mutta Pertin hiihdot pidetään satoi tai paistoi. Perjantaille ja lauantaille luvattiin kovaa veisadetta, joten ainakin vesikelin voiteluksi menee. Vesisateeseen liittyy molempina päivinä kova tuuli, joten latu-uralla on paljon roskaa, joka tarttuu ikävästi liisteriin. Saattaa tulla hiihto, josta nautinto on kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lunta kolataan isolla porukalla radalle, jotta Pertsat pääsee hiihtämään!

On se komeeta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja hiilijalanjälkeä tulee kun lunta ajetaan raskailla traktoreilla.
Olisivat sauvakävelleet niinkuin muualla.
Höpö höpö hommaa tuo lumenajo..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on, kuskataan ympäri kempelettä lunta, saa nähdä montako osallistujaa tulee kun luvattu vesisadetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Ymmärrätkö että tuo lumen ajo mahdollistaa nyt myös mahdollisuuden koululaisten hiihtää liikunta tunneilla,puhumattakaan suuresta joukosta kuntohiihtäjiä,jotka pääsevät myös hiihtämään. Hieno talkoo ponnistus taas Kempeleen Maratonklubilta. Arvostan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ville sauva koululaiset ei hiihdä viikonloppuna ja käy kokeilemassa luvattujen vesisateiden jälkeen hiihtämistä jääisellä ladulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sunnuntaina menee pikkupakkaselle ja ladut ovat kaikille käytössä siitä eteenpäin. Esim. Auran majalla on lähes koko talven ladut hiihtokunnossa. Pari kovaa vesisadepäivää on ollut, jolloin ehkä on kunto on ollut heikko. Kiitos kunnossapidolle ja tsemppiä Kempeleen talkoolaisille, kisajärjestäjille ja hiihtäjille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laske sinä vaan noita 'hiilijälkiäsi', se vasta turhaa hommaa on.., ei niin pien
intäkään järjen häivää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image