Perheyritys parketilla

Marika Mäkinen ompelee Katrille ja Karoliinalle yhteensä kymmeniä tanssipukuja vuodessa. Jokainen paljetti ja strassi kiinnitetään paikoilleen yksitellen. Isä Timo Mäkinen toimii makutuomarina. KUVA: Risto Rasila
Urheilu 30.4.2008 0:00
Hanna Kuusiluoto
Hyväntuulisia, nämä Mäkiset. Istuvat rivissä sohvalla ja hymyilevät korvasta korvaan. Vanhimmasta lähtee eniten ääntä ja nuorimmainen on hyvä kakkonen, keskimmäinen lämpenee vähän hitaammin.

Kovia tekemään töitä, eivätkä valita, tanssisaleilla kehutaan.

Isä Timo Mäkinen on ylpeä.

"Meillä on periaatteena, että tehdään kunnolla ja loppuun asti se, mitä tehdään. On sanottu, että jos haluatte menestyä tanssissa, menkää harjoituksiin. Kunnianhimoa tuntuu olevan kaikilla."

Sisarussarjan vanhin Katri Mäkinen pukee opetuksen käytäntöön: "Kesäkuussa on loma, mutta yksitoista kuukautta treenaamme täysillä. Salilla keskitytään vain tanssiin, sinne ei viedä mitään muita ajatuksia ja asioita mukana."

Katri Mäkinen, 22, ja Joonas Piippola ovat Suomen parhaat latinalaistanssijat. Maailman ranking-listalla pari on kiivennyt sijalle 25.

Pikkusisko Karoliina Mäkinen, 12, voitti juuri Heikki Kaikkosen kanssa juniori II -sarjassa vakiotanssien Suomen mestaruuden ja lattareissa SM-hopeaa. Hymy on ujo.

"Väkisinkin sitä ottaa siskosta mallia", hän sanoo.

Rempseä pikkuveli Kristofer Mäkinen, 10, ja Julia Keränen rankattiin kuukausi sitten parhaaksi suomalaiseksi lapsipariksi Blackpoolin juniorikilpailussa. Ikäkausimestaruuksia ei vielä ole, mutta tänä vuonna olisi tarkoitus voittaa.

"Katrikin saa niin paljon kunniaa."Elämäntapa


Kauniissa puutalossa Ruukin keskustassa eletään ja hengitetään tanssia. Elämäntapa, Katri Mäkinen selittää. Yrittäjäisä toimii maan ykkösparin matkanjärjestäjänä ja kotiäiti Marika Mäkinen suunnittelee ja ompelee esiintymispuvut koko porukalle.

"Tanssi yhdistyy kaikkeen. Ei haittaa, jos lomareissuilla saa isoja pokaaleja, mutta reissut antavat muutakin", isä-Mäkinen jatkaa.

Tärkeintä on, että tanssi yhdistää.

"Ilman tanssia perhe ei olisi näin paljon yhdessä", Marika Mäkinen sanoo.

"Kaikki olisi ollut paljon vaikeampaa, jos vanhemmat eivät olisi olleet niin innokkaasti mukana. Siitä olen kiitollinen", Katri Mäkinen sanoo.Lapsille tekemistä


Kahta nuorempaa Mäkistä luotsaava Oulun Telemark Teamin päävalmentaja Salme Raukovaara kiittää perheen vanhempia tinkimättömyydestä. Treenikyydit on ajettu aina.

"Lapsilla pitää olla jotain tekemistä", Timo Mäkinen kohauttaa olkapäitään.

"Ruukissakin näkee nuoria, jotka tekevät sellaista, mitä ei kannattaisi. Tärkeintä on, että harrastus on vapaaehtoista. Lapset ovat saaneet itse valita, lähtevätkö harkkoihin vai vaikka kylälle. Aina he ovat kuitenkin halunneet sinne harkkoihin."Yksi lahjottiin


Kun ensimmäisestä Mäkisestä tuli tanssija viisitoista vuotta sitten, perhe asui vielä Viron Sakussa. Seitsenvuotias Katri innostui kavereineen mukaan, kun paikallinen tanssiseura piti koululla esittelytuntiaan. Isää naurattaa vieläkin.

"Tyttö oli semmoinen puujalka. Ajattelin, että nooo, antaapa tanssia. Ensimmäisessä näytöksessä ihmeteltiin, ovatko muut lapset niin paljon lahjakkaampia vai vain heränneet aikaisemmin, kun tämä toikkaroi siellä ympäriinsä."

Rakkaus roihahti silti.

"Se on kaikki, mikä tanssiin liittyy. Musiikki ja itsensä kehittäminen. Aluksi matkustaminenkin oli hienoa, ja tietysti uusissa, kiehtovissa paikoissa on vieläkin hohtoa", Katri Mäkinen selittää.

Kun Karoliina täytti seitsemän, siskon esimerkki veti salille.

"Minut sen sijaan on lahjottu", Kristofer Mäkinen virnistelee.

"Isä lupasi, että saan itse valita uuden pleikkaripelin, jos käyn kymmenen kertaa harjoituksissa."

Pikkuveli piti ottaa aina mukaan, kun isä kuskasi Karoliinaa harjoituksiin Ouluun. Pojasta voisi olla mukavampaa tanssia kuin vain odotella, Timo Mäkinen järkeili.

"Neljän kerran jälkeen sanoin, ettei sitä peliä tarvitse ostaa. Tanssi olikin niin mukavaa", Kristofer sanoo.

"Nuoremmille on ollut porkkanana se, että Katri on päässyt matkustamaan niin paljon. Ensimmäinen kilpailumatka Blackpooliin oli Karoliinalle valtava juttu. Krisu alkoi silloin laskea, koska on hänen vuoronsa, ja kuukausi sitten se viimein koitti", Marika Mäkinen kertoo.

"Matkoilla koitetaan aina ehtiä käydä katselemassa kisakaupungista jotain muutakin kuin sitä urheilusalia."

Kaksi lapsista ei tanssi. 19-vuotias Kärt "on pärjännyt hyvin muutenkin", viisivuotiaan Kennethin ratkaisut ovat vielä tekemättä. Tanssija on yksi ammatinvalintavaihtoehto, mutta niin ovat myös uimari, laulaja ja norsunkuljettaja.

"Jos jokainen harrastaisi eri asiaa, kaikille ei voisi antaa yhtä paljon", isä sanoo.

"Lapset ovat kaikki samanarvoisia, olivatpa sitten maailmanmestareita, Suomen mestareita tai saaneet koulussa fysiikasta seiskan."


Latinalaistanssien EM-kilpailut Saloussa, Espanjassa lauantaina. Suomea edustavat Keminmaan Aidan Joonas Piippola/Katri Mäkinen ja Tanssi-Savon Markku Hyvärinen/Disa Kortelainen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

24.5.
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
24.5.
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
24.5.
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
24.5.
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
24.5.
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
24.5.
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
24.5.
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image