Pallo ei ole enää jalassa

Uusi elämä edessä. Vielä en ole kertaakaan katunut, että lopetin maalivahtihommat. Pitkästä aikaa tunnen olevani vapaa tekemään ihan mitä itse haluan, sanoo kansallisella huipputasolla jalkapalloilemisen lopettanut Panu Toivonen. KUVA: Tapio Maikkola
Urheilu 4.2.2004 0:00
Hannu Wilenius
Panu Toivonen sanoo odottavansa ensi kesää vesi kielellä.

"En oikeastaan edes tiedä, millaista on viettää lomaa. Nautin jo nyt suunnattomasti, kun tiedän pääseväni kohta nauttimaan ihan oikeasta lomasta", Toivonen toistaa silmät loistaen.

Toivonen on jalkapallomaalivahti. On ollut jalkapallomaalivahti suurimman osan elämästään.

"Olin. Siis olin maalivahti", hän korjaa ja vakuuttaa useampaan kertaan jättäneensä pelikentät ja nappulakengät lopullisesti.

Jotain kummallista tässä on. Maalivahdille 31 ikävuotta ei pitäisi olla ikä eikä mikään. Toivonen on sentään kolminkertainen Suomen mestari ja neljä kertaa voittanut Suomen cupin. Viime kesänäkin hän oli SM-hopeajoukkueen ykkösmaalivahti.

Toivosen päätös lopettamisesta on horjumaton. Se ei syntynyt hetken mielijohteesta.

"Kyllä minä tiesin jo viime keväänä kauteen lähdettäessä, että syksyllä on edessä viimeinen peli. Kieltämättä odotinkin sitä ja laskin pelejä kuin varusmies aamuja: ...neljä, kolme, kaksi ja sitten lopultakin Kotkassa sitten se viimeinen."

Toivoselle olisi ottajia riittänyt. Kun huhu lopettamisesta alkoi valjeta totuudeksi myös Valkeakosken ulkopuolella, soi puhelin tiuhaan.

"Ne olivat sellaisia varovaisia tunnusteluja. Uskoivat kyllä, kun sanoin, että se loppuu nyt", Toivonen sanoo.Vapaus päättää
omista asioista


Kuukausi sitten insinööri Toivonen aloitti siviilityönsä koulutussuunnittelijana Oulun seudun turvallisuusalan oppilaitoksessa Limingassa. Mutta puhelimen melodinen soittoääni on kutsunut miestä tolppien väliin vuodenvaihteen jälkeenkin.

"Jonkin verran kaverit ovat kyselleet pelaamaan. Ovat ilmoittaneet, että sekin kävisi, että pelaisin vain ottelut ja tulisin harjoituksiin silloin, kun tai jos minulle sopisi. Olen koettanut muotoilla 'ei'mahdollisimman kohteliaasti."

Opiskelun, työn ja ammattimaisen jalkapalloilemisen sekaan ei juuri muuta mahdu. Tahti on tiivis ja ennen pitkää usein puuduttavakin: aamulla koulunpenkille tai töihin, sieltä suoraan harjoituksiin tai ottelumatkalle. Rytmi on yksitoikkoinen ja sama vuodesta toiseen. Ei juuri vapaata päivää tai aikaa keskittyä työhön. Menoa puhtaasti jalkapallon ehdoilla.

Nyt Toivonen opettelee elämään.

"On minulla pikkuisen ihmeellinen olo. Ihmeellinen, kun ei ole pakko mennä minnekään. Jos tuntuu siltä, voin jäädä varsinaisen työpäivän jälkeen vielä töihin tai sitten lähteä kotiin. Siis ihan vapaasti, kokonaan oman tahdon mukaan."

Toivonen on innostunut voidessaan paneutua työhönsä "täysillä".

"Oppilaitos, henkilökunta ja oppilaat ovat loistavia. Tykkään tästä työstä. Tykkään, kun huomaan voivani panna tekniikan vaikeat asiat ikään kuin alkutekijöihinsä ja opettaa ne ihmisille helposti ymmärrettävässä muodossa."Terveenä on
hyvä lopettaa


Yksi maalivahtiuran lopettamiseen vahvasti vaikuttanut asia on Toivosen omassa, usein kursitussa kropassa. Vuosien aikana hän on joutunut leikattavaksi - vähän sieltä sun täältä.

"Pohjeluu pasahti kerran poikki, poskiluu vaurioitui Ouluhallissa törmättyäni vastustajan polveen, polvista on operoitu kierukkaa neljästi tai viidesti, ranteesta menivät nivelsiteet, sormiluu murtui, kyynärpää on leikattu kahdesti ja kämmenluu meni säpäleiksi kerran ihan vähästä", entinen maalivahti luettelee ja miettii huljakkaaseen sairauskertomukseensa vielä jatkoa.

"Niin ja sitten tämä alaselkä. Sehän minua vasta on vaivannutkin."

Mutta nyt Toivonen tuntee olevansa aivan terve.

"Senkin takia tähän on hyvä lopettaa."Elämä muutakin
kuin pelaamista


Toivonen oli useiden vuosien ajan kansallisen tason jalkapalloammattilainen. Hän myöntää nuorempana haaveilleensa maalivahtiurasta myös ulkomailla.

"Silloin ajattelin, että olisi hienoa, kun ei tarvitsisi muuta kuin pelata jalkapalloa ja olla maalivahti. Että siinähän voisi päästä elämästä helpolla."

Toivosen pää kääntyi toisiin ajatuksiin lopullisesti vajaat viisi vuotta sitten. Puolen vuoden aika Hollannin Heerenveenissä mankeloi jalkapalloilevasta Panu Toivosesta esiin kokonaan toisenlaisen Panu Toivosen.

"Tunsin, että kaipasin muutakin kuin urheilua ja jalkapalloa. Huomasin, että elämäni oli sisällötöntä ajan kuluttamista, ainaista odottamista. Jalkapalloammattilaisen elämä ei vain kerta kaikkiaan ollut sitä, mitä Panu toivoi", hän tiivistää.

"Jalkapallon ympäriltä sain ystäviä ja mahtavia kokemuksia. On kuitenkin rikkaus, että minulla on muitakin kuin urheilevia ja urheilusta keskustelevia kavereita ja ystäviä."Aitoa kaipuuta
omaan rauhaan


Toivonen kunnostaa parhaillaan rivitaloasuntoaan Oulun Knuutilankankaalla. Ensi viikonloppuna, jolloin hänen vaimonsa muuttaa Hämeenlinnasta Ouluun, on kaikki tip-top-kunnossa.

"Tai ainakin melkein. Näin pitää sanoa, ettei tulisi kenellekään pettymystä."

Toivosilla on mökki Muhoksen Laitasaaressa. Sen remontointi on edessä ensi kesänä.

"Siellä on oma rauhansa. Kaipaamme sinne ihan tosissaan jo nyt."

Kun kesällä Toivosilla on toisilleen aikaa enemmän kuin pelkästään "yksittäinen päivä silloin tällöin", on heillä vakaa tarkoitus tutustua muuttuneeseen Ouluun ja sen lähiseutuun. Harrastukset ovat jalkapallokiireiltä viime vuosina jääneet vähiin, mutta yksi uusi kipinä ehti kuitenkin syttyä jo viime kesänä.

"Kesäteattereissa käymme ihan varmasti paljon. Useammin minä varmaan siellä istun ja nautin kuin jalkapallokentän laidalla."

Sanoo jalkapallomaalivahti - entinen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image