Painin maa­il­man­mes­ta­ri Petra Ollin ura päättyy, polte urheiluun ei ole ennallaan – voitti urallaan kuusi ar­vo­ki­sa­mi­ta­lia

Petra Olli on muun muassa maailmanmestari. Arkistokuva.
Urheilu 25.2.2020 16:16 | Päivitetty 25.2.2020 17:44
STT

"Tämä on urani vaikein ja raskain päätös, mutta erittäin tarkkaan harkittu sellainen."

Kuusi arvokisamitalia urallaan voittanut Petra Olli jättää painimolskit 25-vuotiaana eikä tavoittele paikkaa Tokion olympialaisissa. Kesän ja syksyn mittaan terveysongelmien kanssa paininut Olli kertoi päätöksestään tiistaina, todeten ettei "polte ole enää ennallaan".

–  Tämä on urani vaikein ja raskain päätös, mutta erittäin tarkkaan harkittu sellainen. Jos ei ole sataprosenttisesti mukana, ei ole mahdollista taistella isossa olympialajissa voitoista, Olli kertoi tiedotteessa.

–  Kaikkeni tein ja treenasin. Talvi oli varsin hyvä, Kiinan leireineen. Mutta polte ei ole enää ennallaan. Vaatii suunnatonta rohkeutta tunnustaa rehellisesti itselleen sekä muille, että sitä sisäistä poltetta ei ole enää maailman huipulle vaadittavalla tasolla. On tullut minun aikani siirtyä sivuun huippupainijan roolista.

Ollin uran viimeiseksi otteluksi jäi tappiollinen EM-pronssiottelu Rooman kisoissa 14. helmikuuta. Sitä edelsi lähes vuosikymmen ammattimaista painisatsausta, ja saldona komeasta urasta aikakirjoihin jäävät MM-kulta 2018, MM-hopea 2015, Euroopan mestaruudet 2016 ja 2018 ja EM-pronssit 2014 ja 2019.

Olli kiitti tiedotteessaan kaikkia häntä vuosien varrella auttaneita. Yksi erityisen vuolaita kiitoksia saanut oli valmentaja Ahto Raska.

–  Ahto Raska on ollut onnenpotku. Ahton kanssa luotiin mitaleille pohjat. Ei ollut aina helppoa. Toivon että moni urheilija saisi kokea valmentajan Ahton tasolla, Olli kertoi.

Omalaatuinen positiivisessa mielessä

Raska näki Ollin potentiaalin jo vuonna 2008 testileirillä. Olli oli silloin 14-vuotias. Valmentaja kuvaa suojattiaan tunnolliseksi urheilijaksi ja omalaatuiseksi persoonaksi positiivisessa mielessä.

–  Tällaista urheilijaa ja tällaisia ominaisuuksia tai potentiaalia en ole nähnyt koskaan, ja se on myös monen ulkomaalaisen huippuvalmentajan mielipide, Raska sanoi.

Hän arvostaa Ollissa sitä, että tämä pystyi vaikeuksien keskelläkin osallistumaan helmikuun alun EM-kisoihin Roomassa. Siellä Olli hävisi avausottelunsa, mutta pääsi painimatematiikan kiemuroiden avulla pronssiotteluun.

–  Kiitokset Petralle hienosta matkasta, annoit suomalaiselle urheilulle todella paljon hienoja hetkiä, Raska sanoi.

Olli valittiin vuonna 2018 maailman parhaaksi naispainijaksi. Hänen lopettamisensa on suomalaiselle painille iso isku.

–  Ilman muuta harmittaa kuulla tällaisia uutisia, mutta Petra saa täyden tukemme päätökselleen. Petra asetti Suomen naisten painin tason aivan uusille lukemille, ja hänen tossujensa täyttäminen vie aikaa ja vaatii paljon työtä, kommentoi Painiliiton puheenjohtaja Tuomo Karila tiedotteessa.

–  Kaino toivomus olisi, ettet jättäisi meitä vallan tyystin, vaan mieluusti näkisimme sinut porukassamme niin maton laidalla kuin ilman muuta vielä matollakin.

–  Painija Petra Olli lopetti uransa 25-vuotiaana.

–  Lappajärven Veikkoja edustava Olli aloitti painin vuonna 2002 ja kilpaili ensimmäisissä arvokisoissaan vuonna 2009 alle 17-vuotiaiden EM-tasolla.

–  Olli voitti urallaan kuusi aikuisten arvokisamitalia. MM-kultaa hän voitti 2018 ja MM-hopeaa 2015. EM-kisoista heltisi kultaa 2016 ja 2018, pronssia 2014 ja 2019.

–  Olympialaisiin Olli pääsi 2016 Rioon, mutta mitalitoiveet kariutuivat tappioon toisella kierroksella.

–  Seinäjoella asuva Olli piti harjoittelun keskuspaikkanaan Kuortaneen urheiluopistoa. Hän leireili muun muassa Puolassa, Mongoliassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

–  Ollia valmensi virolainen Ahto Raska vuodesta 2009 lähtien.

–  Ollin viimeiseksi viralliseksi painiotteluksi jäi EM-kisojen pronssiottelu Roomassa 14. helmikuuta 2020. Olli hävisi ottelun ja sijoittui viidenneksi.

 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image