Päävalmentaja Lauri Hakola vaatii parempaa mä­ki­hyp­pää­jil­tä, joiden suoritus jäi tus­sah­duk­sek­si

Suurmäen 31:s sija jäi Antti Aallon parhaaksi tulokseksi. KUVA: CHRISTIAN BRUNA / EPA
Urheilu 3.3.2019 21:12
STT

Mäkihypyn päävalmentaja Lauri Hakola määritti Seefeldin kisoihin maltillisen tavoitteen, mutta pettyi silti MM-tulokseen. Hän halusi suomalaiset joukolla 30 joukkoon ja toiselle hyppykierrokselle. Lopulta vain Jarkko Määttä venyi hullunkurisessa normaalimäen kilpailussa 19:nneksi.

–  Joukkue ei kyennyt hyppäämään samalla tasolla kuin maailmancupissa keskimäärin. Se oli pettymys, Hakola tunnusti kisojen päätteeksi.

Suurmäen 31:s sija jäi Antti Aallon parhaaksi tulokseksi, ja Andreas Alamommo oli 31:s normaalimäessä.

Eetu Nousiainen oli normaalimäessä 42:s, mutta venyi parhaimmilleen joukkuemäessä, jossa Suomi sijoittui kymmenenneksi.

Susanna Forsströmin 40:s sija normaalimäessä jäi naisten parhaaksi saavutukseksi sekamäen 11:nnen sijan lisäksi.

–  Emme päässeet tavoitteisiimme, vain miehistä vastaava Hakola tiivisti kokonaissaldon.

Suomalaiset yrittivät ponnistaa aivoilla

Hakola mietti ensimmäisestä kisapäivästä sunnuntain kotimatkaan, miksi joukkue ei ollut kauden päätavoitteessa parhaimmillaan.

Onnistunut hyppy perustuu rentouteen ja automaatioon, mutta suomalaiset tähtäsivät ankarassa kilpailutilanteessa täydellisyyteen.

Suoritus uhkaa mennä pakottamiseksi, kun urheilija ei luota rutiinitasoonsa.

–  Ehkä hyppyihin tuli puristusta ja tietoista kontrollia. Ehkä hyppääjillä raksutti korvien välissä enemmän kuin muissa kisoissa, Hakola pohdiskeli.

–  Tämä on vielä arvailua, mutta myös jätkiltä tuli tällaista viestiä.

Hyppääjien mieltä jäyti ajatus, että pääsy tavoitteisiin edellyttää ainutlaatuista onnistumista.

–  Emme ole vielä tasolla, jolla voisimme pärjätä näissä kisoissa. Se ehkä kertautui suorituksissa, Hakola jatkoi.

Loikka edellyttää isoa peruskorjausta

Päävalmentajaksi vuosi sitten ylennetty Hakola on tuplannut suomalaisten hyppymäärät. Ruuvia on kiristetty muutenkin, ja Seefeldin tulos enteilee edelleen hikisempiä kesäkuukausia.

–  Toivon, että näiden kisojen tulos herättelee urheilijoita entistä enemmän siihen, että töitä on vielä hirveästi jäljellä. Uskon, että urheilijat ja valmentajat suhtautuvat tilanteeseen riittävän kriittisesti, Hakola mietti jatkoa.

–  En halua nähdä tällaista taaperrusta kahden vuoden kuluttua Oberstdorfin MM-kisoissa.

Maajoukkuetoiminnan keskitys Kuopioon, kasvaneet hyppymäärät ja muutenkin lisääntynyt harjoittelu eivät silti ole keinoja, joilla suomalainen mäkihyppy palaa takavuosien tasolle.

–  Pienen ykkösryhmän vienti eteenpäin ei korjaa isoa kuvaa. Tarvitsemme resursseja ja vahvistusta seuratason toimintaan, jotta saamme siellä palaset kohdilleen, Hakola korosti.

–  Ei tämä kokonaisuus muuten muutu ikinä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mahtavat kisat! Pidettiin yhtiökokoukset ja muut meetingit samalla. Kaikki firman vähennyksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjestys on. Ensin fyysinen erinomaisuus, sitten henkinen valmius. Ei toisinpäin. Näin on ollut aina kilpaurheilussa. Vain kovan työn kautta saadaan tuloksia. Näin ei ole tällä hetkellä mäkihypyssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juoksuvalmentaja Sinkkonen totesi aikoinaan, että urheilijalla on maaginen viiva tuossa leuan alla. Hänellä valmentajana ei sen viivan alapuolen valmentamisessa ole ongelmia, mutta viivan yläpuolella niitä riittää. Sama asia näyttää olevan nyt mäkihyppääjillä ongelmanaja osin myös kaikilla kilpaurheilijoilla. Seurasin halli EM kisoja, sielläkin tuo maaginen viiva leuan alla näkyi monen suorituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valmentaja vaihtoon ja suurin osa miesmäkihyppääjistäkin vaihtoon. Nämä nykyiset ovat kiertäneet maailmaa jo useammankin valmennusopin evästäminä, mutta Aaltoa lukuunottamatta kehitystä ei ole tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät oli kisat ,varsinkin Alppi-maisemat ,niitä kelpasi ihailla ,siinä sivuseikka muutamalle metrille jotka jäi joltain hyppääjältä lentämättä.
Tietenkin herrojen taloudellinen hyvinvointi voi olla uhattuna ,jos ei ole yhtään kansainvälisen tason urheilijaa ,mutta eiköhän heillä ole sen verran isot organisaatiot ,jotka työllistävät itse itsensä ,eikä ole muulla ole juuri väliä ,tekevät ja pyytävät raportteja,selvityksiä,palavereja,matkoja,tutustumisia,valmistelemisia,.....jne. Ei siinä urheilijaa tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän näitten ponnistusvoima edes riitä pärjäämään saati sitte se pää. Pelkäävät ylhäällä ja pelottaa lentää. Kesken jätetään hypyt 15 metriä ennen kuin tarvisi ottaa alas. Eihän nämä voi edes pärjätä. Ens kesälle nii perkuleesti sitä ponnaria lisää, niin vois olla mahollisuuksiakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tule hakolalle mieleen että hän on päävalmentajana virittänyt kudit eli hyppääjät. Jos tussahtaa niin onko vika kudin vai lataajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
78
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
51
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
37
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
33
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image