Päävalmentaja Lauri Hakola vaatii parempaa mä­ki­hyp­pää­jil­tä, joiden suoritus jäi tus­sah­duk­sek­si

Suurmäen 31:s sija jäi Antti Aallon parhaaksi tulokseksi. KUVA: CHRISTIAN BRUNA / EPA
Urheilu 3.3.2019 21:12
STT

Mäkihypyn päävalmentaja Lauri Hakola määritti Seefeldin kisoihin maltillisen tavoitteen, mutta pettyi silti MM-tulokseen. Hän halusi suomalaiset joukolla 30 joukkoon ja toiselle hyppykierrokselle. Lopulta vain Jarkko Määttä venyi hullunkurisessa normaalimäen kilpailussa 19:nneksi.

–  Joukkue ei kyennyt hyppäämään samalla tasolla kuin maailmancupissa keskimäärin. Se oli pettymys, Hakola tunnusti kisojen päätteeksi.

Suurmäen 31:s sija jäi Antti Aallon parhaaksi tulokseksi, ja Andreas Alamommo oli 31:s normaalimäessä.

Eetu Nousiainen oli normaalimäessä 42:s, mutta venyi parhaimmilleen joukkuemäessä, jossa Suomi sijoittui kymmenenneksi.

Susanna Forsströmin 40:s sija normaalimäessä jäi naisten parhaaksi saavutukseksi sekamäen 11:nnen sijan lisäksi.

–  Emme päässeet tavoitteisiimme, vain miehistä vastaava Hakola tiivisti kokonaissaldon.

Suomalaiset yrittivät ponnistaa aivoilla

Hakola mietti ensimmäisestä kisapäivästä sunnuntain kotimatkaan, miksi joukkue ei ollut kauden päätavoitteessa parhaimmillaan.

Onnistunut hyppy perustuu rentouteen ja automaatioon, mutta suomalaiset tähtäsivät ankarassa kilpailutilanteessa täydellisyyteen.

Suoritus uhkaa mennä pakottamiseksi, kun urheilija ei luota rutiinitasoonsa.

–  Ehkä hyppyihin tuli puristusta ja tietoista kontrollia. Ehkä hyppääjillä raksutti korvien välissä enemmän kuin muissa kisoissa, Hakola pohdiskeli.

–  Tämä on vielä arvailua, mutta myös jätkiltä tuli tällaista viestiä.

Hyppääjien mieltä jäyti ajatus, että pääsy tavoitteisiin edellyttää ainutlaatuista onnistumista.

–  Emme ole vielä tasolla, jolla voisimme pärjätä näissä kisoissa. Se ehkä kertautui suorituksissa, Hakola jatkoi.

Loikka edellyttää isoa peruskorjausta

Päävalmentajaksi vuosi sitten ylennetty Hakola on tuplannut suomalaisten hyppymäärät. Ruuvia on kiristetty muutenkin, ja Seefeldin tulos enteilee edelleen hikisempiä kesäkuukausia.

–  Toivon, että näiden kisojen tulos herättelee urheilijoita entistä enemmän siihen, että töitä on vielä hirveästi jäljellä. Uskon, että urheilijat ja valmentajat suhtautuvat tilanteeseen riittävän kriittisesti, Hakola mietti jatkoa.

–  En halua nähdä tällaista taaperrusta kahden vuoden kuluttua Oberstdorfin MM-kisoissa.

Maajoukkuetoiminnan keskitys Kuopioon, kasvaneet hyppymäärät ja muutenkin lisääntynyt harjoittelu eivät silti ole keinoja, joilla suomalainen mäkihyppy palaa takavuosien tasolle.

–  Pienen ykkösryhmän vienti eteenpäin ei korjaa isoa kuvaa. Tarvitsemme resursseja ja vahvistusta seuratason toimintaan, jotta saamme siellä palaset kohdilleen, Hakola korosti.

–  Ei tämä kokonaisuus muuten muutu ikinä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mahtavat kisat! Pidettiin yhtiökokoukset ja muut meetingit samalla. Kaikki firman vähennyksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjestys on. Ensin fyysinen erinomaisuus, sitten henkinen valmius. Ei toisinpäin. Näin on ollut aina kilpaurheilussa. Vain kovan työn kautta saadaan tuloksia. Näin ei ole tällä hetkellä mäkihypyssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juoksuvalmentaja Sinkkonen totesi aikoinaan, että urheilijalla on maaginen viiva tuossa leuan alla. Hänellä valmentajana ei sen viivan alapuolen valmentamisessa ole ongelmia, mutta viivan yläpuolella niitä riittää. Sama asia näyttää olevan nyt mäkihyppääjillä ongelmanaja osin myös kaikilla kilpaurheilijoilla. Seurasin halli EM kisoja, sielläkin tuo maaginen viiva leuan alla näkyi monen suorituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valmentaja vaihtoon ja suurin osa miesmäkihyppääjistäkin vaihtoon. Nämä nykyiset ovat kiertäneet maailmaa jo useammankin valmennusopin evästäminä, mutta Aaltoa lukuunottamatta kehitystä ei ole tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät oli kisat ,varsinkin Alppi-maisemat ,niitä kelpasi ihailla ,siinä sivuseikka muutamalle metrille jotka jäi joltain hyppääjältä lentämättä.
Tietenkin herrojen taloudellinen hyvinvointi voi olla uhattuna ,jos ei ole yhtään kansainvälisen tason urheilijaa ,mutta eiköhän heillä ole sen verran isot organisaatiot ,jotka työllistävät itse itsensä ,eikä ole muulla ole juuri väliä ,tekevät ja pyytävät raportteja,selvityksiä,palavereja,matkoja,tutustumisia,valmistelemisia,.....jne. Ei siinä urheilijaa tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän näitten ponnistusvoima edes riitä pärjäämään saati sitte se pää. Pelkäävät ylhäällä ja pelottaa lentää. Kesken jätetään hypyt 15 metriä ennen kuin tarvisi ottaa alas. Eihän nämä voi edes pärjätä. Ens kesälle nii perkuleesti sitä ponnaria lisää, niin vois olla mahollisuuksiakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tule hakolalle mieleen että hän on päävalmentajana virittänyt kudit eli hyppääjät. Jos tussahtaa niin onko vika kudin vai lataajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image