Oulussa opiskeleva pi­tuus­hyp­pää­jä Roosa Määttälä on nähnyt Yh­dys­val­lois­sa kan­sain­vä­li­siä ylei­sur­hei­lu­täh­tiä – ”Se oli ai­nut­laa­tui­nen kokemus”

Kokkolan Veikkojen Roosa Määttälän viime kausi oli lupauksia herättävä. Hyppääjän vahvuuksia ovat ponnistus ja ilmalentotekniikka. Nopeuspuolella on vielä kehitettävää. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Urheilu 3.12.2019 10:00
Joel Sippola

Eletään toukokuuta 2017 Floridan Clermontissa. Parikymppinen pituushyppääjä Roosa Määttälä pälyilee uteliaana ympärilleen. Samassa harjoittelukeskuksessa liikkuu Noah Lylesin, Tori Bowien ja Shaunae Miller-Uibon kaltaisia yleisurheilutähtiä.

Kokkolasta lähtöisin oleva Määttälä pääsi tutustumaan kuuden viikon ajan paikalliseen harjoitteluympäristöön. Kiitos kuuluu hänen serkulleen Hanna–Maari Latvalalle, joka treenasi Floridassa parin vuoden ajan. Sen myötä Määttälälle avautui erinomainen tilaisuus aistia erilaista treenikulttuuria.

– Se oli ainutlaatuinen kokemus. Eivät kaikki saa tuollaista kokea, Määttälä sanoo.

– Esimerkiksi Tori Bowie tuli juttelemaan yhtenä päivänä treenien ulkopuolella. Hän oli tosi mukavanoloinen ihminen.

Myöhemmin samana vuonna Bowiesta tuli sadan metrin maailmanmestari.

Luokanopettajaksi opiskelevan Määttälän tilastoja silmäillessä esiin nousee mielenkiintoisia yksityiskohtia. Vuosina 2014, 2016 ja 2018 naisen paras tulos syntyi ulkoratojen sijaan hallissa.

Useampana kesänä loukkaantumiset ovat nakertaneet tuloskuntoa.

– Molemmat akillesjänteet on leikattu. Hallikausi on sen verran lyhyt, ettei kroppa ole niin kovilla kuin se on kesällä kauden ollessa pidempi, Määttälä kertoo.

Tänä vuonna ulkona alkoi tapahtua, kun hän ponkaisi uuden ennätyksensä 619. Se jäi sentin alle 23-vuotiaiden EM-kisojen rajasta. Kun Määttälä yritti metsästää kisarajaa, tuuliolot vaikuttivat naisen alitajuntaan.

– Oli koko ajan mielessä, että on liikaa myötätuulta tai puuskittaista. Hallissa sellaisia asioita ei tarvitse miettiä.

Viime kesä oli kokonaisuudessaan Määttälän uran toistaiseksi paras. Hän vakiinnutti tasonsa kuuden metrin paremmalle puolelle.

– Haluan uskoa, että minusta on ensi kesänä 6,30- tai 6,40-tasoiseksi hyppääjäksi.

Pääosin Ouluhallissa treenaava Määttälä kokee treeniolosuhteiden olevan Kokkolaan verrattuna lähes täydelliset.

– Kokkolassa satasen suorat ovat ihan lommoilla. Siellä on niin huono ilma, ettei voi yksinkertaisesti tehdä juuri mitään.

Oulussa treeniarkea ei rasita edes se, että valmentaja Timo Kivinen asuu Kalajoella. Määttälä osaa kuunnella kehoaan harjoituksien yhteydessä.

– Ennen peruskuntokautta juttelimme, että meillä alkoi yhdeksäs vuosi. Meillä on ollut aina etävalmennussuhde.

Tällä hetkellä Määttälän lajissa on suomalaisittain hyvä noste päällä. Taika Koilahden kesällä venyttämä 669 oli pisin leiskautus lähes 21 vuoteen. Ottelija Maria Huntingtonin pitää hallussaan tämän vuosikymmenen jaettua kakkospaikkaa tuloksella 644.

Määttälä ja Huntington kuuluvat vuonna 1997 syntyneiden ikäluokkaan. Koilahti on puolestaan vuoden nuorempi.

– Muistan Marian tosi nuoresta asti. Taikan kanssa oltiin yksi vuosi samassa maajoukkueleirityksessä.

Vuosi sitten 22-vuotiaiden SM-kisoissa Määttälä hävisi mestaruuden Koilahdelle vain kahdella sentillä.

– Kyllähän he motivoivat itseäni tekemään töitä paremmin, enemmän ja laadukkaammin. Kun hekin pystyvät, miksen minäkin.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

105
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
70
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
61
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
20
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image