Oulun Pyrinnön Noora Lehtonen on kärsinyt lyhyellä urallaan lukuisista vaivoista – seuraavaksi hän tavoittelee menestystä painonnoston nuorten PM-kisoista

KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Urheilu 15.11.2019 9:37
Jarkko Harjumaa

Kun voittomarginaali on painonnostossa kymmeniä kiloja, voidaan puhua ylivoimaisuudesta.

Viime viikon lauantaina käydyissä Tatun kisoissa ylivoimaisuus sai uuden merkityksen, kun Oulun Pyrinnön Noora Lehtonen asteli nostopaikalle.

Ensin tempauksessa tulokseksi 80 kiloa, hetkeä myöhemmin työnnössä nousi ilmaan 102-kiloinen tanko. 

Yhteistulokseksi 182 kiloa ja massiivinen 52 kilon kaula toiseksi sijoittuneeseen Emilia Tiestoon.

71-kiloisten sarjan voiton kruunannut 102 kilon työntö näytti ja tuntui helpolta, mutta suorituksen aikana tapahtui jotain. Jotain niin ikävää, että tummien pilvien rypäs leijaili Sundsvallissa lauantaina käytävien nuorten PM-kisojen ylle.

– Selkä muljahti rinnallevetovaiheessa jotenkin. Se on kipeä nostaessa ja välillä myös normaaleissa olosuhteissa. En ole treenannut tällä viikolla, olen vain yrittänyt hoivata selkää, 19-vuotias Lehtonen harmittelee.

Keskiviikkona merkit olivat kuitenkin jo positiivisempia. Lehtonen totesi selän tuntuvan hieman paremmalta.

– Tavoitteet PM-kisoihin ovat kovat. Kisassa on mukana lisäkseni kaksi kovaa nostajaa, toisen yhteistulos on 180 ja toisen muistaakseni 172 kiloa. Kisa on täysin voitettavissa, mutta kaikki riippuu selkäni kunnosta.

Lehtonen on kokenut PM-kävijä. Kaksi vuotta sitten oululainen saavutti alle 17-vuotiaiden 69 kilon sarjassa hopeaa.

Pesäpallon parista painonnostoon alkuvuodesta 2017 siirtynyt Lehtonen juhli samana vuonna myös SM-hopeaa alle 17-vuotiaiden 69 kilon sarjassa.

– Tuumasimme yhtenä päivänä pesistreeneissä kaverini kanssa, että tämä ei ole ehkä enää meidän juttumme. Otimme nykyiseen valmentajaani Jari Naukkariseen yhteyttä, ja hän toivotti tervetulleiksi treeneihin.

– Hommasimme minulle lisenssin vain kolmen harjoituskerran jälkeen. SM-hopea todisti minulle, että tämä on ehkä juttuni. Hieman se mitali tietysti yllätti, Lehtonen kertaa.

PM-kisat ovat välietappi matkalla vajaan vuoden päästä Rovaniemellä miteltäviin nuorten EM-kilpailuihin.

Mitään tiukkoja tavoitteita kotikisoihin ei ole asetettu.

– Olen tosi huono ajattelemaan asioita pitkän ajan päähän. Haluan vain onnistua hyvin kisoissa ja päästä lajissa niin pitkälle kuin omat rahkeet riittävät.

Yksi toive Lehtosella kuitenkin on. Terveenä olisi mukava harjoitella ja kilpailla.

Lyhyeen painonnostouraan nähden Oulun Pyrinnön voimanpesä on kärsinyt lukuisista loukkaantumisista.

Pahin takaisku sattui vuoden 2017 PM-kisojen jälkeen, kun Lehtosen selässä todettiin rasitusmurtuma. Vamma aiheutti harjoitteluun seitsemän kuukauden tauon, jonka jälkeen selkää vielä kuntoutettiin kuukausikaupalla. Taukoa kunnon treenaamiseen tuli kokonainen vuosi.

Selkävaivojen lisäksi Lehtonen on kärsinyt pienemmistä haavereista. Esimerkiksi ranne on kokenut kovia.

– Loukkaantumiset turhauttavat. Ensin teet hirveästi töitä, sitten yksi juttu menee pieleen ja yhtäkkiä kovalla työnteolla ei ole enää mitään väliä.

Resepti vammojen ehkäisemiseksi on olemassa. Sen parissa Lehtonen on työskennellyt jo jonkin aikaa.

– Jalkani ovat voimakkaat ja ne dominoivat nostoja. Yläkropassa ei ole vielä tarpeeksi voimaa. Sen takia Tatun kisoissakin tuli haaveri.

Noora Lehtonen

Syntynyt Oulussa 13. syyskuuta 2000.

Edustaa Oulun Pyrintöä. Valmentajana Jari Naukkarinen.

Perheeseen kuuluvat isä, äiti ja pikkuveli.

Valmistui syksyllä ylioppilaaksi Kastellin lukiosta. Kirjoitti englannin, ruotsin, lyhyen matematiikan, yhteiskuntaopin, historian ja äidinkielen.

Viettää ylioppilasjuhlia 5. joulukuuta. Hakee keväällä opiskelemaan Rovaniemen yliopistoon oikeustieteitä.

Ennätyksenä tempauksessa 81 ja työnnössä 102 kiloa.

Voittanut alle 17-vuotiaiden PM- ja SM-hopeaa sekä alle 20-vuotiaiden SM-pronssia.

On aiemmin pelannut pesäpalloa, pelipaikkana koppari ja etenijä. Lisäksi on kokeillut telinevoimistelua, cheerleadingia, balettia ja ratsastusta.

MAINOS

Kommentoi

Ruokavalio ei ole kunnossa, jos ei paikat kestä. Osin myös lepo ja treeni vaikuttaa, mutta ruokavalio eniten, koska olet mitä syöt. Myös liika venyttely on pahasta, vaikka se uskomattomalta kuullostaakin äkkiseltään. Yliliikkuvat nivelet ja liika joustavuus kun tuppautuu korostumaan, JOS venyttelee liikaa.
T. 35v. maksimirautoja liikutellut, ilman ainuttakaan loukkaantumista. Plus nykyisin ilman ainuttakaan rasitusvammaa. Nuorempana ongelmia oli em syistä paljonkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainitsemillasi asioilla voi vaikuttaa loukkaantumisriskiin, mutta en lähtisi tuon tason urheilijaa ojentamaan. Hänellä on varmasti itsellään ja taustajoukoillaan riittävä tieto parhaasta mahdollisesta kehonhuollosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa negatiivista kommentointia. Jokainen saa tehdä elämällään mitä haluaa. Mäkin kulutan elämääni hukkaan kommentoimalla muiden negatiivisia kommentteja. Tytön tulokset näyttää aiheuttavan kateutta. Mäkään en noita kilomääriä nostelis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa vai oli ne kisat VIIME LAUANTAINA. Mikä ihme siinä on ettei voi mainostaa missään? Kävin syksyllä kattelemassa pyrinnön sivuilta vaan missään ei hiiskuttu asiasta eikä mainoksia muutenkaan ole tullut vastaan. Olisihan tuolla ollut mukava käydä, viime vuonna satuin puolivahingossa paikalle ja väkeä oli tosi vähän katsomossa. Tällä kertaa vielä yksi vähemmän.

Nyt skarppausta tuohon hommaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään, kun huippu-urheilu on lähinnä viihdettä jossa pyritään keräämään mahdollisimman suuri palkkio (joka yritetään siirtää verotuksen piiristä) ja käyttämään dopingia niin että melkein kärähdetään (oletan ettei huippu-urheilijoista juuri kukaan ole puhdas pulmunen, kun ei siellä muuten pärjää) niin nuorista harrastelijoista yksi sadasta onnistuu taloudellisesti eikä tee sen jälkeen enää hyödyllistä työtä ja 99 on terveyskeskussissa paikkailtavana, työkyvyttömänä tai sosiaaliluukulla. Pienemmällä kunnianhimolla noista terveistä nuorista olisi voinut tulla ripeitä palomiehiä, päteviä sairaanhoitajia ja muita arvostettavia ammattilaisia, mutta kun terveys menee, ei sitä aina saa takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovia on kilot. Paljonkohan itsellä nousisi? Tyttö jo nyt nostaa yli oman painon joten potentiaalia on tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhmä "urheilu-laji". Ei ihminen ole rakennettu tämmöisiä repiviä voimanponnistuksia varten. Rikkimennyt urheilija hoidetaan sitten vakuutuksen piikkiin, usein ohi tavallisten ihmisten vammoja. Mm. "mutkamäen" laskussa loukkaantuneet on noudettu rinteestä helikopterilla aiemmin, ei ehkä nykyään, suoraan sairaalaan. Tasa-arvo toteutuu omituisella tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo ei ole oikein terveellistä liikuntaa. Kauhean yksipuolista maksimisuoritusta. Suorituksen kesto on muutaman sekunnin. Aerobinen kunto ei kehity yhtään. Erittäin tekninen laji jossa aina liikutaan voimasuorituksen maksimipäässä. Eli jossakin vaiheessa hajoaa joku paikka ja se on vain ajan kysymys. Mutta eipä se tuossa vaiheessa nuorena tule mieleen. Tsemppiä vain vanhalta köpöltä ja entiseltä nostajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
59
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
48
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
32
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
30
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
16
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
11
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

236 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image