Olym­pia­voi­teil­la Tervahiihdon ku­nin­kuus­mat­kal­le – yli-iiläinen mies hiihtää ensimmäistä kertaa Utajärveltä lähtevän reitin

Mikko Harju hiihtää perheensä ihmettelystä huolimatta Tervahiihdon kuninkuusmatkan. Suksien olympiatason voiteluapu takaa vauhdikkaan menon. KUVA: Jarmo Kontiainen
Urheilu 1.3.2018 21:27
Jarkko Harjumaa

Yli-iiläinen Mikko Harju hiihtää ensimmäistä kertaa elämässään Tervahiihdon 86 kilometrin matkan perinteisellä tyylillä. Suksiinsa Harju saa olympiatason voitelukosketuksen.

Tervahiihdon perinteisellä hiihtotavalla sivakoitavalle 86 kilometrin kuninkuusmatkalle ei amatöörivoitelun siivittämänä kannata lähteä.

Yli-iiläiselle Mikko Harjulle eivät edes normaalin ammattilaisen voitelut kelpaa: sukset saavat olympiatason käsittelyn.

– Suomen maajoukkueen huoltoryhmässä vastikään päättyneissä olympialaisissa työskennellyt Veli-Matti Niskanen lupasi voidella sukseni. Suksiin hiihtoni ei ainakaan kaadu, 50-vuotiaiden miesten kuntosarjaan osallistuva Harju nauraa.

Koko ikänsä aktiivisesti hiihtoladuilla pyörinyt Harju on osallistunut Tervahiihtoon kymmenen kertaa, ensimmäisen kerran 2000-luvun alkupuolella.

Edellisestä hiihdosta on aikaa jo kymmenisen vuotta. Pitkästä tauosta huolimatta Harju uskaltaa vankan kokemuksensa turvin kokeilla 86 kilometrin taivalta.

– Hiihdän nyt ensimmäistä kertaa Utajärveltä lähtevän reitin. 86 kilometriä perinteisellä tyylillä on ainut oikea tapa hiihtää Tervahiihto.

Satoja hiihtokilometrejä alla

Kuluneena talvena yli-iiläisen hiihtäjän mittariin on kertynyt noin 650 hiihtokilometriä, joten kylmiltään ladulle ei tarvitse lähteä. Harjun mukaan tuhannen kilometrin rajapyykki paukahtaa rikki lumien sulamiseen mennessä.

Hiihtolenkit ovat pyörineet 15–25 kilometrin välimaastossa. Mukaan mahtuu myös yksi 42 kilometrin taival, mutta matkat ovat silti olleet huomattavasti Tervahiihtoa lyhyempiä.

Meno suksien päällä on tuntunut viime aikoina hyvältä ja helpolta, mutta asiaankuuluva jännitys jyskyttää takaraivossa.

– Tämmöisellä kuntohiihtäjällä kyse on siitä, että kuinka pitkälle pääsee ennen tuskien alkamista. Maaliin reitiltä ei kovin tuoreena tulla, jossain vaiheessa voimat loppuvat vääjäämättä.

Tänä talvena poikkeuksellisen paljon perinteisellä tyylillä hiihtänyt Harju uskoo selviävänsä lähes 90 kilometrin mittaisesta reitistä. Mies tietää mistä puhuu, sillä hän on selvittänyt aikaisemmatkin Tervahiihto-urakkansa kunnialla päätepisteeseen asti.

Harjun suunnitelmana on hiihtää omaa tahtia maltillisella vauhdilla. Porukassa hiihtäminenkään ei ole poissuljettu vaihtoehto.

– Jos joku porukka hiihtää omaa vauhtiani, niin sitten liityn siihen. Suurin virhe on lyöttäytyä hiihtäjän mukaan, joka hiihtää vähän liian lujaa. Silloin tulee noutaja melko helposti. Ja jos minun vauhtini passaa jollekin, niin perässäni saa tulla, hän vinkkaa.

Juomapullo ja geelejä mukaan

Huonoksi valmistautujaksi tunnustautuva Harju ei ole noteerannut asiantuntijoiden vinkkejä hiihtourakkaa silmällä pitäen.

Kisaviikolla tankattu energia ja lepo auttavat miehen maaliviivan yli. Juomapullon lisäksi ladulle tarttuu mukaan energiageelejä.

– Pääasiassa luotan huoltopisteisiin, koska en kehtaa reppu selässä hiihdellä. Homma ei mene sillä tavalla retkeilyksi, että lähtisin nuotioita tekemään. Makkaraa en ota mukaani.

Kotijoukot ovat ihmetelleet Harjun halua kiusata itseään pitkillä hiihtomatkoilla.

Osallistuminen lauantain kuninkuusmatkalle ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä ole jäämässä viimeiseksi kerraksi.

– Voisinhan minä ensi vuonnakin osallistua, yleensä kivut ehtivät unohtua vuoden aikana.

Lumitilanne paras neljään vuoteen

Lauantaina hiihdettävään Tervahiihtoon on odotettavissa noin 1500 hiihdon ystävää.

Osallistujien määrä on noussut tasaista tahtia vuoden 2014 aallonpohjan jälkeen, jolloin mukana oli ainoastaan 580 hiihtäjää.

– Jos määrä on lopulta se 1500, siihen saa olla kohtalaisen tyytyväinen. Pääasia, että kehityskäyrä osoittaa ylöspäin, Tervahiihdon kilpailunjohtaja Jani Oravamäki sanoo.

Tervahiihdon lumitilanne on ylivoimaisesti paras neljään vuoteen: lunta on tarpeeksi ja se on puhdasta.

Oravamäen mukaan kuluneena talvena teiden hiekoitusta on tehty melko vähän, minkä ansiosta lumen sekaan ei pääse suuria määriä kiviä haittaamaan hiihtäjien menoa.

Viikolla paukkuneiden pakkasten ennustetaan lauhtuvan viikonlopuksi. Lauantaiaamuna pakkasta on noin 13 astetta, iltapäiväksi mittarin on ennustettu näyttävän noin seitsemää pakkasastetta.

– Uskon, että lauhtuva ilma houkuttelee lisää ihmisiä ladulle. Myös hiihtolajien olympiamenestys saattaa innostaa ihmisiä hiihtämään.

Tervahiihdon maalilinja sijaitsee Raksilan pesäpallostadionin kotipesässä. Hiihtäjät ottaa vastaan todellinen kuuluttajalegenda.

Osallistujien määrä on noussut tasaista tahtia vuoden 2014 aallonpohjan jälkeen, jolloin mukana oli ainoastaan 580 hiihtäjää.

– Anssi Kukkonen on meidän pääkuuluttajamme. Hän on aina sanonut kulkevansa kuuluttamassa niin kauan kuin vain pystyy.

Järjestyksessään 129. Tervahiihto

Matkat: 86 kilometriä, 55 kilometriä ja 22 kilometriä perinteisellä ja vapaalla hiihtotavalla. Sarjat: kilpa-, kunto- ja retkisarja.

Kilpa- ja retkisarjassa on vielä omat sarjansa sekä miehille että naisille: Yleinen, 40-vuotiaiden, 50-vuotiaiden ja 60-vuotiaiden sarja.

86 kilometrin lähtölaukaus kajahtaa Utajärven nuorisokeskuksella, 53 kilometrin startti on Muhoksen Korkalanvaaran hiihtostadionilla ja 22 kilometrin lähtöpaikka Oulussa Sankivaaran hiihtostadionilla. Jokaisen matkan maalilinja on Raksilan pesäpallostadionilla.

Mikäli lähtöpaikalle ei pääse omalla kyydillä, kilpailijoilla on mahdollisuus varata kuljetus kisajärjestäjältä.

86 kilometrin reitillä on yhdeksän huoltopistettä, 55 kilometrin reitillä viisi ja 22 kilometrin matkalla yksi.

Reitillä ei ole isoja ja vaarallisia mäkiä, joten se sopii hyvin kuntohiihtäjille.

Hiihtoa edeltävänä päivänä hiihtäjillä on käytössään voitelupalvelu Ouluhallilla kello 12–20.

Ilmoittautuminen kaikille matkoille päättyy perjantaina 2.3.

Lisätietoa: tervahiihto.fi

MAINOS

Kommentoi

Ivalossa hiihdeltiin valamarssilla 120km! Mehtäsukset jalassa, rinkat selässä ja aseet kaulalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että löytyy edelleen talkoolaisia, jotka aikaa ja vaivaa säästämättä tekevät mahtavan hiihdon mahdolliseksi! Uusi reitti on kansainväliseen tyyliin janamuotoinen jolloin ei tarvitse kiertää rinkiä. Vaikka maasto sopii kuntoilijallekin ja reitillä on pitkiä erämaamaisia osuuksia, joissa voi kuvitella olevansa kaukana sivilisaatiosta. Ainoastaan muutamat voimalinjat muistuttavat ettei ihan kairassa ollakaan. Oletettavasti huoltokin pelaa totutun laadukkaasti joten mukaan vaan kun ilmakin näyttäisi suosivan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Mikko on kovasa iskusa jo työnsäkkin puolesta..Ei muuta ku tsemppiä hiihtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vuonna 1968 minä hiihdin naapurinpojan kanssa tervahiihdon 90km lenkin,se ei pahemmin painanut,välillä piti pyytää reitin varrella olevilta sotilailta näkkileipää ja juoda joka pisteessä kuumaa mehua,ajatelkaa,silloin me itse voidelluilla puujärvisillä vedettiin koko matka,ei uskoisi,kun nyt katsoo minua,kepin kanssa nyt kompuroin,mutta silloin jokainen joka tuli maaliin sai pienen tervatynnyrin muistoksi,se on minulla tuolla kirjahyllyssä muistona,kun olin vielä hyvässä kunnossa,silloin eräs,kokeneempi tervahiihtäjä sanoi,noin 40km ja 70km kohdalla voi tulla uupumus,niin kävi meille vaikka meillä oli mukana hedelmiä ja sokeria mutta silloin oli paikalla myös sotilaita ja heidän tulilla syötiin,jos oikein muistan meidän aika maalissa oli jotain 7-8tuntia mutta maaliin tultiin,olihan se jotain,jos vain rapakunto ja huonot polvet vielä kestäisi lähtisin mukaan vaikka olenkin jo 66v

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

92
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
71
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
48
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
42
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
27
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
23
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image