Olym­pia­ko­mi­tean ja ministeriön avus­tus­rii­das­ta ratkaisu oikeudessa: Olym­pia­ko­mi­tean maksusumma laski runsaalla 30 000 eurolla

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Suomen Olympiakomitea ovat vuodesta 2016 kiistelleet avustuksista, joita maksettiin muun muassa Sotshin talviolympialaisiin 2014. Kuva olympialaisten avajaisista. KUVA: Jukka Ritola
Urheilu 4.12.2018 13:41
Markku Uhari

Helsingin hallinto-oikeus valtaosin hylkäsi Suomen Olympiakomitean valituksen. Kiista liittyy vuonna 2013 ja 2014 maksettuihin avustuksiin.

Helsinki

Suomen Olympiakomitean takaisin maksettavat valtion avustusmäärät putosivat runsaalla 30 000 eurolla oikeudessa.

Helsingin hallinto-oikeus antoi marraskuun lopussa ratkaisun Suomen Olympiakomitean ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) väliseen kiistaan vuonna 2013 ja 2014 maksetuista avustuksista. Ministeriö oli noina vuosina myöntänyt Olympiakomitealle lähes 8,5 miljoonaa euroa avustusta useassa eri päätöksessä.

OKM alkoi vuonna 2016 vaatia Olympiakomitealta liikaa maksettuja rahoja takaisin sen jälkeen, kun Olympiakomiteaan oli kohdistettu tarkastus.

Komitean piti tuolloisen päätöksen mukaan maksaa valtiolle takaisin runsaat 406 000 euroa. Avustuksia oli maksettu muun muassa komitean huippu-urheiluyksikön toimintaan, Sotshin olympialaisiin, Sport Finland tapahtumatoimistoon ja joukkuepalloilulajien kehittämiseen. Valtaosa tuista myönnettiin erityisavustuksina.

Kiistassa oli muun muassa kyse Olympiakomitean maksamista palkoista, jotka olivat suuremmat kuin mitä ministeriö piti avustusehtojen mukaan kohtuullisina.

Komitea puolestaan katsoi, että ministeriö oli takaisinmaksuvaatimuksessa vähentänyt varainhankintatuloja perusteetta avustuskelpoisista kuluista. Opetus- ja kulttuuriministeriö hylkäsi Olympiakomitean oikaisuvaatimuksen, joten juttu eteni hallinto-oikeuteen komitean valituksesta.

Liikaa peritty 30 791 euroa

Hallinto-oikeudelle tekemässään valituksessa Olympiakomitea vaati, että takaisin maksettavaa summa lasketaan enintään 215 000 euroon.

Helsingin hallinto-oikeus päätyi valtaosin hylkäämään Olympiakomitean valituksen.

Oikeus kuitenkin arvioi, että ministeriö oli perusteetta vaatinut komiteaa maksamaan 30 791 euroa liikaa takaisin huippu-urheiluyksikölle ja Sotshin olympialaisiin kohdistetuista avustuksista.

Summassa oli kyse leasing-autoihin, niiden polttoaineisiin ja autopaikkoihin liittyvistä kustannuksista. Näin ollen takaisinmaksusumma oli kaikkiaan 375 330 euroa.

Helsingin hallinto-oikeuden antamasta päätöksestä voi valittaa vielä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:06
Kuusamon Petäjäkankaan kentällä päästään pelaamaan golfia myös tänä kesänä: "Tavoitteena on kasvattaa ulkopaikkakuntalaisten pelaajien määrää"
9:47
Lintujen kevätmuutto alkaa olla ohi Pohjois-Pohjanmaalla - lintukevääseen kuuluu aina myös harvinaisuuksia
9:08
Vanhat kuvat: Uutta teatteritaloa vasta rakennettiin Oulussa - muistatko kohun Jumalan Teatterista?
8:22
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
8:06
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
8:04
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
8:00
Valtameret täyttyvät muovista, mutta uudet biotuotteet eivät ole lyöneet läpi – Mistä asia kiikastaa ja onko suomalaisilla start up -yrityksillä ratkaisu ongelmaan?
99
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
22
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
16
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
16
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
10
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
9
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
6
Kohti reilumpaa maanhankintaa – "Oulun taudin” on mahdollistanut lunastuslaki ja sen arvonleikkaussääntely Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Ihan oikein. Ovat kuin kasvain Suomessa. Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image