Ode Fulutudilun matka pakolaisesta MM-ki­sa­pe­laa­jak­si on ollut poik­keuk­sel­li­nen – vuonna 2018 hän pelasi Oulussa

Etelä-Afrikka pelasi historiansa ensimmäisen ottelun naisten MM-kisoissa Espanjaa vastaan. ONS:n riveistä tuttu hyökkääjä Ode Fulutudilu (oik.) kamppaili ottelussa Maria Pilar Leonia vastaan. KUVA: Damien Meyer
Urheilu 12.6.2019 20:54
Kai Nevala

Kesäkuun 6. päivänä Ode Fulutudilu julkaisi Facebook-sivullaan kaksi kuvaa. Niissä hän poseeraa ylpeänä Etelä-Afrikan peliasussa numero kahdeksan selässään.

”Vain yksi entinen pakolainen Kongosta edustamassa Etelä-Afrikkaa maailman suurimmassa turnauksessa”, hän kirjoitti päivitykseksi.

Kaksi päivää myöhemmin hän myös pelasi MM-turnauksessa. Fulutudilu oli Etelä-Afrikan avauskokoonpanossa, kun debytantti kohtasi Le Havren stadionilla Espanjan. Hän viiletti oikeana hyökkääjänä 77 minuutin ajan.

Myös oululaiset tunnistivat nopeajalkaisen hahmon. Fulutudilu pelasi ONS:n liigajoukkueessa kauden 2018.

Hänen reittinsä MM-kisapelaajaksi on ollut poikkeuksellinen.

Ode Fulutudilu syntyi Kongon demokraattisen tasavallan pääkaupungissa Kinshasassa helmikuussa 1990. Kun Fulutudilu oli 4-vuotias, perhe pakeni epävakautta ja alkavaa sisällissotaa ensin Angolaan, sitten Etelä-Afrikkaan päätyen Kapkaupunkiin.

Fulutudilu kertoo vaiheistaan Kansainvälisen olympiakomitean virallisella videojakelukanavalla.

– Ei ollut helppoa kasvaa pakolaisena Etelä-Afrikassa. Isälläni oli suuria vaikeuksia saada töitä. Oli muutaman kerran lähellä, että olisimme joutuneet nukkumaan kadulla.

Liikunnallisesti lahjakas tyttö aloitti jalkapallon pelaamisen lastenkodissa. Fulutudilun ollessa 14-vuotias brittiläinen lähetystyöntekijä tuli hänen kasvattiäidikseen.

Jalkapalloilijana hän eteni Etelä-Afrikan liigaan.

– Etelä-Afrikassa minulla ei ollut mahdollisuutta aloittaa liigaa muiden kanssa, koska pakolaistodistustani ei nähty laillisena paperina. Minun oli aina odotettava kuukausi, kaksi kuukautta tai kolme kuukautta... Ilmestyin aina vain harjoituksiin ja jatkoin harjoittelemista, kunnes sain pelata, hän sanoo Olympic Channelin haastattelussa.

Fulutudilu lähetti hakemuksia amerikkalaisiin yliopistoihin, ja pääsi jalkapallostipendillä Leen yliopistoon Clevelandissa, jossa hän opiskeli sosiologiaa.

– Nuorena suurin unelmani oli päästä yliopistoon, koska tiesin, että koulutuksella saan itselleni paremman tulevaisuuden. Käytin jalkapalloa työkaluna saadakseni koulutuksen.

Kevättalvella 2018 hän sai yhteydenoton toiselta puolelta maapalloa. ONS tarvitsi hyökkääjää.

ONS:n viime kauden valmentaja Kari Koivikko katsoi ylpeänä, kun Fulutudilu pelasi avausottelussa Etelä-Afrikan väreissä.

– Oli ilo seurata häntä. Ode oli todella aktiivinen harjoittelija. Vaikka seuran aamutreeneissä olisi ollut vain B-junioreja, se ei häntä haitannut. Hän halusi kehittyä, Koivikko kertoo.

Koivikko toteaa hämmästyneensä, millaisen kehitysaskeleen lähes kolmikymppinen pelaaja pystyi puolessa vuodessa ottamaan.

– Hän osasi leipoa pallon kanssa, mutta ensimmäinen kosketus ei ollut hyvä. Hänet oli opetettu juoksemaan vain maalia kohti.

Eteläafrikkalainen iski ONS:lle 15 liigamaalia. Hän oli jo päättämässä uraansa, mutta Oulusta tulikin hänelle ponnahduslauta eteenpäin. Menneellä talvikaudella Fulutudilu pelasi Malagan joukkueessa Espanjan liigaa.

Eteläafrikkalainen ei ole unohtanut ihmisiä, jotka ovat auttaneet häntä elämässään. ONS:n edustusjoukkueen manageri Keijo Peuhkurinen sai Fulutudilulta tekstiviestin MM-kisadebyytin jälkeisenä päivänä.

– Hän on hyvin kiitollinen siitä, että pääsi ONS:iin.

Fulutudilu asui Oulussa jenkkipelaaja Katrina Guilloun kanssa Peuhkurisen omistamassa talossa Kastellissa. Peuhkurinen kertoo, että Fulutudilu kävi neppailemassa ja potkimassa palloa monta kertaa omalla ajallaan Kastellin koulun tekonurmikentällä.

– Hän oli oikea ammattilainen. Innostus paistoi läpi. Vaikka nopeus oli hänen valttinsa, myös hänen vaatimaton pallotatsinsa ja syöttötaitonsa kehittyivät ONS:n aikana.

29-vuotias Fulutudilu meni viime talvena naimisiin hollantilaisen miehen kanssa. Häät pidettiin Kapkaupungissa.

– Perheemme oli kutsuttu häihin, mutta emme valitettavasti päässeet sinne.

Peuhkurinen pitää Fulutudilun MM-kisamatkaa tuhkimotarinana.

– Hän putosi jo maajoukkueesta, mutta sai toisen mahdollisuuden. Sitten hän oli avauskokoonpanossa. On mukava nähdä, että hän menestyy.

Fulutudilu sanoo Olympic Channelin videolla olevansa surullinen ajatellessaan pakolaisia.

– Kun kuulen, että valtiot sulkevat rajojaan heiltä, sydämeni särkyy, koska se olisin voinut olla minä. Olisin voinut joutua jäämään Kongoon ja ehkä minut olisi tapettu.

Hän on hyvä esimerkki, kuinka vaikeista lähtökohdista huolimatta kaikki voi olla mahdollista.

– Nuoret tytöt voivat sanoa, että jos hän on pystynyt siihen, minäkin pystyn.

MAINOS

Kommentoi

Kiva kirjiotus, Ode rules. Vaan miksi tähän on pitänyt sotkea kunniapuheenjohtaja, manageri-huoltaja talonvuokraaja? Meni maku

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image