Norjan miehillä oli his­to­rial­li­sen heikko tal­viur­hei­lu­kausi

Norjan ykkösmieshiihtäjä Martin Johnsrud Sundby jäi Lahdessa ilman himoitsemaansa henkilökohtaista arvokisakultaa. KUVA: KIMMO BRANDT / EPA
Urheilu 6.3.2017 11:26 | Päivitetty 6.3.2017 12:39
STT

Epäonnistuminen Lahden MM-kisojen päätösmatkalla 50 kilometrillä sunnuntaina varmisti, että Norjan miesurheilijoilla oli heikoin MM-talvi yli neljäänkymmeneen vuoteen. Norjan miehet eivät saavuttaneet tällä kaudella yhtäkään henkilökohtaista maailmanmestaruutta hiihtolajeissa.

Norja jäi miehissä ilman henkilökohtaista MM-kultaa niin maastohiihdossa, mäkihypyssä, yhdistetyssä, alppihiihdossa kuin ampumahiihdossakin. Näin tapahtui edellisen kerran vuonna 1970.

Pettymys kulminoitui Lahdessa, kun Norjan ykkösmieshiihtäjä Martin Johnsrud Sundby jäi ilman himoitsemaansa ensimmäistä henkilökohtaista arvokisakultaansa. Sundby sai tyytyä hopeaan yhdistelmäkilpailussa ja 15 kilometrillä, ja päätösmatkalla hän hyytyi neljänneksi.

Lähelle MM-kultaa pääsivät myös alppihiihtäjä Kjetil Jansrud ja ampumahiihtäjä Johannes Bö. Jansrud hävisi syöksylaskun MM-kullan vain 0,45 sekunnilla, kun taas Bö jäi pikamatkalla hopealle 0,70 sekunnin erolla.

Norjan urheilun kattojärjestön Olympiatoppenin talviurheilupomon Torgeir Björnin mielestä norjalaishiihtäjät voisivat ottaa mallia muiden maiden huippuhiihtäjistä.

- Jotkut kilpailijat päättivät jättää joitain kisoja väliin, kuten Suomen Iivo Niskanen ja Venäjän Sergei Ustjugov. Norjalaisten pitäisi priorisoida kyynisemmin ja jättää kisoja väliin alkukaudesta, Björn sanoi.

Ustjugov voitti Lahdessa kultaa yhdistelmäkisassa ja Niskanen 15 kilometrillä.

Björnin mielestä norjalaisten iskukykyä arvokisoissa saattaa syödä myös maajoukkueen tason huikea leveys.

- On niin vaikea päästä edes kisajoukkueeseen, että tullakseen valituiksi urheilijoiden on pakko olla huippukunnossa marraskuun ensimmäisestä kilpailusta lähtien.

Ilman menestystä Norja ei silti Lahden MM-kisoissa jäänyt. Miesten viestijoukkue otti MM-kultaa yhdeksännen kerran perättäin, ja naisissa Norja vei kaikki kuusi hiihtokultaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Astmalääkkeen maltillisempi käyttö näkyy yleisesti Norjan joukkueessa, ei ole voinut harjoitella enempäänsä.
Siitä johtuen palautuminen ei tapahdu niin nopeasti eli ollaan huonommassa kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjassa tiesetään, ettei miehiä voi doupata niin pienillä annoksilla kuin naisia. Norjan naisten hiihdossa näkyy selkeä dopingin käyttö. Jo pienet määrät joka päivä tehoastmalääkkeitä riittä aikaan saamaan halutun doping vaikutuksen. Tuloslistat olisivat toisen näköiset jos astmalääkkeet kiellettäisiin kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjan miesten heikko menestys on helposti selitettävissä. Tiedämme lähes kaikkien Norjan miespuolisten hiihtojoukkueen jäsenten käyttävän astmalääkitysta hapenoton parantamiseen riippumatta siitä onko heillä todettu astmaa eli ei. Sundby kärähti astmalääkkeiden kymmenkertaisen määrän käytöstä ennen kilpasuoritusta puolitoista vuotta sitten ja kärähti tästä. Norjan miehet tiesivät olevansa MM-kisoissa tarkkailun alla ja vähensivät lääkkeen käyttöä jo ennen kisoja merkittävästi. Tämä näkyi tietysti tuloksissa ja erityisesti Sundbyn suorituksissa. Björgen taas saavutti naisissa neljä kultaa kiitos lahjakkuutensa ja astmalääkkeen.
Meidän tuskin tarvitsee odottaa kymmentä vuotta, kun astmalääkitys todetaan yksiselitteisesti kilpasuorituksia parantavaksi aineeksi ja tullaan siksi luetteloimaan doping-aineeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.9.
Hakamaantien Shellin edustalla Kempeleessä kolaroitiin – kuljettajat selvisivät säikähdyksellä, autot lunastuskuntoon
21.9.
Hakamaantien Shellillä Kempeleessä kolaroitiin
21.9.
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
21.9.
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21.9.
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21.9.
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21.9.
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image