Norjan miehillä oli his­to­rial­li­sen heikko tal­viur­hei­lu­kausi

Norjan ykkösmieshiihtäjä Martin Johnsrud Sundby jäi Lahdessa ilman himoitsemaansa henkilökohtaista arvokisakultaa. KUVA: KIMMO BRANDT / EPA
Urheilu 6.3.2017 11:26 | Päivitetty 6.3.2017 12:39
STT

Epäonnistuminen Lahden MM-kisojen päätösmatkalla 50 kilometrillä sunnuntaina varmisti, että Norjan miesurheilijoilla oli heikoin MM-talvi yli neljäänkymmeneen vuoteen. Norjan miehet eivät saavuttaneet tällä kaudella yhtäkään henkilökohtaista maailmanmestaruutta hiihtolajeissa.

Norja jäi miehissä ilman henkilökohtaista MM-kultaa niin maastohiihdossa, mäkihypyssä, yhdistetyssä, alppihiihdossa kuin ampumahiihdossakin. Näin tapahtui edellisen kerran vuonna 1970.

Pettymys kulminoitui Lahdessa, kun Norjan ykkösmieshiihtäjä Martin Johnsrud Sundby jäi ilman himoitsemaansa ensimmäistä henkilökohtaista arvokisakultaansa. Sundby sai tyytyä hopeaan yhdistelmäkilpailussa ja 15 kilometrillä, ja päätösmatkalla hän hyytyi neljänneksi.

Lähelle MM-kultaa pääsivät myös alppihiihtäjä Kjetil Jansrud ja ampumahiihtäjä Johannes Bö. Jansrud hävisi syöksylaskun MM-kullan vain 0,45 sekunnilla, kun taas Bö jäi pikamatkalla hopealle 0,70 sekunnin erolla.

Norjan urheilun kattojärjestön Olympiatoppenin talviurheilupomon Torgeir Björnin mielestä norjalaishiihtäjät voisivat ottaa mallia muiden maiden huippuhiihtäjistä.

- Jotkut kilpailijat päättivät jättää joitain kisoja väliin, kuten Suomen Iivo Niskanen ja Venäjän Sergei Ustjugov. Norjalaisten pitäisi priorisoida kyynisemmin ja jättää kisoja väliin alkukaudesta, Björn sanoi.

Ustjugov voitti Lahdessa kultaa yhdistelmäkisassa ja Niskanen 15 kilometrillä.

Björnin mielestä norjalaisten iskukykyä arvokisoissa saattaa syödä myös maajoukkueen tason huikea leveys.

- On niin vaikea päästä edes kisajoukkueeseen, että tullakseen valituiksi urheilijoiden on pakko olla huippukunnossa marraskuun ensimmäisestä kilpailusta lähtien.

Ilman menestystä Norja ei silti Lahden MM-kisoissa jäänyt. Miesten viestijoukkue otti MM-kultaa yhdeksännen kerran perättäin, ja naisissa Norja vei kaikki kuusi hiihtokultaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Astmalääkkeen maltillisempi käyttö näkyy yleisesti Norjan joukkueessa, ei ole voinut harjoitella enempäänsä.
Siitä johtuen palautuminen ei tapahdu niin nopeasti eli ollaan huonommassa kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjassa tiesetään, ettei miehiä voi doupata niin pienillä annoksilla kuin naisia. Norjan naisten hiihdossa näkyy selkeä dopingin käyttö. Jo pienet määrät joka päivä tehoastmalääkkeitä riittä aikaan saamaan halutun doping vaikutuksen. Tuloslistat olisivat toisen näköiset jos astmalääkkeet kiellettäisiin kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjan miesten heikko menestys on helposti selitettävissä. Tiedämme lähes kaikkien Norjan miespuolisten hiihtojoukkueen jäsenten käyttävän astmalääkitysta hapenoton parantamiseen riippumatta siitä onko heillä todettu astmaa eli ei. Sundby kärähti astmalääkkeiden kymmenkertaisen määrän käytöstä ennen kilpasuoritusta puolitoista vuotta sitten ja kärähti tästä. Norjan miehet tiesivät olevansa MM-kisoissa tarkkailun alla ja vähensivät lääkkeen käyttöä jo ennen kisoja merkittävästi. Tämä näkyi tietysti tuloksissa ja erityisesti Sundbyn suorituksissa. Björgen taas saavutti naisissa neljä kultaa kiitos lahjakkuutensa ja astmalääkkeen.
Meidän tuskin tarvitsee odottaa kymmentä vuotta, kun astmalääkitys todetaan yksiselitteisesti kilpasuorituksia parantavaksi aineeksi ja tullaan siksi luetteloimaan doping-aineeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

188 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image