Nivalalainen Julianna Löllö, 22, nostaa isänsä jalanjäljissä hurjia rautoja

90 kiloa on nuorelle Julianna Löllölle penkkipunnerruksessa helppo sarjapaino.
Urheilu 30.11.2017 17:04
Heikki Uusitalo

Penkkipunnerruspaikka on Julianna Löllölle, 22, kuin koti. Siltä se vaikuttaa, kun hän lämmittelee ensin pienillä painoilla ja nostaa hissukseen lisää kiekkoja tankoon.

– Lämmittelen aina aika pitkään. Lämpenen hitaasti, Löllö naurahtaa.

Aivan kuin isänsä, ajattelen.

Nivalalaisen Juliannan edesmennyt isä Tuomo Löllö oli pitkän linjan voimailija. Penkistä nousi pitkälle kolmatta sataa kiloa. Veteraanisarjoissa hän napsi Suomen mestaruuksia ja tilille tuli arvokisamitaleitakin.

Tuomo sanoi aina olevansa kuin diesel-kone, joka kiihtyy hitaasti. Niin näyttää olevan tytärkin.

– Usein viimeiset sarjat ovat minulla parhaat, Julianna sanoo.

Lämmittelyt on lämmitelty. On aika siirtyä työsarjoihin. Kyseessä on viimeinen kova harjoitus ennen 2.12. lauantaina pidettäviä klassisen penkkipunnerruksen SM-kisoja. Löllö nostaa siellä 23-vuotiaiden alle 72-kiloisten sarjassa.

Tangossa on nyt rautaa 90 kiloa. Löllö nostaa sillä kuusi kolmen toiston sarjaa. Painot liikkuvat helposti ensimmäisestä sarjasta viimeiseen asti.

Löllö harjoittelee pääasiassa Nivalassa. Valmentajan luona hän käy säännöllisesti Kokkolassa. KUVA: Heikki Uusitalo

Tankoon ladataan vielä parikymmentä kiloa lisää, ja Löllö laittaa päälleen nostamista keventävän varusteen, jota kutsutaan punttislangissa rammiksi. Sen avulla hän pystyy käyttämään harjoittelussa ylikuormia. Muutama helpolta näyttävä nosto ja penkkiharjoitus on valmis.

– Rauta oli tänään kevyttä.

Niin pitää ollakin, kun kisoihin on aikaa vähän. Tärkeintä on, että painot liikkuvat koko ajan harjoituksen alusta loppuun.

Mutta miten nuori nivalalainen innostui voimanostosta, lajista jota varsin harvat naiset harrastavat?

– Pienestä pitäen olen nähnyt, kun isä on penkkipunnertanut ja kisannut. En kuitenkaan ajatellut, että minusta tulee nostaja tai ainakaan näin suhteellisen kova. Sitten kävin kerran katsomassa Kokkolassa yhdet kisat ja takaisin tullessa sanoin isälle, että minusta tulee voimanostaja. Sillä tiellä ollaan. Siitä on nyt kolme ja puoli vuotta.

Isä sairastui tämän jälkeen vakavasti ja lopulta menehtyi sairauden uuvuttamana. Kun tieto sairauden kohtalokkaasta etenemisestä tuli, Julianna valmistautui juuri kilpailuihin.

Vain pari päivää myöhemmin Löllö antoi isälleen ylpeydenaihetta: hammasta purren hän paransi Suomen ennätystä monta kertaa.

– Sali on minulle paljon enemmän kuin vain harrastus. Se on henkireikä, jonka avulla olen selvinnyt monesta asiasta.

Nyt Löllöllä on tavoitteenaan oman ennätyksen parantaminen klassisessa nostomuodossa, jossa ei käytetä niin sanottua penkkipaitaa, jonka avulla pystytään nostamaan huomattavasti suurempia kuormia kuin ilman sitä. Tällä hetkellä Löllön kisaennätys klassisessa nostomuodossa on 92,5 kiloa. Salilla on noussut nyt jo kymmenen kiloa enemmän.

– Toivon, että jo aloitusraudat ovat oma ennätykseni. Se on kuitenkin aina niin päivästä kiinni.

Tuntuu, että nuori nostaja on turhankin varovainen, sillä 90 kilon paino oli harjoituksissa kuin paperia.

Silmiin pistää Löllön akrobaattinen nostoasento. Tanssitaustainen nostaja saa itsensä upealle kaarelle nostaessaan.

– Kaari on minun ehdoton vahvuuteni. Kun opin sen, tulokseni lähtivät nousuun.

Julianna Löllön käsittelyssä 90 kiloa on helppo sarjapaino. KUVA: Heikki Uusitalo

Löllö harjoittelee tällä hetkellä pääasiassa Nivalassa. Valmentaja Mats Finne vaikuttaa Kokkolassa, jossa Löllö pyrkii käymään muutaman kerran kuukaudessa valmennuksessa.

– Olen itse ottanut nyt enemmän vastuuta harjoittelusta. Minun pitää jo itse tietää, miten asiat tehdään. Paljon olen siinä kehittynyt, mutta eihän siinä tietenkään vielä valmis ole.

Yksi asia on jo nyt hyvällä tolalla: kilpaileminen. Löllö nostaa yleensä kisoissa parhaat tuloksensa.

– Sen vain tietää, että kisoissa – ja varsinkin penkissä – on minun paikkani.

Julianna Löllö

Vuonna 1995 syntynyt nivalalainen voimanostaja. Edustaa Kokkolan Jymyä.

Voittanut 23-vuotiaiden naisten sarjassa useita Suomen mestaruuksia voimanostossa ja penkkipunneruksessa. Arvokisoissa parhaimmillaan EM-pronssilla.

Pitää hallussaan 23-vuotiaiden 72-kiloisten sarjan penkkipunneruksen Suomen ennätystä 125 kiloa, jonka nosti tämän vuoden lokakuussa.

Kilpailee 2.12. klassisen penkkipunneruksen SM-kisoissa, joissa tavoitteena on oma ennätys. Kisat käydään Raaseporin Tammisaaressa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Tsemppiä kisoihin ja elämään! Hieno asia Juliannalta! Niitä löysäilijöitä onkin tiet ja kuppilat täynnä, joista ei ole mihinkään. Fyysinen kunto on erinomainen pohja elämälle, joka tällä nostajalla on vielä alussa. Erinomainen esimerkki kenelle tahansa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upea juttu, että nuori nainen nostaa rautaa tuollaisia lukemia ja treenaa tavoitteellisesti! Jokainen löytää omat vahvuudet urheiluun ja meidän tulisi kannustaa eikä mollata. Kait ne kilpailuissa tietävät säännöt, mikä on hyväksyttyä. Ihmettelen näitä arvon gladiaattoreiden kommentteja. Tsemppiä Juliannalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä taas mielensäpahoittajat vauhdissa. Hienoa työtä tyttö tekee ja tekniikka on nimenomaan oikea. Rautaa nousee varmasti enemmän ku täällä kommentoijilla jonka takia osa kokee itsensä uhatuksi kun ollaan ite niin laiskoja eikä olla valmiita näkemään sitä vaivaa mitä toinen näkee joka päivä. Tsemppiä kisoihin! 💪

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin! Tekniikka on osa lajia ja sen puhtauden määrittävät säännöt, jotka ovat penkissä varsin tarkat. Tuossa on optimoitu tekniikka kisasuoritus ajatellen juuri oikeaksi. Ihan toista hommaa tuo kuin takapuoli ilmassa nostavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on erittäin hyvää et purkaa öiika energiaa salille, paljon parempi kuin kotiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaaren tekeminen nostossa on täyttä pelleilyä. Nostomatka lyhenee ja "tulos" paranee. Selkä penkissä saatu tulos on se oikea tulos. Fuskusta huolimatta hyvää tulosta tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöhöpö, siinä ei ole mitään fuskua, että selkä on kaarella. Jokainen tekee sellaisen kaaren kuin omasta kropasta irtoaa. Lahnana nostamisessa ei ole mitään järkeä. Sääntöjen mukaan takapuolen pitää pysyä penkissä kiinni. Se on fuskua, kun nostellaan peffaa. Tätä näkee kyllä saleilla enemmän kuin tarpeeksi ja se on selällekin vaarallisempaa kuin hallittu kaari. Upea tekniikka tällä tytöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oon ihan kujalla näistä hommista. Miksi tuo selkä on noin kaarella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvi laskea tankoa niin pitkää matkaa alas. Pitäisi muuttaa sääntöjä niin että nostossa jalat oltava irti lattiasta, silloin selkää ei voi vääntää kaarelle. Siinä nähtäisiin todelliset kyvyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavaa kikkailua tuo ”penkkipunnerrus”. Mitään tekemistä oikeiden työntekolihasten kanssa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olet naurettava. Penkkipunnerrus on kova laji ja yksi kokonaisvaltaisimmista yläkehon harjoitteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimen omaan yläkehon työntävät lihakset ovat raskaissa töissä käytössä ! työntekolihasten :D............

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää oon sitä mieltä, että voimanosto on yksi puhtaimmin ihmisen suorituskykyä mittaava laji. Sais mun miälestä olla olympialaisissakin. Jos tuo tyttö jaksaa harjoitella, niin ties mihin asti riittää vielä rahkeet...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttäähän tuota intoa olevan jutun perusteella. Lahjoja ainakin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
15:40
Oulun lääkärikopterin tukikohta saneerataan, valtion rahoitusta tuli 9 miljoonaa euroa toivottua vähemmän
15:35
Pääministeri SS-selvityksestä: "En lyttää historian tutkimusta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioita Suomen puolustuksessa"
80
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
71
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
46
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
24
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Koko maassa vallitsee normaali ajokeli.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image