Neljä suomalaista jäljellä MM-Dohan viimeisessä kisapäivässä: Lämpeneekö Etelätalo ajoissa, miten käy vauhtitrion? "Välierissä ei enää varmistella"

Annimari Korte on yksi neljästä sunnuntain suomalaisurheilijasta. KUVA: DIEGO AZUBEL / EPA
Urheilu 6.10.2019 8:53
STT

Dohan Khalifa-stadionilla kilpailee tänään neljä suomalaista, kun yleisurheilun MM-kisat huipentuu viimeiseen kilpailupäivään.

Nooralotta Neziri, Reetta Hurske ja Annimari Korte juoksevat 100 metrin aitajuoksun välierissä kello 19.05.

Lassi Etelätalo heittää ainoana suomalaisena keihään loppukilpailussa kello 19.55.

Viimeisen päivän muut finaalit ovat naisten pituus, miesten 1  500 metriä, miesten 10  000 metriä, naisten pika-aidat sekä pitkät viestit.

Kisat päättää miesten 4x400 metrin viestinjuoksu kello 21.30.

Etelätalo sijoittui ensimmäisissä arvokisoissaan, Zürichin 2014 EM-kisoissa neljänneksi. Sen jälkeen hän on kärsinyt vammoista, eikä ole päässyt arvokisoihin.

–  Hyvä olla täällä. Olen viisi vuotta odottanut, että pääsen edustamaan Suomea, Etelätalo totesi keihäänheittäjien mediatilaisuudessa.

Etelätalo ilmoitti tavoitteekseen paikan loppukilpailussa. Sen hän lunasti lauantaina viimeisellä karsintaheitollaan, joka kaarsi 82,36 metriin. Hän oli karsinnassa 12:s.

Etelätalo kaipaa keihääseen lisää nostetta

Hallitseva maailmanmestari, Saksan Johannes Vetter heitti karsinnassa 89,35 ja alkukautta hallinnut Magnus Kirt 88,36. Heidän perässään viisi muuta miestä sai keihään yli 84 metrin karsintarajan.

Etelätalo veikkasi finaalista tasokasta kilpailua.

–  Tällainen 82-metrinen ei riitä huippusijoituksiin loppukilpailussa, Etelätalo tunnusti.

–  Kärki heittää pitkälle ja myös mitaliin tarvitaan tosi pitkä heitto.

Etelätalo odottaa toki itseltään parempaa.

–  Paras karsintaheitto jäi vähän matalaksi. Mittaa tulee lisää, jos saan keihääseen enemmän nostetta, Etelätalo arveli.

Etelätalon pitää ratkoa toinenkin pulma. Finaalissa on pakko saada kolmella yrityksellä kunnon tulos ja hänellä on tapana onnistua vasta viimeisellä yrityksellä.

– Lämpenen hitaasti. Sitä on yritetty korjata, mutta turhaan, Etelätalo naurahti.

Eli kannattaa odottaa Etelätalon kolmatta yritystä ja parhaassa tapauksessa kuudetta heittoa.

Naiset hakevat joukolla finaalipaikkaa

Neziri oli suomalaisaitureista vauhdikkain alkuerissä, vaikka hän jäi lähdössä vastustajistaan. Välierässä Neziri kertoi keskittyvänsä starttiin erityisen huolellisesti.

–  Keskityn vain lähtöön. Loppu tulee itsestään, Neziri kertoi.

– Alkuerissä en ollut lähdössä valmis, kun odotin pidempää valmiit-asentoa.

Neziri päätteli alkueräajastaan, että hän on Dohassa ennätyskunnossa.

Hurske oudoksui alkuerissä Khalifa-stadionin mondon kovuutta.

–  Jatkossa tiedän, mitä odottaa, kun sain tuntumaa rataan ja lähettäjän toimintaan, Hurske kertoi ja määritteli loppukilpailupaikan unelmakseen.

Hurskeen alkueräaika oli 12,96.

Korte oli alkuerässään kolmas juostuaan varmistellen ajan 12,97.

–  Minulla ei ole ollut minkäänlaista finaalitavoitetta, eikä ole vieläkään. Lähden välieriin juoksemaan ja nauttimaan, Korte selitti.

–  Mutta välierissä ei enää varmistella. Sitten jää matkalle, jos jää.

Korte juoksee kolmesta välierästä ensimmäisessä, Neziri toisessa ja Hurske viimeisessä. Nezirin erä vaikuttaa ennakkoon tasokkaimmalta.

Katso Dohan MM-kisojen kisaohjelma, suomalaisurheilijoiden suoritusajat sekä tv-lähetysten ajat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Neziri erässään kuudes.
Korte seitsemäs.
Hurske kahdeksas.
Etelätalo heittää kolme heittoa. Tulos 78.22. Sijoitus 11.
Kannattaa kuitenkin kattoa. Vettel paiskaa 91.43 ja voittaa. Kirt on pettymys, ja sijoittuu viidenneksi.
Älkää lukeko tätä jos haluatte säilyttää jännityksen ja epätoivon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän aitajuoksijat ovat tasollaan, ehkä kova kotimainen kilpailu on parantanut suoritustason varmuutta. Muut onnistujat ovat loppukilpailuun selvinneet ja Kuivisto, joka juoksi oman ennätyksenä kisoissa, vaikka se ei riittänyt loppukilpailupaikkaan. Loput kisajoukkueen jäsent ovatkin vain joukonjatkot porukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neziri ja Hurske pärjäisivät paljon paremmin, jos pudottaisivat painoa. Ihan selvästi nämä kaksi antavat tasoitusta kireämmässä kunnossa oleville urheilijoille. Sanoisin, että molempien ajat paranisivat painon pudotuksen n. 3-4 kg jälkeen jopa 0,5 sekuntia. On tietenkin ymmärrettävää, että heidän valmentajansa eivät nykypäivänä enää uskalla sanoa heidän olevan ylipainoisia ja laittaa heitä tiukalle dietille. Tuo kolmas aituri Korte on kuitenkin oikeassa painossa juoksua ajatellen. Yksi kuuluisa hiihtovalmentajakin aikanaan sanoi, että kun paino putoaa, niin vauhti sen kun kiihtyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti sekä aiturit että heittäjä ovat saaneet eilen illalla hyvän lääketieteellisen nesteytyksen. Huippu-urheilussa, myös meikäläisillä, on käytössä viimeisimmät urheilulääketieteen lääkkeet, jotka nostavat muutamassa tunnissa veriarvot ylös ja "pehmittävät" maitohapot pois lihaksista. Lääkitys pitää isot lihakset rentoina eli soluhapetus toimii eikä esim. rajussa aitomiskiihdytyksessä pääse maitohappoja lihaksiin. Jos on hyvä nesteytys päällä niin voidaan odottaa yhden aiturin nousevan finaaliin ja keihäästä jopa pronssia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:11
Israeliin jo kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisään – vaaleja varjostaa nelinkertaisen pääministerin saama korruptiosyyte
8:00
Ilahduta naapuria, opettajaa tai valmentajaa maistuvalla joululahjalla – tässä reseptit viiteen helppoon ruokalahjaan Tilaajille
7:00
Kalen! kalluppi: Pittäiskö tiernapoikia uuvistaa?
7:00
Päivän leffapoiminnat: Lyhyt Alan Ladd teki hapsutakissaan vaikutuksen lännensankarina
7:00
Tv-poiminta: Suomi on täynnä erilaisuutta – Jaakko Keso löytää sitä Siilinjärveltä ja Jakomäestä
7:00
Arkinen puuro yhdistää meitä, mutta arvot erottavat ruokakulttuuriamme – näin keskiverron kaupunkilaisperheen ostoslista on muuttunut vuosikymmenten mittaan Tilaajille
7:00
Postin uusi toimitusjohtaja avautuu sisäisellä videolla ikävästä julkisuudesta ja omistajaohjauksesta: ”Ei meitä ole kukaan ohjannut"
5
Kalen! kalluppi: Pittäiskö tiernapoikia uuvistaa?
4
Postin uusi toimitusjohtaja avautuu sisäisellä videolla ikävästä julkisuudesta ja omistajaohjauksesta: ”Ei meitä ole kukaan ohjannut"
4
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
3
Pääministeri Sanna Marinille helppo sitoutua hallituksen "vasemmistopainotteiseen" EU-politiikkaan, arvioi Eurooppa-professori
2
Nykymenosta politiikan uusi normaali – toivottavasti nuoret ministerimme kestävät tulevat paineet Lukijalta
2
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"
2
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image