Naisten len­to­pal­lo­maa­jouk­kue aloittaa EM-urakan perjantaina Turkissa, kapteeni Laura Pihlajamäki: "Pelin tempo on nykyään haastavin juttu"

Urheilu 22.8.2019 19:04
STT

Naisten lentopallomaajoukkue avaa EM-turnauksen perjantaina Turkin Ankarassa kovinta mahdollista vastustajaa vastaan. Hallitseva maailmanmestari Serbia lyö korkealta ja kovaa, ja Suomen torjujille on luvassa hikiset paikat.

Alkukesän Kultaisessa liigassa torjunta oli Suomen pelin parhaita osa-alueita. Torjunnassa etenkin keskipelaajat ovat ratkaisuroolissa, sillä "keskarin" pitäisi kattaa sivusuunnassa useiden metrien alue. Kentän leveys on yhdeksän metriä, ja keskipelaaja liikkuu paritorjuntaan laitapelaajan viereen.

– Torjujan elämä riippuu paljon vastustajasta. Jos vastustaja pelaa todella nopeaa peliä, aina ei ehdi torjumaan, myöntää Laura Pihlajamäki, Suomen kapteeni.

–  Keskipelaajan työ on sellaista, että pitää näkövinkkelin leveänä ja seuraa vastustajan passaria, mihin suuntaan passi lähtee.

Joskus videomateriaalista selviää etukäteen, millaisessa asennossa vastustajan passarin kädet ovat, kun passi lähtee eteen- tai taaksepäin. Myös passarin lempisuunnat pelata selvitetään etukäteen.

–  Pelin tempo on nykyään haastavin juttu. Monet joukkueet pelaavat tosi nopeaa peliä. Jos aloitusten vastaanotto on täydellinen ja hyökkäystempo nopea, täydellistä paritorjuntaa ei ehdi tekemään. Se on vain hyväksyttävä fakta, Pihlajamäki kertoo.

Keskipelaaja hajottaa vastustajan torjuntaa

Vastustajan hyökkäysten torjuminen on keskipelaajan tärkein tehtävä, mutta hyökkäyksessäkin keskipelaaja pyrkii olemaan vahva pelote vastustajalle. Ammatikseen Saksassa, Ranskassa ja Romaniassa pelannut Pihlajamäki nauttii hyökkäysroolista.

–  Jos en hyökkäisi, voisi olla, etten saisi koskettua palloon ollenkaan verkkokierroksella. Voisi tulla vain hipuja, Pihlajamäki kuvasi tilanteita, joissa pallo osuu torjunnassa vain kevyesti käsiin.

–  Jos ei hyökkää, tulee fiilis, ettei ole ollenkaan pelissä mukana. Silloin on vaikea mennä syöttämään.

Lentopallossa pelaajien kiertojärjestys takaa, että pelaaja siirtyy etukentältä vuorollaan aloitussyöttäjäksi. Muuta takakenttäroolia keskipelaajilla ei ole, sillä syöttämisen jälkeen he tekevät tilaa takakentän erikoispelaajalle liberolle.

Satasesta kolme vaihtoehtoa

Pihlajamäen lempihyökkäys on nopea satanen, jossa hän ponnistaa yhdellä jalalla sivuttain passarin selän taakse. Etäisyys passariin vaihtelee, mikä vaikeuttaa vastustajan torjunnan työtä.

–  Meillä on kolme eri etäisyyttä: satanen ihan passarin niskasta, verkkoantennin vierestä ja sitten siitä välistä. Niitä voi vaihdella pelin aikana, Pihlajamäki kertoo.

EM-kisoissa suomalaisilla on maailman kärkipelaajia vastassa.

–  Toivottavasti pystyn torjumaan heitä ja laittamaan palloja kenttään, Pihlajamäki tiivistää keskipelaajan roolin.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
10:27
Polkupyöräilijä kuoli Australiassa variksen hyökättyä hänen kimppuunsa
38
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
33
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
14
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image