Naisten len­to­pal­lo­maa­jouk­kue aloittaa EM-urakan perjantaina Turkissa, kapteeni Laura Pihlajamäki: "Pelin tempo on nykyään haastavin juttu"

Urheilu 22.8.2019 19:04
STT

Naisten lentopallomaajoukkue avaa EM-turnauksen perjantaina Turkin Ankarassa kovinta mahdollista vastustajaa vastaan. Hallitseva maailmanmestari Serbia lyö korkealta ja kovaa, ja Suomen torjujille on luvassa hikiset paikat.

Alkukesän Kultaisessa liigassa torjunta oli Suomen pelin parhaita osa-alueita. Torjunnassa etenkin keskipelaajat ovat ratkaisuroolissa, sillä "keskarin" pitäisi kattaa sivusuunnassa useiden metrien alue. Kentän leveys on yhdeksän metriä, ja keskipelaaja liikkuu paritorjuntaan laitapelaajan viereen.

– Torjujan elämä riippuu paljon vastustajasta. Jos vastustaja pelaa todella nopeaa peliä, aina ei ehdi torjumaan, myöntää Laura Pihlajamäki, Suomen kapteeni.

–  Keskipelaajan työ on sellaista, että pitää näkövinkkelin leveänä ja seuraa vastustajan passaria, mihin suuntaan passi lähtee.

Joskus videomateriaalista selviää etukäteen, millaisessa asennossa vastustajan passarin kädet ovat, kun passi lähtee eteen- tai taaksepäin. Myös passarin lempisuunnat pelata selvitetään etukäteen.

–  Pelin tempo on nykyään haastavin juttu. Monet joukkueet pelaavat tosi nopeaa peliä. Jos aloitusten vastaanotto on täydellinen ja hyökkäystempo nopea, täydellistä paritorjuntaa ei ehdi tekemään. Se on vain hyväksyttävä fakta, Pihlajamäki kertoo.

Keskipelaaja hajottaa vastustajan torjuntaa

Vastustajan hyökkäysten torjuminen on keskipelaajan tärkein tehtävä, mutta hyökkäyksessäkin keskipelaaja pyrkii olemaan vahva pelote vastustajalle. Ammatikseen Saksassa, Ranskassa ja Romaniassa pelannut Pihlajamäki nauttii hyökkäysroolista.

–  Jos en hyökkäisi, voisi olla, etten saisi koskettua palloon ollenkaan verkkokierroksella. Voisi tulla vain hipuja, Pihlajamäki kuvasi tilanteita, joissa pallo osuu torjunnassa vain kevyesti käsiin.

–  Jos ei hyökkää, tulee fiilis, ettei ole ollenkaan pelissä mukana. Silloin on vaikea mennä syöttämään.

Lentopallossa pelaajien kiertojärjestys takaa, että pelaaja siirtyy etukentältä vuorollaan aloitussyöttäjäksi. Muuta takakenttäroolia keskipelaajilla ei ole, sillä syöttämisen jälkeen he tekevät tilaa takakentän erikoispelaajalle liberolle.

Satasesta kolme vaihtoehtoa

Pihlajamäen lempihyökkäys on nopea satanen, jossa hän ponnistaa yhdellä jalalla sivuttain passarin selän taakse. Etäisyys passariin vaihtelee, mikä vaikeuttaa vastustajan torjunnan työtä.

–  Meillä on kolme eri etäisyyttä: satanen ihan passarin niskasta, verkkoantennin vierestä ja sitten siitä välistä. Niitä voi vaihdella pelin aikana, Pihlajamäki kertoo.

EM-kisoissa suomalaisilla on maailman kärkipelaajia vastassa.

–  Toivottavasti pystyn torjumaan heitä ja laittamaan palloja kenttään, Pihlajamäki tiivistää keskipelaajan roolin.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
40
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image