Myyttisen mailin mestari

Historiallinen maili takana. Roger Bannisterin juoksu sai yhtä paljon julkisuutta kuin Mount Everestin valloittaminen. KUVA: all over press
Urheilu 6.5.2004 0:00
Kai Nevala
Tasan 50 vuotta sitten toukokuun kuudennesta päivästä tuli yleisurheiluhistorian legendaarisin päivämäärä. Englantilainen Roger Bannister alitti ensimmäisenä ihmisenä maailmassa mailin matkalla neljän minuutin rajan.

Mailin (1609,35 metriä) aika 3.59,4 ei nykyaikana tunnu ihmeelliseltä, mutta aikoinaan neljän minuutin tulosta pidettiin ihmisen suorituskyvyn absoluuttisena rajana. Ruotsalainen Gunnar Hägg juoksi jo vuonna 1945 ajan 4.01,4, mutta sen jälkeen kaikki yritykset neljän minuutin rajan rikkomiseksi törmäsivät kuin seinään.

Kohu Bannisterin juoksun jälkeen oli ainutlaatuinen.

"Haamumaili oli valtava uutinen. Se sai lehdissä yhtä paljon tilaa kuin Mount Everestin valloittaminen. Juoksun takana oli vuosikymmenen kestänyt yrittäminen ja ympärillä myytti sen mahdottomuudesta", kirjailija Neal Bascomb on todennut.

Bannisterin saavutus poisti ylimääräiset, näkymättömät lyijypainot juoksijoiden jaloista. Oli sittenkin mahdollista, että ihminen pystyy juoksemaan mailin alle neljässä minuutissa.

Australialainen John Landy paransi 46 päivää myöhemmin Turussa maailmanennätyksen aikaan 3.57,9. Kolmen seuraavan vuoden sisällä jo 16 juoksijaa oli juossut haamumailin.

Pieni myyttisyys rajan ympärillä silti yhä on.

"Ei ole väliä, kuinka monta kertaa haamuraja on rikottu. Neljän minuutin mailissa on aina jotakin taianomaista", vuonna 1972 Münchenin olympialaisissa 800 metrin juoksun voittanut Dave Wottle totesi viime viikolla yhdysvaltalaisessa The Beacon Journal-lehdessä.Ystävien
vetoavulla


Toukokuun 6. päivä vuonna 1954 oli Oxfordissa viileä ja tuulinen. 25-vuotias lääketieteen opiskelija Roger Bannister oli saanut rintaansa numeron 41.

Kovakuntoisen Bannisterin juoksu oli tarkkaan suunniteltu. Hänen ystävänsä Chris Brasher ja Chris Chataway vetäisivät alun ja kiriherkkä Bannister rynnistäisi lopussa kohti haamurajaa. Jänisjuoksu ei vielä ollut terminä tunnettu.

Bannisterin kiri alkoi Iffley Roadin kentän takasuoralla, kun matkaa maaliin oli noin 250 metriä. Maalinauhan leikattuaan hän lyyhistyi vastaanottajiensa käsivarsille.

"Vasta silloin todellinen tuska löi lävitseni. Tunsin olevani kuin räjähtänyt salamavalo, jolla ei ole halua elää. Menin läpi fyysisesti passiivisimman tilan ilman tajunnan menettämistä", Bannister kuvaili myöhemmin kirjassaan.

Yleisölle riitti tuloksista pelkkä kuulutuksen alku.

"Aika: kolme minuu...", ja huutomyrsky peitti loput alleen. Sekuneilla ei enää ollut väliä.

Haamumaili oli juostu sekä Bannisterin että Landyn toimesta, mutta "vuosisadan maili" oli vuorossa elokuun alkupuolella kansainyhteisön kisoissa Vancouverissa. Bannister oli rikkonut myyttisen rajan ensimmäisenä, mutta Landy oli parantanut ME-aikaa puolitoista sekuntia.

Vancouverin kilpailu päättyi Bannisterin voittoon. Englantilaisen aika oli 3.58,8, Landy hävisi kahdeksan kymmenystä.Alle kolmen ja
puolen minnutin


Myöhemmin syksyllä Bannister juoksi uransa viimeisen kilpailun ja voitti EM-kultamitalin. Bannister keskittyi opintoihinsa, tuli tunnetuksi neurologiksi ja aateloitiin vuonna 1975.

Tänä päivänä mailin maailmanennätys on Marokon Hicham El Guerroujin hallussa. Hän juoksi Roomassa vuonna 1999 ajan 3.43,13.

Suomen ennätys on Ari Paunosen vuonna 1977 juoksema 3.55,65.

"Kolmen ja puolen minuutin raja maililla voidaan saavuttaa 50 vuodessa. Mutta se on absoluuttinen raja. En voi kuvitella ihmisen juoksevan mailia alle kolmessa minuutissa", Bannister totesi Guardianin tuoreessa haastattelussa.

Sir Roger Bannisteria ja haamumailia muistellaan tällä viikolla ympäri maailmaa. Juhlakalu yrittää pysyä yhä vaatimattomana.

"Neljän minuutin maili on minulle aikoinaan tärkeä asia, nyt se on ajatuksissani taka-alalla. Todellinen palkinto oli mahtava, elinikäinen ystävyys Brasherin ja Chatawayn kanssa. Juhlan hetkellä se on enemmän mielessäni kuin mikään muu asia."

Iin urheilukentällä juostaan tänään torstaina kello 18 Haamumailin kansallinen 50-vuotisjuhlakisa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image