Miksi Venäjä pitäisi sulkea olym­pia­ki­sois­ta - ja miksi ei?

Venäjän kohtalo ratkeaa tänään. Korean Olympiakisat käydään ensi helmikuussa.
Urheilu 5.12.2017 14:18
Tapio Neva

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) 15-jäseninen hallitus päättää tänään illalla Suomen aikaa, sulkeeko se Venäjän pois Etelä-Korean olympiakisoista.

Miksi Venäjä pitäisi sulkea pois kisoista?

Jos Venäjä osallistuu kisoihin, KOK lähettää viestin, että se antaa hiljaisen hyväksyntänsä valtiojohtoiselle dopingjärjestelmälle.

Maailman antidopingtoimisto Wada on löytänyt todisteet, joiden mukaan Sotshin olympiakisoissa vuonna 2014 venäläisten urheilijoiden positiiviset dopingnäytteet vaihdettiin puhtaisiin. On myös selvinnyt, että Venäjän valtio on rahoittanut urheilijoiden dopingohjelmaa.

Wadan kanadalaiselta lakimies Richard McLarenilta tilaamaan raportin mukaan Venäjä on pyörittänyt dopingohjelmaansa systemaattisesti vuodesta 2011 lähtien. Raportin mukaan yli tuhat venäläisurheilijaa on hyötynyt testien manipuloinneista. Muun muassa 12 venäläismitalistin virtsanäytteet oli Sotshin olympiakisoissa väärennetty.

Lontoon vuoden 2012 olympiakisojen uusintatesteissä on narahtanut kaikkiaan 49 urheilijaa, joista 21 on venäläisiä.

Marraskuun 2017 aikana 25 venäläisurheilijaa sai saanut olympiapannan antidopingsäännöstön rikkomisesta. Lisäksi tutkinnassa on vielä 36 mahdollista dopingtapausta.

Wadalla on ollut Venäjälle kaksi vaatimusta: 1) Venäjän pitää tunnustaa McLaren-raportin paljastama valtiojohtoinen dopingohjelma, 2) Venäjän pitää päästää riippumattomat tutkijat tutkimaan huijauksen aikana otetut urheilijoiden virtsanäytteet.

Molemmat vaatimukset ovat edelleen täyttämättä.

Wada on selkeästi linjannut, että Venäjä pitää sulkea maana pois Etelä-Korean talviolympiakisoista. Se ei kuitenkaan sulkisi ovia uskottavan testaushistorian omaavilta venäläisurheilijoilta.

Venäjän kohtalosta päättää KOK, ei Wada.

Wada on kuitenkin 50-prosenttisesti KOK rahoittama laitos. Toisen puolikkaan Wadan toiminnasta rahoittavat maailman valtiot, Suomi mukaan lukien. Jos KOK ei noudata Wadan kehotusta, urheilun dopingvalvonnalta putoaa pohja pois.

Vuoden 2016 Rio de Janeiron kesäolympiakisoista KOK ei sulkenut Venäjää pois, vaikka Wada sitä jo silloin suositteli. Kilpailukiellot jäivät kansainvälisten lajiliittojen päätettäväksi. Kesäkisoihin osallistui 271 venäläisurheilijaa. Alun perin Venäjä oli nimennyt kisoihin 389 urheilijaa.

Yleisurheilun MM-kisoista Venäjä suljettiin viime kesänä pois, mutta Kansainvälinen yleisurheiluliitto myönsi seitsemälle venäläisurheilijalle poikkeusluvan osallistua kilpailuihin ilman kansallistunnuksia.

Miksi Venäjää ei pitäisi sulkea pois olympiakisoista?

Venäjän sulkeminen pois olympiakisoista olisi väärin niitä venäläisurheilijoita kohtaan, jotka urheilevat puhtain eväin. Heitäkin on.

Venäjä kiistää valtiojohtoisen dopingohjelman, mutta myöntää, että heidän kansallinen antidoping-järjestelmänsä on epäonnistunut.

Venäjä on luvannut noudattaa kansainvälisiä suosituksia päästäkseen Wadan pannasta.

MAINOS

Kommentoi

Hiihto näyttää olevan erikoinen laji, kun Norjalaiset saavat vapaasti doupata ja kiinni jäädessäänkin saavat jatkaa, mutta muut eivät saa edes kilpailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no jos venäjä suljetaan pois ni tasa puolisuuden vuoksi myös norja pitää sulkea pois .siellä on kaikki astmalääkityksellä .ihan jokainen joka on valmennuksessa junioreista lähtien astmalääkittyjä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lontoon vuoden 2012 olympiakisojen uusintatesteissä on narahtanut kaikkiaan 49 urheilijaa, joista 21 on venäläisiä" Onko loput siis Norjalaisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän siinä on että nämä kansainväliset urheilukoplat eivät uskalla ottaa kantaa Norjan toimintaan. Norjassa urheilijat ovat käyttäneet astmalääkkeitä vuosikymmenet ja nyt näitä kiellettyjä huulirasvoja. Taitaa Norjalta tulla sen verran kruunuja näille kansainvälisille järjestöille ettei niitä haluta tutkia. Ruplan arvo on niin huono ettei näille pomoille se kelpaa. Hyvä että bouping ongelmaan puututaan, mutta että siitä tehdään poliittinen ajojahti, niin se ei ole oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän urheilijoista yhdenkään ei tarvitse päästä kisoihin, ei mihinkään kisoihin. Venäjä ei halua myöntää eikä tunnusta väärinkäytöksiä niin miksi sellaista porukkaa sinne otetaan lainkaan.
Venäjä pitäisi sulkea pois kaikesta urheilusta ainakin parinkymmenen vuoden ajaksi niin näkisivät ettei kannata ryppyillä.
KOK tullee hyväksymään venäläiset mukaan, koska oletettavasti raha liikkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä duupinki jutut on meille niin tuttuja että on parempi pitää pitää huoli omista asioistaan, eikä puuttua toisten
maiden asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä ei ole varmaan ainoa vilppimaa, mutta kun todisteet Venäjän dopingohjelmasta ovat noin kiistattomat niin Venäjä ei voi mitenkään ottaa osaa olympiakisoihin. Tai sitten tapahtuman arvovalta rapautuu pohjalukemiin.

Niille venäläisille urheilijoille voi antaa osanottoikeuden ilman kansallistunnuksia, joilla on uskottava testaushistoria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuolta itänaapurilta nyt vaikka edes jonkinlaista avoimuutta ja läpinäkyvyyttä ja yhteistyöhalua ja -kykyä löytyisi, niin tämäkin umpisolmu olisi jo selvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs nuo Norjan temppuilut astmalääkkeiden ja huulirasvojen kanssa, siellä sitä selvitettävää riittäisikin, eikö uskalleta, vai eikö haluta selvittää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs jos testattaisiin aina jokainen ensimmäisen 20 joukkoon päässyt ja jokainen keskeyttänyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Saisipa sitten joskus edes jotain. Ettei vaan jää ilman sitä kaikkea, mitä muut saavat ja minä en. En ala. Mulla nyt su... Lue lisää...
Osittain myöhennetty...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image