Miika Juntunen - herra puhemies

Miika Juntunen on suomalaisten jalkapallokenttien väriläiskä ja persoona. KUVA: Lauri Ponkala
Urheilu 26.4.2012 6:12
Kai Nevala

Opsista heijaa! Tällä miehellä riittää puhetta. Kukaan ei voi kiistää, etteikö Miika Juntunen olisi legendaarinen suomalainen jalkapallopersoona.

Kentän reunoilla puhutaan hänestä – ja paljon. Mutta eipä 47-vuotias OPS:n manageri ole itsekään ollut hiljainen poika. Rakasta tai vihaa. Mutta älä väitä, että hän on mitäänsanomaton mies, jolla on mitäänsanomattomat meriitit.

PELAAJAURA

Nousit 15-vuotiaana OPS:n mestarijoukkueen rinkiin. Oliko sinulla joku tietty ominaisuus, joka mahdollisti nousun?

Niidenhän se pitäisi arvioida, jotka minut ottivat mukaan, mutta tahtohan minulla on ollut aina voimakas. Minulla on ollut tahto, taito ja intohimo lajiin. En ole koskaan pelännyt. Otan tällaiset asiat haasteena enkä esteenä.

Miltä tuntui kohdata teini-ikäisenä Liverpool, sen ajan superjoukkue?

Olihan se tietenkin kova haaste, kun vastassa oli Liverpoolin vasen pakki Alan Kennedy. Minun kaksi reittäni olivat yhteensä yhtä paksut kuin hänen yksi reisi. Taklaustilanteessa se vain jysäytti yhtäkkiä.

Harmittaako, ettet ole kaikkien aikojen pelaajatilaston ykkönen vaan kuudes?

Olen pelannut 433 ottelua, mutta nyt ne on vähennetty 426:een. Pitää pelata niitä lisää. Ei se harmita: olen mieluummin pelannut ammattilaisena kuin saavuttanut tilaston ykköspaikan.

Et kuitenkaan pystynyt luomaan todellista kansainvälistä uraa.

Jos olisin tänä päivänä samanlainen lahjakkuus, olisin ollut jo 15-vuotiaana ulkomailla. Ei silloin käynyt kukaan katsomassa pelaajia.

Sehän tyssäsi Englantiin. Silloin oli EEC eikä EU, ja homma jäi työluvasta kiinni. Minulla on vieläkin mapissa kahden ja puolen vuoden sopimus Oldhamiin, joka pelasi seuraavana keväänä Wembleyllä FA-cupin välierässä. Minä katselin ottelua kotona Ylöjärvellä.

Pelasin siellä kaksi reserviottelua ja olin tarpeeksi hyvä. Se on ollut suurin takaisku urallani. Minua harmittaa se, että olin aikaani edellä.

Sinulla on vain kaksi A-maaottelua. Miksi se ura kariutui?

Se kariutui (päävalmentaja) Vakkilan Jukkaan. Hänellä ei ollut henkistä kapasiteettia johtaa sellaisia pelaajia, jotka voivat olla vahvoja. Maajoukkueeseen haluttiin kilttejä ja mukavia kavereita, jotka eivät sano mitään mihinkään.

Valmentajan pitäisi aina olla valmis keskustelemaan omien pelaajiensa kanssa. Vakkilalla ei ollut sitä taitoa ollenkaan.

1994 olin todella hyvä – kaksi mestaruutta putkeen – enkä silloinkaan päässyt maajoukkueeseen. Olin satavarmasti valtakunnan parhaita paikallani, jossa pelasi maajoukkueessa Janne Lindberg. Pöllytin häntä maajoukkueen ja lehdistön välisessä ottelussa niin, että yleisökin nauroi.

Toivotko, että olisit ollut nopeampi pelaaja?

Se oli minun ainoa heikkouteni, mutta korvasin sen kestävyydellä. Sahasin ylös-alas, ja onhan 70 maalia keskikenttäpelaajaksi kuitenkin melko paljon.

SEURAJOHTAJA JA MANAGERI

Jos kuviosi Tampereella olisivat onnistuneet, olisiko ollut mahdollista, ettet olisi koskaan palannut pohjoiseen?

Jos (Kalervo) Kummola ei olisi tullut väärään aikaan väärään väliin, olisin edelleen Tampereella. Mies ei tiedä jalkapallosta sen vertaa mitä sika hopealusikasta. Poliitikot ovat aina vain esteenä ja haittana tällaisissa asioissa.

Ilves oli viittä vaille valmiina, kunnes Kummola tuli jyrisemään. Sitten otimme TPV:n hallintaan.

Mutta terveisiä Tampereelle: katsokaa kaupungin jalkapalloa nyt.

45 pelaajaa ja putoaminen TPV:n kanssa kaudella 1999. Tunnustatko, että se oli epäonnistuminen?

Tietenkin se oli epäonnistuminen. Turha selitellä, tulokset kertovat.
Ian Crawford -vainaja on kunnioittamani valmentaja, mutta kuuntelin häntä liian pitkään. Hän halusi kokeilla ja kokeilla, kun ei löytynyt sopivaa pelaajaa. Olin liian kokematon manageri silloin ja luotin päävalmentajaan. Ei se ollut Ianin vika vaan minun vika.

Minkälaiset arvet sinulle jäi vuoden 2006 tapahtumista AC Oulussa, kun sinut käytänössä pantiin syrjään omasta seurasta?

Olin itse perustanut omin käsin seuran: olin tehnyt talouden ja organisaation. Tein aluksi melkein kolme vuotta palkatonta työtä yhdistääkseni seurat. Totta kai se tuntui kipeältä.

Siellä tuli vauhtisokeus, vallanhimo ja ahneus. Liiganousu oli liian makea herroille.

Se on väärä luulo, että minut heitettiin pois. En vain hyväksynyt Harri Kampmanin sopimusta liigakaudelle. Yhdessä vuodessa AC Oululle niitattiin 700 000 euron tappiot. Mitä hyötyä siitä oli, kun tämä on pitkä juoksu?

Annat managerina epäsuomalaiseen tyyliin todella rajua palautetta pelaajille. Ovatko pelaajat valmiita kestämään sinua?

Se on hyvä kysymys, mutta siihen pelaajien on opittava. Tämä on henkistä kasvatusta samalla. Jos kasvatamme vain taitoa, emmekä henkistä puolta, ei suomalaisilla ole mitään mahdollisuuksia maailmalla. Se on raakaa peliä siellä, kun omat pelaajat tappelevat samasta leivästä.

Minähän vain autan pelaajaa ja valmistan häntä ammattilaisuralle. Kritiikkiä pitää antaa, mutta sen pitää olla perusteltua.

Haukkuminen ja huutaminen ei johda mihinkään, mutta sanon negatiiviset ja positiiviset asiat suoraan. Jos pelaaja ei sitä kestä, on aika oppia.

Eihän suomalainen media kritisoi yhtään pelaajia. Te olette ihan tussuja.

Koetko, että saat riittävästi arvostusta suomalaisissa jalkapallopiireissä?

Ei minua kiinnosta se. Tiedän, että olen täysi ammattilainen siinä mitä teen. Ja virheitä teen minäkin. Mutta miksi minun pitäisi kysellä sivusta, miten minulla menee?

Suurin suomalaisen jalkapalloilun menestymisen este on poliitikot. Kaikki nämä liittohallitukset ja -valtuustot pitäisi lakkauttaa, ja laittaa yksi pienempi instanssi päättämään asioista. Meillä on ihan liikaa henkilöitä, jotka haluavat vain päteä ja olla esillä. Minä kutsun heitä pinssikerääjiksi.

OPS

Onko OPS:ssa lähtökohtaisesti kysymys siitä, että haluat näyttää AC Oululle aiempien tapahtumien vuoksi?

Se ei ole peruste. Haluan olla mukana jalkapallossa. Kun lähdin kävelemään AC Oulusta, niin ainoa vaihtoehto oli Oulun Palloseura.

Mikä on OPS vuonna 2020?

Varmasti yksi Suomen suurimmista seuroista, joka menestyy jatkuvasti. Olemme ottaneet HJK:ta kiinni.

Tehdään erilainen skenaario. AC Oulu saa taloutensa kuntoon...

Ei sellainen skenaario ole mahdollinen.

... saa taloutensa kuntoon, pysyy hyvin jaloillaan, saa edelleen sitoutettua oululaisia kannattajikseen ja sen takana ovat kaikki junioriseurat miinus OPS. Millä tavalla vastaatte haasteeseen?

Meillähän on aidosti omat juniorit. Meillä on ollut vain kolme joukkuetta oman yhdistyksen alla, mutta vielä yli 200 junioria OPS-juniorit ry:n alla. Mihin me tarvitsemme tuhat muuta junioria, jos meillä on talous kunnossa, menestyvämpi edustusjoukkue, paremmat olosuhteet ja organisaatio kunnossa?

Jos menestymme paremmin näillä sektoreilla, eikö se ole luonnollista, että junioritkin haluavat sitten meille?

AC Oulu ei ole meille pelote eikä ongelma. Petteri Haapala on heidän ensimmäinen kunnon täysjärkinen toimitusjohtaja minun jälkeen, joka ymmärtää talouden päälle. Jos Juha Maliselle annettaisiin nyt rahaa, hän hankkisi heti puolenkymmentä ulkomaalaista tuohon ryhmään.
Tiedän, etteivät kaikki tykkää minusta, kun sanon asioita näin suoraan. Nyt selitellään, että AC Oulu on muka oululainen.

Mutta sehän on fakta, että ne pelaajat ovat oululaisia.

Se on miltä kannalta sen katsoo: yhtäkkiä Dritan Stafsulakin on oululainen. Onhan meilläkin oululaisia. Luiz Antoniokin on oululainen, kun hän on ollut muutaman vuoden Oulussa. Tämä on kansainvälinen laji.

Kyllä, jalkapallo on kansainvälinen laji, mutta eikö yleisö ole Oulussa kiistattomasti näyttänyt, että se tykkää, kun kentällä on paljon paikallisia pelaajia?

Ei. Yleisö tykkää menestyksestä. Se on ihan sama vaikka meillä olisi joukkueellinen pelaajia Timbuktusta, jos tulee Suomen mestaruuksia Ouluun. Jos pelkästään kaikki nuoret oululaiset pantaisiin yhteen AC Oulusta ja OPS:ta, niin Ykkösestä tulisi lähtö heilahtamalla.

Jos pannaan vierekkäin hyvä suomalaispelaaja ja samantasoinen ulkomaalaispelaaja, kuinka paljon kustannusero on?

Kolme kertaa kalliimpi, sen voin sanoa. Kotimaisten pelaajien palkkavaatimukset ovat niin kovat.

Eikö se ole historiankirjoituksen vääristämistä, että teillä olisi OPS:n mestaruudet? Tämä nykyinen seura perustettiin Dreeverien sarjapaikalle vuonna 2006.

Ei seura, vaan yhdistys. Ja Dreeverit oli sitä ennen OPS:n nimellä. Oulun Palloseura on ollut ja pysynyt vuodesta 1925. Sen alle on perustettu rekisteröityjä yhdistyksiä. Pallokirjassakin on väärin.

Minun pitää näyttää sinulle nämä paperit... (seuraa pitkä selvitys OPS:n rakenteesta). Tämä on tasan tarkkaan Oulun Palloseura.

Luiz Antonio on tehnyt erinomaista työtä OPS:n valmentajana. Annat hänelle pelin aikana ohjeita puhelimitse. Miksi toimitte näin?

Meillä on niin hyvä kemia. Luiz haluaa tietää, miltä peli näyttää lintuperspektiivistä ylhäältä. Minä kerron ja Luiz tekee ratkaisut penkillä. En sano, että ’ota’ tai ’tee’. Luiz päättää kokoonpanosta ja vaihdoista – minä annan neuvoja. Luiz on vahva persoona ja vahva valmentaja.

Koetko riskinä, että teillä on alkavalle kaudelle aika kapea rinki?

Riski on riski, mutta meillä on talous ensin. Rakennamme 4,5 miljoonan euron harjoituskeskusta. Pitää olla kädet ristissä, ettei tule loukkaantumisia.

Elämä on yhtä riskiä. Säästän neljän kuukauden palkat sillä, että kokoan joukkueen huhtikuussa. Enhän minä voi näin raskaaseen taloudelliseen vuoteen muuta tehdä.

Niin, mikä on halliprojektin tuorein tilanne?

Perusasia on se, että kun tulee kuntaliitos, se vaikuttaa liikuntapaikkoihin ja harjoitusvuoroihin. Ympäristökunnista tulee tuhannen jalkapalloilijan lisä kapasiteettiin.

Meillä on kaavamuutos hyväksytty, josta ammattivalittaja on tehnyt valituksen, jotta saisi töitä itselle. Valituksella ei ole mitään mahdollisuutta mennä läpi.

Meillä on kaikki hommat valmiina: nyt kysymys on enää Oulun hallinto-oikeuden kiireistä ja päätöksen nopeudesta. Käsittely on siirretty syyskuulle, mutta 1.9. pitäisi alkaa jo harjoitusvuorot oululaisille jalkapalloperheille. Jos toukokuulla tulee päätös, niin vuorot alkavat takuuvarmasti 1.9.

PERSOONA

Sanot asioita suoraan. Kaduttaako mikään, mitä olet sanonut?

Oikeat ystävät ovat mukana myötä- ja vastamäessä. Niitä minulla on tarpeeksi ympäri Suomea. En ole halua päästää ihmisiä menestyksen myötä.

Mutta ainahan sitä tulee kiivastuksissa sanottua liikaakiin. Minulla on nöyryyttä pyytää anteeksi. Ne, jotka vähänkään tuntevat minua, tietävät, että olen todella pehmeä toiselta puolelta. Sitten olen kova, kun teen bisnestä.

Sinua kuvailtiin taustahaastatteluissa positiivisessa ja negatiivisessa mielessä täysin järkähtämättömäksi päätöksentekijäksi. Tunnustatko, että se on myös negatiivinen voima?

On, mutta olen oppinut iän myötä myös enemmän kuuntelemaan. Särmät hioutuvat, ja sain viime vuonna organisaatiolta palautetta, että en ole enää niin kiivas. Totta kai olen edelleen intohimoinen ja voitontahtoinen, mutta asioihin on tullut laajempi näkemys.

Tunnistatko kuvauksista sen, että haluat lähellesi myös joojoo-miehiä?

En tunnista. Se on täysin väärä kommentti. Kriteerini ovat ammattimaisuus ja itsenäisyys.

”Mitä suurempi haaste, sitä enemmän hän panee itsensä likoon.” Mikä sinua ajaa jalkapallossa eteenpäin? Onko se rakkaus lajiin vai todellisuudessa jokin sisäänrakennettu tahto?

Ihan sama vaikka myisin sukkia, mutta myisin niitä hullun lailla. Tahto menestyä, tahto voittaa.

Mitä olisi suomalainen jalkapallo ilman Miika Juntusta?

Vähemmän väriä ja puhetta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Suomalaisen jalkapallokulttuurin värikkäimmästä hahmosta ehdoton helmi. T: Stadin pelle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni aivan oikeassa Juntunen on.
- maajoukkuevalmentaja on alinta mahdollista kastia jos ottaa vaan selänpesijöitä itselleen joukkueeseen.
- Hape teki pahaa jälkeä ollessaan AC Oulun manageri ainakin taloudellisessa mielessä ja moraalisessa mielessä
- OPS ja Juntunen järjestää resurssit eli talouden paremmin kuin AC Oulun sekava seurakunta
- Menestys on parasta (sama ketä pelaa)
- AC Oulun kannattaisi laittaa suosiolla pillit pussiin menneisyyden virheiden takia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juntunen ei ole ollut AC Oulun toimitusjohtaja IKINÄ, eikä ikinä ole ollut talousvastaava. Myyntiä hoitanut joo se on totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitenkä muistelen että tämä huippuhyvä Juntunen pelasi Kemissä ja jäi täysin Himangan ja Ikäläisen varjoon. Kova juoksemaan ja yrittämään mutta päätäkin kai saa futiksessa käyttää muuhunkin kuin pallon puskuun. Tai sitten muistan ihan väärin herran taidot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli melkkolailla hyökkäävässä roolissa ja kun Keps oli tuolloin huippuvedossa, niin sai ihan mahdotoman paljon maalintekotilanteita, joita sitten melko huonolla prosentilla toteitti. Kun ei ollut tekniikkaa niin sitä ei ollut, sanoo herra itse mitä sanoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tämän haastattelun jälkeen en tule katsomaan yhtään peliä ops:ilta no ehkä paikallis kamppailu ac oulua vastaan. Miksi junnuja muka koulutetaan ja pelaajat ulkomailta vanhempien rahat täysin hukkaan annetaan ymmärtää et kyllä teidän pojasta mestari ainesta kunnes koittaa aika nousta a-juniori tasolle jolloin seuran pitäs alkaa huolehtia pelaajasta loppu yhteistyö. Vanhemmat maksaa tämän seura työn maksuttomaan rinkiin pääsee vain valmentajien pojat ja sukulaiset oli taitoja tai ei eli Oululaisia junnuja jotka tosiaan tekee töitä on maailmalla paljon nousseet kyllä muissa seuroissa ja alottaaneet vaikka 3 divarista.Ainakin minä tulen seuraamaan Oululaisia junnuja ja heidän kehitystään sitä on mukava katsoa ei ulkomaalaiset pelaajat kiinnosta yhtään, varsinkin ku seuran menestys perustettaan sille ei ne sen halvempia ole ku Suomipojat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kukaan ei voi kiistää, etteikö Miika Juntunen olisi legendaarinen suomalainen jalkapallopersoona."

ei kai ny sentään ihan legendaarinen, persoona varmaan kylläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaatimattomuudesta ei ainakaan voi Juntusta moittia. Velä kun olisi yhteistyökykyä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen rahoilla halli rakennetaan. Ei ainakaan Juntusen taitaa kaupunki joutua maksumieheksi, kun Juntunen vaahtoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän hämmästelin kysymyksiä aamukahvia juodessa. "45 pelaajaa ja putoaminen TPV:n kanssa kaudella 1999. Tunnustatko, että se oli epäonnistuminen?" Virheiden tekeminen ei ilmeisesti ole toimittajan mielestä sallittua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuo TPV-kesä ollut virhe, vaan silkkaa pelleilyä. Saa sen perään vähän kysellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Suomi on vielä sarvikuonojen maa. Tällaisia ihannoidaan, no ainakin jotkut mutta kyllä nykypäivään kuuluu yhteistyö ja kyky tehdä sitä muiden kanssa. Sitä kykyä ei tällä herralla ole. Eko on kyllä kylän suurin. Hän tuhoaa oululaista jalkapalloa eikä rakenna. Onneksi tällaisten ihmisten aika meni jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on lukenut Harri Kampmanin AC Oulu-ajan palkkatietoja ja kulukorvauksia, niin on hyvin hankala pitää AC Oulusta. Aivan järjetöntä tuhlaamista tyyppiin, joka tiputti AC Oulun liigasta. Juntunen menee aina talous edellä ja pitkällä aikavälillä se on ainoa mahdollisuus menestyä suomalaisessa futiksessa. Oululaisen jalkapallon kannalta tilanne on ongelmallinen, kun kaksi joukkuetta kilpailee samasta elintilasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juntusella pitää aina olla oma hiekkalaatikko. Hän ei vaan tule muiden kanssa toimeen. Miikka Juntunen on Oulun jalkapallon Paavo Väyrynen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kriittiset kommentit sensuroidaan? Onko tämä joku maksettu mainos vai onko alasarjafutisporukan toiminnanjohtaja automaattisesti kaiken arvostelun yläpuolella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image