Mestarien liigan voittopokaali on karttanut pitkään suo­ma­lais­kä­siä, Jari Litmanen: "Mestarien liigan voittaminen oli urani isoin juttu"

Urheilu 9.8.2019 19:17
STT

Helsingissä Kampin kauppakeskuksessa käy normaalia vilkkaampi kuhina. Ihmisiä riittää tungokseksi asti, ja monella on päällään punainen Liverpoolin pelipaita. Syitä kuhinaan on neljä: Jari Litmanen, Sami Hyypiä, Petri Pasanen ja Mestarien liigan voittopokaali.

Pelaajauransa lopettanut kolmikko käy vuoroillaan lavalla kertomassa kokemuksistaan Mestarien liigasta, ja ihmiset pääsevät yhteiskuviin heidän sekä pokaalin kanssa.

Litmanen on Mestarien liigan voittaja vuodelta 1995 ja Hyypiä vuodelta 2005.

–  Mestarien liigan voittaminen oli urani ehdottomasti isoin juttu. Se oli sellainen asia, jonka ei pitänyt olla suomalaiselle jalkapalloilijalle edes mahdollista. Ensimmäisenä asiana siitä tulee mieleen ilo, Litmanen muistelee vuotta, jolloin Ajax jyräsi ykköseksi asti.

Hyypiä peräänkuuluttaa työntekoa

Vuodesta 2005 on pitkä aika, eivätkä suomalaisjalkapalloilijat ole sen jälkeen maanosan suurimman seurajoukkueturnauksen voittopystiä nostelleet.

Tällä kaudella lohkovaiheessa suomalaisista nähdään Bayer Leverkusenin Lukas Hradecky ja Joel Pohjanpalo sekä Genkin Jere Uronen. Leverkusen ja Genk eivät kuulu Mestarien liigan kuumimpiin voittajasuosikkeihin.

Juuri tällä hetkellä ei näytä todennäköiseltä, että suomalaispelaajia nähtäisiin lähivuosina juhlimassa Mestarien liigan voittopokaalin kanssa.

–  Minulta kysytään paljon, miksei meiltä tule huippujoukkueisiin pelaajia. Tärkein syy on, ettei haluta tarpeeksi. Sinne pääsemisen eteen täytyy uhrata ja tehdä tosi paljon töitä. En minä ollut nuorena valtava talentti (lahjakkuus). Olen joutunut tekemään älyttömästi töitä, Hyypiä sanoo suoraan.

Suomalaispelaajia saatetaan nähdä Mestarien liigaa enemmän Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, jonne myös HJK:lla on yhä mahdollisuus päästä. Eurooppa-liigassa menestyminen on kuitenkin työn ja tuskan takana.

–  En sano, ettei Suomen liigassa olisi laadukasta toimintaa, mutta treenaamista täytyisi saada vieläkin laadukkaammaksi. Uskon, että liiga kehittyisi, jos pelaajilta alettaisiin vaatia treeneissä ja otteluissa entistä enemmän, Hyypiä sanoo.

Pokaali hotellihuoneessa yön yli

Mestarien liigan voittaminen on lähes jokaisen jalkapalloilijan yksi suurimmista haaveista. Hyypiä muistaa tarkasti vuoden 2005 legendaarisen finaalin, jolloin hän juhli Liverpoolin paidassa AC Milanin kaatamista finaalissa.

Milanolaiset johtivat ottelua tauolle mentäessä 3–0. Liverpool nousi kuitenkin väkisin rinnalle ja nappasi voiton rangaistuspotkukilpailussa.

–  Peli loppui aika myöhään, ja aamulla piti herätä niin, että ehdimme lennolle Liverpooliin. Joku taisi ottaa voittopokaalin hotellihuoneeseen yöksi viereensä. Jos en väärin muista, aamulla taisi olla vähän kyselyä, missä se pokaali on, Hyypiä muistelee suu virneessä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23:47
Oululaiset kehittämään tulevaisuuden liikkumista – Geely luovutti auton tuotekehitys- ja tutkimusalustaksi
23:36
Kärpät vierailivat kauden ensimmäistä kertaa Kuopiossa, mutta voitto irtosi hampaat irvessä – "Tuosta on joskus ennenkin ammuttu etunurkasta sisään"
22:54
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
118
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
79
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
27
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
21
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi teitä kateellisia

Entisenä kouluttajana muistan, että kateus vie kalatkin vedestä, Kateus on köyhyyden sisar, Kateus ei kauas kanna. Kateu... Lue lisää...
Koulittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image