Media hössöttää liikaa

Urheilu 14.2.2010 0:00
Pekka Karjalainen
Senja Nuolikivi -- hiihtäjänä tunnettu tyttönimellään Pusula -- viettää rauhallisia eläkepäiviään Muhoksen Laitasaaressa. Juuri nyt päivät kuluvat Oulussa tyttärentytärtä Viiviä hoitaessa. Kolme vuotta sitten häntä kohtasi suuri suru, kun mies, entinen yhdistetyn hiihtäjä Ilpo Nuolikivi kuoli syöpään.

Kolminkertainen olympiakävijä arvostaa olympialaisia ainutkertaisina tapahtumina, mutta ihmettelee niihin liittyvää vouhotusta.

"Yleisradiossa laskettiin, kuinka monta päivää on olympialaisiin. Kuin joulupukkia odotettaisiin. Median tekemää villitystä. Urheiluihmiset tietävät kisan, ei sitä tarvitse joka päivä toitottaa", Nuolikivi innostuu laittaessaan kahvia pöytään kotitalonsa olohuoneessa.

Nuolikivi voitti viestissä olympiapronssia Innsbruckissa vuonna 1964, mutta oli elämänsä kunnossa Grenoblessa neljä vuotta myöhemmin.

Hän johti vitosen väliajoissa ja sai kiinni puoli minuuttia aikaisemmin lähteneen hyvän ystävänsä, Kiirunan Barbro Tanon. "Huusin latua. Tämä mokoma ei antanut kuin puoli latua. Hurautin ohi, mutta sukseni tarttui Barbron sompaan. Aikaa ei tärvääntynyt kauan, mutta hiihdin loppumatkan kuin puu-ukko. Jäin kahdeksanneksi."

Kisojen hiihtokuningatar, Ruotsin Toini Gustafsson voitti molemmat matkat.

"Viikon päästä Falunissa hakkasin Toinin puolella minuutilla. Salpausselällä minä voitin toisen matkan ja Toini toisen, samoin kävi Holmenkollenilla. Olin sinä vuonna maailman toiseksi paras naishiihtäjä. Mutta en pärjännyt olympialaisissa. Kismittää."

Aktiiviuransa jälkeen Muhoksen valtuustossa ja hallituksessa sekä Hiihtoliiton hallinnossa pitkään vaikuttanut keskustalainen Nuolikivi sai urheilulta paljon. Ilpo -mies löytyi Vuokatin leiriltä ja muutti Senjan kotitilalle Muhokselle.

"Sanoin, että en kyllä muuttaisi Hämeenlinnaan asti. Ei puhettakaan! Mutta Ilpo oli niin rakastunut. Kaupunkilaispoika opetteli traktorihommat ja kaikki. Oli talvet opettajana", Nuolikivi muistelee miestään.

Lahden doping-sotku raivostutti perheineen Lahden kisoja paikan päällä seurannutta Nuolikiveä.

"Vaikka arvasin, että jotain on, en puhunut edes kotona. Ne ovat ottaneet joka sorkka, sanoin epätoivoisena autossa kotimatkalla. Äiti, miten voit tuollaista puhua, ihmettelivät tytöt." Nyt Nuolikiven asenne on muuttunut.

"Nyt katson taas kisoja täyttä päätä, vaikka ajattelen, että mitähän mömmöjä ne syövät. Mutta en pysty sanomaan tämän päivän käytöstä mitään. En tiedä."

Huipulle tähtäävä urheiluja on yksin.

"Mietin, mitä olisin tehnyt, jos valmentaja olisi aikoinaan sanonut, että ota. Onni, että ei tarjonnut. Ehkä en olisi ottanut, mutta en ole aivan varma. Minä en ehkä ollut niin kunnianhimoinen."

Senja Nuolikivi (Pusula)

Asuu Muhoksella, 68 vuotta. Maanviljelijä, konsulentti, eläkkeellä.

Maastohiihtäjä. Osallistui kolmiin olympialaisiin. Paras sijoitus naisten viestipronssi Innsbruckissa vuonna 1964. Paras henkilökohtainen sijoitus kuudes Innsbruckin kympillä.

Osallistui kaksiin MM-kisoihin, joista paras sijoitus viestipronssi vuonna 1970.

Viisi SM-kultaa, kolme hopeaa sekä kolme pronssia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

samaa mieltä tuosta hössötys hommasta. haiti unohtui medialta heti kun olumppiat alkoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image