ME-iloa kesti vain vuorokauden

Kalevan urheilusivujen lähtöjuttu käsitteli tasan 50 vuotta sitten Olavien hurjaa juoksua Turussa.
Urheilu 11.7.2007 0:00
Seppo Karppinen
Tasan 50 vuotta sitten heinäkuun 11. päivän iltana Suomea kohdatti sensaatiomainen uutinen: kolme Olavia, Salonen, Salsola ja Vuorisalo, olivat alittaneet Turun hiilimurskaradalla 1500 metrin maailmanennätyksen.

Samana iltana Tshekkoslovakian Houstkassa kovaan vireeseen päässyt Stanislav Jungwirth oli valmistautumassa vastaavaan juoksuun, mutta kilpailu siirrettiin kaatosateen takia. Tästä on kiittäminen sitä, että Olavien ME-tuloksesta saatiin nauttia edes vuorokausi. Jungwirth laukkasi seuravana päivänä hirvenlailla aikaan 3.38,1.

Euroopassa osattiin odottaa noihin aikoihin kovia 1500 metrin tuloksia. Ranskalainen urheilulehti L´Equipe kirjoitti etusivullaan 11. heinäkuuta, että kaatuuko ME? Olavi kolmikko lähestyi maailman kärkeä. Kovista lausunnoistaan tunnettu Salsola lupasi keväällä, että unkarilaisen Istvan Rozsavölgyin 3.40,6 ME-kaatuu.

Turun juoksua oli valmisteltu hyvin. Valmentaja Paavo Karikko oli lanannut hiilimurskan priimakuntoon ja olosuhteet suosivat.

Jänikseksi lähti 19-vuotias turkulainen Raimo Nordström, jonka vetämänä 400 metrin väliaika 56,8 kohahdutti katsomoa. 150 metriä myöhemmin vetovastuun otti Ruotsin uusi kohujuoksija, entinen nyrkkeilijä Dan Waern, mutta vauhti hidastui, syynä kova 400 metrinen.

Seuraava kierros vei 61 sekuntia, mutta Waern jatkoi tasaisen tappavaa tahtia. Kolmatta kierrosta on kutsuttu 1 500 metrillä kuoleman kierrokseksi, mutta Waern iski sen 60,6 sekuntiin Salsola ja Salonen kannoillaan. Vuorisalo oli jäänyt taakse pussiin ja se koitui hänen kohtalokseen.

"Viimeisessä kaarteessa katsomosta kuului, että nehän tekevät maailmanennätyksen. Se pisti vipinää kinttuihin", Salonen muistaa.

Salsola iski 80 metriä ennen maalia ja Vuorisalokin löysi kirivaihteen. Vahva jässikkä Salonen vyöryi panssarijyrän tavoin voittokamppailuun 20 metriä ennen maalia. Hän nousi maaliviivalla pää takakenossa Salsolan rinnalle. Molemmille sama aika 3.40,2. Kumpi voitti?Salonen pitää
itseään voittajana


Siitä kiistellään vielä tänäkin päivänä. Maalituomarit puntaroivat tilannetta kymmenen minuuttia. Maalikameraa siihen aikaan ei ollut. Salonen pitää itseään voittajana.

"Tunsin rinnallani maalinauhan katkeavan."

Salonen jatkaa, että samaa mieltä oli maalituomari, jonka piti seurata ykköstä.

"Seuraavana päivänä tämä kaveri tunnusti minulle, että olen ollut tuomarina 20 vuotta, mutta tätä ennen en ole joutunut perumaan sanojani. En pitänyt asiasta enemmälti mekkalaa silloin, mutta nyt olen puhunut tästä enemmän. Oliko niin, että kun Turussa juostiin, oma mies Salsola piti saada voittajaksi."

Salonen jatkaa, että taloudellista hyötyä ME:stä hän ei saanut. Hän ja Salsola saivat kansainväliseltä liitolta muistoksi ME-lätkän. ME-rajan rikkomisesta lahjoitettiin kultakello ja se meni ykköseksi rankatulle Salsolalle.

Salosen Turun juoksuun liittyy yksi erikoisuus. Hän oli nukkua iltapäiväunensa ponniin.

"Heräsin hotellilta 40 minuuttia ennen juoksun alkua. Taksilla mentiin kiireesti kentälle. Muut tulivat harjoituskentältä vastaan ja ihmettelivät, että etkö juoksekaan. Ehdin verrytellä pari kierrosta. Sillä tavalla en ole valmistautunut kilpailuihin koskaan. Siitä tuli jännittynyt olotila ja veressä oli adrenaliiniä."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
8:38
Tesla valitsi Euroopasta Berliinin – Suomikin havitteli aluksi jättimäistä akkutehdasta, mutta haku jatkuu yhä
8:17
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8:02
Lapin teillä erit­täin huono ajokeli - Useita rekkoja jumissa Ro­va­nie­men Sy­vä­sen­vaa­ras­sa, onnettomuus Tervolassa ja Muoniossa
8:00
Vuoden 2025 Oulun asuntomessualue alkaa hahmottua – Kilpailutöissä korostuvat uusi silta yli Hartaanselän ja yhteisöllinen ympäristö Tilaajille
7:54
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
21
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
12
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
9
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image