Marjut Heinonen ampuu kiekon kerrallaan – oululainen kon­ka­riur­hei­li­ja valmistautuu jälleen EM-kisoihin

Marjut Heinonen harjoittelemassa skeet-ammunnan EM-kisoja varten Oulunsalon radalla. KUVA: Joel Karppanen
Urheilu 27.7.2018 21:00
Jarkko Harjumaa

Marjut Heinonen on todellinen arvokisojen konkari. Oli kisa mikä tahansa, oranssit kiekot lentävät aina samalla tavalla.

On taas se aika vuodesta. Hammasharja ja passi lennähtävät laukkuun rutiininomaisesti, ase sujahtaa koteloon ja matka kohti kilpailuja voi alkaa. Helppoa ja kivaa, mikäli urheilija lähtee lajinsa arvokilpailuihin peräti yhdeksättätoista kertaa.

Haulikkoampuja Marjut Heinonen on yksi niistä urheilijoista, jotka saavat kokea kisareissua edeltävän stressittömyyden. Heinonen on kilpaillut kertaalleen olympialaisissa, seitsemän kertaa MM-kilpailuissa ja kymmenen kertaa EM-kilpailuissa.

Kuudes päivä elokuuta starttaa arvokisareissu numero 19, kun Heinonen lentää Itävaltaan skeetin EM-kisoihin.

Itse reissu ei jännitä, mutta kisatilanteessa sydän pamppailee aina normaalia tiheämmin. Ajatukset on pidettävä ainoastaan seuraavassa kiekossa, muuten ampujan kasetti leviää.

Heinonen on harjoitellut ampumista painetilanteessa veljensä Esa Heinosen avustuksella. Isoveli myös valmentaa siskoaan, joten hän todella tietää, mistä naruista kannattaa vedellä.

– Meillä on joskus keskinäisiä jäätelö- tai kahvikilpailuja. Aina ei tarvitse olla edes mitään panosta, usein kilpailuasetelma riittää. Kun Esa voittaa minut, sen kyllä huomaa. Hän nauttii siitä, Marjut Heinonen nauraa.

Tiukan treenikilpailun jälkeen kuittailu sisarusten kesken on leikkimielistä.

– Voitettu jäätelö syödään nautiskellen toisen naaman edessä. Sellaista se on, veli virnuilee.

EM-finaalissa vuonna 2007

Ampujan kilpailu- ja treenikausi kestää joulukuusta syyskuuhun. Loppuvuodesta alkanut harjoittelukausi on pitänyt sisällään yhteensä viisi ulkomaanleiriä Espanjassa, Italiassa ja Kyproksella.

Valmistautuminen EM-koitokseen otti takapakkia heinäkuun alussa, kun Heinonen oli maailmancupin kilpailuissa Yhdysvalloissa.

Maahan saavuttuaan ampuja sairastui, ja kisa meni pipariksi.

Marjut Heinonen valmentautuu veljensä Esa Heinosen opastuksessa. KUVA: Joel Karppanen

– Se oli tosi harmittava juttu. Halusin kuitenkin ampua, koska olin matkustanut niin kauas. Reissun jälkeen jätin kotimaiset SM-kilpailut väliin, koska en ollut vielä täysin tervehtynyt.

Konkariampuja ei ole asettanut itselleen suuria tavoitteita Euroopan muita huippuja vastaan kilpailtaessa. Heinonen on ampunut EM-kisoissa kertaalleen finaalipaikan arvoisesti Espanjan Granadassa 2007.

– Tavoitteena on, että pystyisin ampumaan kiekko kerrallaan. Ihan sama missä kilpailee, oranssit kiekot lentävät aina samalla tavalla. Ja tuplissa pitää muistaa ampua kaksi kertaa, Heinonen naureskelee viitaten skeetissä ammuttaviin tuplakiekkoihin.

Ammunnan vastapainoksi Ylikiimingissä asuva Heinonen työskentelee kaupan alalla. Lisäksi osa vapaa-ajasta kuluu avopuolison omistamien ravihevosten kanssa.

Loka- ja marraskuu ovat ajanjaksoja, jolloin Heinonen heittää haulikon kokonaan pois näkyvistä. Pääkoppa tarvitsee muuta ajateltavaa pitkän kauden jälkeen, eikä aseeseen luoda katsettakaan. Pienen treenitauon jälkeen uusi into löytyy helposti.

– Vaikka välillä haluaisinkin, että elämäni olisi pelkkää ammuntaa, minulla on myös muutakin elämää. En voi alkaa verrata muiden ampujien vuosittaisia laukaisumääriä omiini. Suurin osa tekee tätä hommaa ammatikseen.

Valmentajaveli on ampunut itsekin

Oulunsalon ampumaradalla on alkamassa sisarusten välinen valmennustuokio. Esa ja Marjut Heinosen välinen yhteistyö on toiminut muutaman vuoden ajan.

Isoveli pääsee vihdoin ja viimein avaamaan sanaisen arkkunsa, kun Marjut suuntaa kuvaajan kanssa ampumapaikalle.

– Nyt voin puhua suuni puhtaaksi, Esa Heinonen heittää.

Läheisen kaksikon valmennussuhteesta huolimatta sopu ampumaradalla ja sen ulkopuolella on säilynyt.

– Marjutista on tullut helpompi valmennettava. Hän uskoo neuvojani helpommin. Ehkä hän on havainnut, että minulta tuleekin ihan hyviä ohjeita.

Entisenä ampujana valmentajan on helppo samaistua siskonsa tuntemuksiin liipaisinta painaessa. Kisatilanteessa valmentajan hermot ovat koetuksella.

– Oman valmennettavan työskentelyn seuraaminen on paljon jännittävämpää kuin se, että ampuisin itse. Suoritukseen ei voi vaikuttaa millään tavalla.

Arvokilpailuihin Esa Heinonen ei ole lähtenyt, siihen Suomen ampumaurheiluliiton resurssit eivät riitä. Mukana on ainoastaan maajoukkueen skeet-valmentaja. Yhteydenpito onnistuu puhelimien välityksellä.

– Ideaalitilanne on se, että jokaisella ampujalla olisi henkilökohtaiset valmentajat mukana. Ehkä vielä jonain päivänä.

19. arvokisat

Marjut Heinonen on syntynyt Ruotsin Trollhättanissa 28. lokakuuta 1976.

Muutti nelivuotiaana Haapavedelle. Asuu nyt Ylikiimingissä.

Sijoittui Pekingin olympialaisissa sijalle 17. MM-karkeloissa parhaimmillaan seitsemäs, EM-kisoissa kuudes.

Edustaa Oulun Seudun Haulikkoampujia.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

että harrastus on taas pykälän verran vaarassa. Sisäministeriön asekieltäjävirkamiehet ovat taas kiristämässä aselakia enemmän, kuin asedirektiivi vaatii. Asedirektiivikin puskettiin läpi tekosyyllä, että turvallisuutta voidaan parantaa puuttumalla terroristien asehankintoihin. Asedirektiivi eteni valheella, koska asedirektiivi iskee vain rehellisten kansalaisten asehankintoihin.

Jokaisen aseenomistajan tulee muistaa, että vaiheittainen aselakien kiristys iskee lopulta omalle kohdallekin. Olkaa yhteyksissä päättäjiin käskekää lopettaa kyykytys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hitto taas soikoon kun nuita lakeja ollaan päättämässä. Kaikesta valvonnasta tingitään ja kiristetään. Kyllä se on murto-osa mitä rikoksista tehdään luvallisilla aseilla. Kyllä tämä nyt on jo ajettu siihen tilanteeseen, että jos saat pari ylinopeussakkoa niin johan kysellään että onko aseen hallussapito lupia ja jos niin pitäiskö ottaa hetkeksi poissa. Ihan pellleilyksi on menny koko homma.
Onneks Esa ja Marjut jaksaa ja voi harrastaa ja toivon suurta menestystä EM.iin Marjutille.
Onneks itellä on vielä luvat kunnossa ja aseet kaapissa, tohtiskohan sieltä haulikon ottaa ja ajaa ampumaradalle hiukan treeenaamaan ennen kyyhkykauden avausta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa sekä Keski-Suomen maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image