Maailman an­ti­do­ping­toi­mis­ton julistama Venäjä-panna herättää vastustusta – Putin: "Venäjän olym­pia­ko­mi­tean toimissa ei ole mitään pa­hek­sut­ta­vaa"

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Wadan rangaistus on olympiahengen vastainen.
Urheilu 10.12.2019 21:34
STT

Entinen maailmanmestari: "Kuka korvaa minulle sen, mitä olen menettänyt?"

Maailman antidopingtoimiston Wadan maanantaina julistama Venäjän panna herätti raskaan sarjan vastustusta itänaapurissa. Valtiojohto ei hyväksy Venäjän sulkemista olympia- ja MM-tason urheilusta.

Uutistoimisto Tassin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin näkee, että koska Wadalla ei ole huolta Venäjän olympiakomiteasta, rangaistus "on tässä suhteessa olympiahengen vastainen". Putinin mukaan Venäjällä "on kaikki syyt jättää valitus Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin".

–  Venäjän olympiakomitean toimissa ei ole mitään paheksuttavaa, ja jos näin on, maan pitäisi osallistua kisoihin oman lippunsa alla, Putin sanoi. 

–  Tärkein asia mielestäni on se, että rangaistusten tulisi olla henkilökohtaisia ja pohjautua siihen, mitä kyseinen yksittäinen henkilö teki. Rangaistukset eivät voi olla kollektiivisia ja vaikuttaa niihin ihmisiin, joilla ei ole mitään tekemistä rikkeiden kanssa.

Pääministeri Dmitri Medvedev mietti hänkin rangaistusten "poliittisuutta".

–  Tämä päätös on jatkoa Venäjän vastaiselle hysterialle, joka on jo muuttunut krooniseksi, Medvedev muotoili.

Tass kertoi tiistaina, että Venäjän antidopingtoimisto Rusada päättää 19. joulukuuta siitä, "taipuuko" se Wadan päätökseen. Jos ei, jää asia CAS:n harteille.

Venäjä ei antanut muuta mahdollisuutta

Venäjän Wadalle luovuttamista dopingnäytedata-tiedostoista puuttuu satoja positiivisia testituloksia. Niitä oli poistettu Rusadan tiedostoista jo 2016 ja 2017, mutta dataan oli kajottu vielä joulukuussa 2018 ja tammikuussa 2019.

Wadan puheenjohtajan Craig Reedien mielestä Venäjää oli pakko rangaista tuntuvasti ja kattavasti.

–  Venäjä sai mahdollisuuden laittaa asiansa järjestykseen ja liittyä dopingia vastaan taistelevaan rintamaan, mutta se päätti sitä vastoin jatkaa petosta ja tosiasioiden kieltämistä, Reedie perusteli rangaistusta.

Wadan rangaistus kattaa Tokion 2020 olympialaiset ja 2022 Pekingin talvikisat. Edessä on mittava urakka, kun Kansainvälinen olympiakomitea KOK ja kansainväliset lajiliitot joutuvat seulomaan syyttömät venäläisurheilijat, jotka voivat yksilöinä osallistua lähivuosien arvokisoihin.

Korkeusmestarilla paljon kysymyksiä

Rion 2016 kesäolympialaisissa ja Pyeongchangin 2018 talvikisoissa kilpaili vain yksittäisiä venäläisurheilijoita ilman kansallistunnuksia, kun Venäjä suljettiin kisoista ylhäältä johdetun dopingohjelman takia. KOK ennätti välillä höllentää Venäjän vastaisia toimiaan, mutta yleisurheilussa sulku on jatkunut neljä vuotta.

–  Venäjän lippu vietiin minulta vuoden 2015 lopulla. Olemmeko tehneet sisäistä tutkintaa? Ketä on rangaistu? Miksi urheilussamme yhä käytetään kiellettyjä aineita, ja miksi dopingista kiinnijääneiden urheilijoiden valmentajat valmentavat yhä samaan aikaan, kun viranomaiset väärentävät virallisia asiakirjoja? korkeushyppääjä Maria Lasitskene kyseli. Hän on lajinsa kolminkertainen maailmanmestari, joka joutui jättämään Rion olympialaiset väliin vuonna 2016. Lasitskene on jo pitkään kritisoinut Venäjän urheilupäättäjiä.

–  Ketä voi syyttää? Ja kuka korvaa minulle sen, mitä olen menettänyt?

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei käyttöä = ei käryjä.

Venäläiselle urheilujärjestelmälle mahdoton yhtälö ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvaltoihin paennut Grigori Rodtshenkov, joka toimi Venäjän
antidopingtoimistossa, on paljastanut kuinka Sotshin olympialaisissa
dopingnäytteitä vaihdettiin salaisen luukun kautta puhtaisiin ja
kuinka näytteitä on myös tuhansittain tuhottu. Aivan käsittämätöntä
on myös se, että vielä tämän vuoden puolella Rusadan tiedostojen
dataa väärennettiin ennen kuin tietoja luovutettiin Wadalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinin mukaan ei Krimin asiassakaan ole mitään väärää. Tähän voisi lisätä sen suomalaisillekin tutun lausunnon "selittää ne hiihtäjätkin". Venäjällä on aina ollut omat toimintatavat, johon kuuluu toiminta ns. harmaalla alueella. Tosin voisi ne kenialaiset juoksijatkin laittaa pannaan, koska siellä niitä käryjä on tapahtunut aika lailla. Siellä tosin taitaa se toiminta olla valmentaja- ja managerivetoista,koska siinä on myös ko. tahojen oma leipäpuu ja pikavoitot kyseessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän heidän kanssaan voi tehdä mitään, kaiken he vääristelevät ja koijaroivat. Valitettavaa on se, että niin monta vuotta on toimittu löperösti ja kansainvälinen olympiakomitea on haluton tekemään oikeita ratkaisuja, samoin kuin jotkut lajiliitot.

Kysymys kuuluukin, maksetaanko joillekin jotta venäläiset ovat edelleen mukana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin Venäjä on tunnustanut jotain tehneensä väärin? Venäläisissä tavallisissa ihmisissä löytyy rehellisiä ja ystävällisiä ihmisiä. Harmillista, että kiero politiikka jota ortodoksinen kirkko tukee on täysin mätää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olympiakomitea on ryhmä arvokkaita herroja ja rouvia. Eivät varmaankaan ole tehneet koiruuksia joista heitä pitäisi rangaista.
Mutta entäs urheilijat, valmentajat, näytteiden ottajat, näytteiden tutkijat, testitulosten analysoinnit ja kirjaamiset Wadalle? Jos noissa on havaittu systemaattisia väärinkäytöksiä niin eikö mitään rangaistusta saa määrätä? Vaikeaa tuosta on enää erotella kuka oikeasti on toiminut rehellisesti ja siksi kollektiivinen rangaistus olisi mielestäni oikea. Ehkä tuon jälkeen koko systeemi puhdistuu, urheilumaailma toivoisi niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image