Leijonat kultajahtiin tutulla kokoonpanolla – Kanada voittanut kaikki keskinäiset MM-finaalit, joko illalla on Suomen vuoro?

Suomen pitää kaataa Kanada samoilla aseilla, joilla Ruotsi ja Venäjäkin ovat kaatuneet. KUVA: CHRISTIAN BRUNA / EPA
Urheilu 26.5.2019 12:35 | Päivitetty 26.5.2019 19:03
Janne Onnela

Suomen A-maajoukkueella on mahdollisuus kirjoittaa sunnuntai-iltana suomalaista jääkiekkohistoriaa toistamiseen Slovakian pääkaupungin Bratislavan taitoluistelun olympiavoittaja Ondrej Nepelan mukaan nimetyllä areenalla. Suomen ja Kanadan taistelu maailmanmestaruudesta alkaa Bratislavassa kello 21.15.

15. toukokuuta 2011 Suomi juhli edellisen kerran miesten maailmanmestaruutta samaisella areenalla. Edellisestä mestarijoukkueesta uutta kultaa tavoittelee tänään vain päävalmentaja Jukka Jalonen.

Ondrej Nepelan areenalta löytyy tänään toki muitakin kahdeksan vuotta sitten paikalla olleita. Muun muassa tv-kommentaattori Tuomo Ruutu toimi edellisen mestarijoukkueen varakapteenina. Tänään vaihtoaitiossa ohjeita pelaajille jakava apuvalmentaja Mikko Manner puolestaan oli keväällä 2011 paikalla pelipaita päällä. Kyseessä oli tosin fanipaita ja Manner löytyi vaihtopenkin sijaan muiden suomalaisfanien seasta Bratislavan vilinästä.

Omalla systeemillä loppuun saakka

Käytännössä kenenkään ennakkoarvioissa Suomi ei pelannut sunnuntain loppuottelussa. Leijonat ovat kuitenkin todistaneet jälleen urheilun hienouden repimällä kaikki ennakkoarviot silpuksi ja marssimalla finaaliin nimenomaan joukkueena. Suomi on paljon enemmän kuin osiensa summa.

Leijonien lauantain välierävoitto Venäjästä on tämän vuosituhannen yksi suurimmista jääkiekkosensaatioista. Käytännössä parhaalla mahdollisella kokoonpanolla liikkeellä ollut Venäjä ei edes pelannut välierässä huonosti. Joukkue oli paljon totuttua yhtenäisempi, eikä sortunut edes venäläisille tyypilliseen kiukutteluun pelin aikana.  

Suomen välierävoitto rakentui äärimmäisen tiiviiseen puolustuspeliin, jossa viimeisenä lukkona hääri uransa parhaan pelin pelannut Kevin Lankinen. Leijonat luotti vahvasti pitkään hiottuun pelisysteemiinsä, eikä usko siihen horjunut hetkeäkään.

Katso videokooste Leijonien tiestä MM-finaaliin:

Suomen A-maajoukkueen tie jääkiekon MM-kisojen 2019 finaaliin.

Samaan Leijonien pitää pystyä myös finaalissa Kanadaa vastaan. Suomi lähtee loppuotteluunkin altavastaajana, mutta se sopii leijonaryhmälle erinomaisesti.

Suomen pitää kaataa Kanada samoilla aseilla, joilla Ruotsi ja Venäjäkin ovat kaatuneet. Leijonapelaajien pinna on pitänyt erinomaisesti, eikä Suomi sorru juuri roiskimaan kiekkoa kovankaan paineen alla. Tästä täytyy pitää kiinni.

Kiekossa pysymisen tärkeyden Leijonat ovat oivaltaneet hienosti. Mitä enemmän peliväline on omalla joukkueella, sitä vähemmän vastustajan supertähdet pääsevät tekemään tuhojaan.

Kaksinkamppailuissa venäläisiä vastaan leijonapelaajat olivat loistavia, mutta Kanadaa vastaan niistä tullee pari piirua haastavampia. Kaksinkamppailujen voittaminen illan finaalissa olisi kuitenkin tärkeää.

Päävalmentaja Jalonen pitää kiinni vanhasta prinsiipistä, eikä voittavaa joukkuetta vaihdeta. Suomi lähtee illan finaaliin täysin samalla kokoonpanolla, jolla se kaatoi Ruotsin puolivälierässä ja Venäjän välierässä.

Kanada vienyt aiemmat finaalit

Suomi saa loppuotteluun mukavan lepoedun, sillä Kanada pelasi oman välieräpelinsä vasta loppuillasta Tshekkiä vastaan. Leijonat saavat tästä johtuen useamman tunnin palautumisedun, eikä sen merkitystä voi väheksyä.

Kanada puolestaan saa pienen edun siitä, että se on kohdannut Leijonat jo alkulohkossa ja tietää, millainen joukkue illalla tulee vastaan. Varsinaista yllätysmomenttia Suomella ei enää ole.

Suomi pelaa illalla valkoisessa pelipaidassa Kanadan luistellessa kaukaloon punaisessa asussa. MM-historian aikana Suomi on kaatanut vaahteran 16 kertaa. Kanada on voittanut Leijonat 43 kertaa. MM-finaalissa joukkueet ovat kohdanneet kolme kertaa vuosina 1994, 2007 ja 2016.

Jos mestaruus ratkaistaan jatkoajalla, se pelataan normaaleina 20 minuutin erinä, joiden välissä on 15 minuutin erätauko. Näin jatketaan, kunnes uusi maailmanmestari on selvillä.

Suomi ei ole voittanut keskinäisistä finaalipeleistä ensimmäistäkään. Ehkäpä nyt on sen aika.

Suomen kentälliset illan MM-finaalissa:

1. kenttä
25 Toni Rajala - 21 Juhani Tyrväinen - 20 Niko Ojamäki
4 Mikko Lehtonen - 55 Atte Ohtamaa

2. kenttä
82 Harri Pesonen - 65 Sakari Manninen - 24 Kaapo Kakko
40 Petteri Lindbohm - 28 Henri Jokiharju

3. kenttä

19 Veli-Matti Savinainen - 76 Jere Sallinen - 71 Kristian Kuusela
70 Niko Mikkola - 7 Oliwer Kaski

4. kenttä
41 Joel Kiviranta - 91 Juho Lammikko - 12 Marko Anttila
50 Miika Koivisto - 58 Jani Hakanpää

Maalissa Kevin Lankinen, varalla Jussi Olkinuora

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Villi veikkaus: lopputulos joudutaan arpomaan. Kolikossa "Jellona" ja "Vaahteran lehti"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eiköhän se suomi vie. sanoisin että kanada murjoo alussa mutta Suomi nousee 8-6 voittoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänään Kanadan änäripelaajat näyttää Suomen harrastelijajengille, miten jääkiekkoa pelataan. Selvä peli Kanadalle. Pistän Mark Stonen Ottawa Senatorssin paidan päälle ja huudan täysillä: "Kanada! Kanada! Kanada!"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NHL pelajat on yliarvostettuja.Kolikko liigan pelaajat on voittanut ne mennen tullen Ruotsi ja Venäjä esimerkkejä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niin yliarvostettuja? Kaikki jääkiekkoilijat haluaa pelata siellä, mutta harva pääsee sinne. Sen sijaan nämä kisat ovat Suomessa yliarvostettuja. Muiden maiden NHL-pelaajat tulee niihin pitämään hauskaa kaveriporukassa. Suomalaiset treenaa käytännössä koko kauden näitä kisoja varten pelikirjaansa kuntoin. Kisojen taso on niin huono, että hyvin valmennettu joukkue, esim. Kärpät, HPK tai Tappara pesisi lähes kaikki nämä krapulaiset surffailijat mennen tullen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos yksikään tuomareista on NHL:stä (USA), niin me on hävitty tämäkin finaali jäähyaitiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kanada on iso pala haukattavaksi, mutta kannustamme Suomea loppuun saakka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkkä skoda cup tämä. Suurin osa seuraajista Suomessa ei seuraa edes urheilua ja sitten tästä kevään höpö turnauksesta hirveä vauhkoaminen päälle. Hävetkää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Positiivisuus on valttia. Malttia kommentointiin. Suomen Leijonat tekevät parhaansa illan finaalissa. Pelaajien täytyy keskittyä pelaamiseen ja meidän osa on keskittyä seuraamaan peliä, ei naljailuun kommentoimalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä juuri. Eihän kukaan oikeasti voi toivoa kotimaansa veskarille huonoa päivää, eihän! ! - Kyllä eilen Kevin oli voiton tae nro yksi.
Toivotaan siis koko Suomen joukkueelle mahtavaa taistelutahtoa ja itsensä likoon laittamista. Elämän peli tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kieltämättä melko huvittavaa, että joku World Cup of Hockeykään ei aiheuta kiekkojunteissa yhtä suurta kiimaa kuin nämä jokavuotiset MM-kevätkekkerit.

Tänään toiveissa ihan totaalinen nöyryytys kanadalaisten toimesta ja mielellään tuomarivirheiden, veskarin imurointien sekä sikailujen ryydittämänä. Itse keskityn seuraamaan NHL:ää, jossa parhaat pelaa parasta kiekkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, oli kyllä parhaan näköistä kiekkoa ikinä mitä Ruotsin NHL-starat esittivät torstaina..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne olikin änärin surkeimpien joukkueiden jämäpelaajat. Parhaat pelaa yhä änäriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hohoo... 2 jäljellä olevaa joukkuetta änärissä on kyllä ihan änärin keskikastin joukkueita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Parasta kiekkoa"??
Siellä on nöyryytetty Slovakian karkeloissa näitä "parhaita" aika urakalla. Perusteleppa nyt ihan kunnolla, että miten siellä änärissä luokitellaan olevaksi ne "parhaat" kiekkoilijat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytännössä kaikki änäripelaajat, jotka osallistuivat pleijareihin, ovat ulkona kisoista. Toki siellä Oulussa ollaan vielä niin "maalaisia", ettei tajuta tätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan siellä kaksi (2) joukkuetta vielä pelaamassa NHL finaaleissa. 99.9% pelaajista on käytettävissä maajoukkueissa. Kyllä nämä on maailman mestaruus kisat. Tuottavat vielä järjestäjälle yli 10 miljoonaa euroa. Kannattaako kisoja harventaa? Ei todellakaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

54
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
15
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
12
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
10
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
8
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
6
Oulun kaupunki myy kaksi määräalaa Vaaranpihasta – Rintamäen paikalle rakennettavien tornitalojen rakentaminen etenee
6
Juhannusmyrskyn jälkiä siivotaan nyt Oulussa – kysyimme, korvaako vakuutus myrskytuhoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

182 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image