Legendaarinen ravuritamma Charme Asserdal kuoli

Urheilu 9.8.2002 22:01
STT
Aikansa parhaisiin ravihevosiin lukeutunut Charme Asserdal on kuollut 29-vuotiaana. Euroopassa lähes kaiken mahdollisen voittanut tamma menehtyi vakavaan vatsasairauteen perjantaina.

"Charme oli ikäisekseen erinomaisessa kunnossa. Sen jalat olivat kuin varsalla. Se sairastui nopeasti, ja ultraäänitutkimuksissa löytyi kasvain maksasta. Charme kärsi kovista kivuista, ja katsoimme parhaaksi lopettaa sen kärsimykset perjantaina iltapäivällä. Mitään parantavaa keinoa ei ollut", Charme Asserdalin valmentaja-omistaja Timo Eve kertoi.

Charme Asserdal syntyi Ruotsissa vuonna 1973. Charmen suuri kansainvälinen läpimurto tapahtui Tukholman Solvallassa vuonna 1977, kun se 4-vuotiaana voitti Euroopan ykköshevoset Duke Iranin, Pershingin ja Madison Avenuen Jubileumspokalenissa. Varenne on viikonvaihteessa ajettavan tämänvuotisen Jubileumspokalenin suosikki.

Suomalaisen hevosmiestaidon ja raviosaamisen tienavaaja Charme Asserdal kiersi kaikki Euroopan merkittävimmät raviradat. Se osallistui Prix d'Ameriqueen ja Elitloppetiin ja teki myös kaksi matkaa Yhdysvaltoihin.

Charme juoksi urallaan 168 kilpailua, joissa se voitti 82 kertaa. Sen ennätykset olivat 13,9a ja 14,3 ja voittosumma 2,8 miljoonaa markkaa. Charmen kylmähermoinen ohjastaja Heikki Korpi teki kansainvälisen läpimurtonsa terästamman rattailla.

"Kyllä Jubileumspokalenin voitto säilyy mielessä. Kilpailun jälkeen Ruotsin kovat miehet Sören Nordin ja Stig H Johansson tulivat ihmettelemään ja mittailemaan hevosta."

Toinen ehkä hauskakin yksityiskohta uralta on jäänyt mieleen Münchenissä. Siellä Charme kukisti voittamattoman Hadol du Vivierin. Jo valmiiksi voittajakehään sijoittautuneet ranskalaiset joutuivat tulemaan popliinit heiluen pois palkintojen jaosta, kun sinne marssivatkin suomalaiset, Eve muisteli.

Charme Asserdalin ensimmäinen Keski-Eurooppaan suuntautunut kilpailumatka on jäänyt historiankirjoihin. Finnairin koneeseen rakennettiin ensimmäiseen luokkaan Charmelle omat tilat. Tilaisuuden ainutkertaisuuden ikuisti myös Kari piirroksellaan Helsingin Sanomissa.

"Olen laskeskellut, että Charme kulki lentokoneessa noin 90 000 kilometriä. Paljonko sitten tietä taittui hevoskuljetusautossa, sitä en ole osannut edes laskea", Eve kertoi.

Kilpailu-uran jälkeen Charme toimi siitostammana Suomessa ja Saksassa. Sen paras jälkeläinen oli Saksaan syntynyt Map Asserdal, joka juoksi 14,0-ennätyksen. Viimeiset vuodet Charme vietti lokoisia eläkepäiviä omassa pihatossaan ja laitumella käyden.

Charme Asserdal haudattiin perjantaina illansuussa Jokimaan ravikeskukseen Lahteen. Charmelle oli varattu hautapaikka pääportin viereen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image