Kymiringille odotetaan ensi kesänä sa­ta­tu­hat­päis­tä yleisöä – ”Laskemme paljon Pietarin varaan”

Urheilu 19.8.2019 18:21
STT

Ratamoottoripyöräilyn MotoGP-luokan testiajot pääsivät kunnolla vauhtiin sateen kastelemalla Kymiringin radalla Iitissä maanantaina puolenpäivän jälkeen. Kaikki kuusi tehdastallia pyrkivät keräämään maanantain ja tiistain aikana mahdollisimman paljon dataa ensi vuonna ratamoottoripyöräilyn MM-sarjaan liittyvästä kilparadasta. Rataprojektin parissa työskennelleille hetki on erilainen: oma kädenjälki näkyy viimein konkreettisesti.

– Sunnuntaina isoin juttu oli, kun näin tienohjauskyltit radalle. Nyt kun kuuli MotoGP-pyörien äänen ensi kertaa, niin sekin oli hieno juttu. Jopa vähän hiljentäväkin, tuumi Kymiringin toimitusjohtaja Markku Pietilä.

Rata- ja hankejohtaja Timo Pohjola aisti ensimmäisiä kierroksia niin ikään kuuloaistilla, kun kuninkuusluokan testikuljettajat porhalsivat ensimmäisiä kertoja Kymiringin pääsuoraa pitkin.

– Olisiko tuo Aprilia? Tai ehkä Suzuki, näin äänen perusteella, kuunteli Pohjola radan ääniä varikkoalueen takana.

Odotettavissa yleisöryntäys

Kokonaisuudessaan projekti Kymiringin radan valmistumiseksi on kestänyt yli kymmenen vuotta. Asvalttipäällysteen rata sai kesällä ja ensi vuonna Kymiringillä on tarkoitus ajaa MotoGP-kilpailu.

Suomen kilpailun potentiaalisesta yleisömäärästä sarjan promoottori ja kaupallisia oikeuksia hallitseva Dorna Sports sekä Kymiringin edustajat puhuvat karkeasti sadastatuhannesta. Määrä kuulostaa kovalta siihen nähden, ettei MotoGP-, Moto2-, tai Moto3-luokissa aja tällä kaudella yhtäkään suomalaiskuljettajaa. KTM:n testikuljettaja Mika Kallion ensi kauden kuviot ovat avoinna.

– MotoGP:llä on uskollinen seuraajakunta, joka kiertää kisoja. Uusi kisa kiinnostaa varmasti heitä ja eurooppalaisia katsojia tulee paljon, kuten kotimaisiakin lajiaktiiveja, Pietilä uskoo.

Samaan haluaa uskoa myös Dorna Sportsin urheilutoimenjohtaja Carlos Ezpeleta.

– En usko, että siitä tulee ongelmaa. Meillä on jo kisakalenterissa maita, joilla ei ole kotimaista kuljettajaa. Olemme iloisia ja ylpeitä siitä, että voimme tulla Suomeen ja maahan, jolla on pitkä moottoriurheiluhistoria, Ezpeleta sanoo.

Pietilä on jo suunnannut katseensa Venäjälle, koska Pietarista on junayhteys Kouvolaan.

– Laskemme paljon Pietarin varaan, koska siltä alueelta on suhteellisen helppoa tulla tänne. Kun on paljon ihmisiä, niin pienikin osa kiinnostuneita muodostaa merkittävän joukon, Pietilä kertoo.

Ratamoottoripyöräluokissa on kuitenkin tällä hetkellä yhtälailla pula niin venäläis- kuin suomalaiskuljettajastakin.

– Ei se välttämättä ole kiinni venäläiskuljettajasta, mutta totta kai se lisäisi kiinnostusta, myöntää Pietilä.

MAINOS

Kommentoi

Pietarin varaan laskeminen voi olla aika huteralla pohjalla, koska sopii epäillä onko mopokisoilla lopulta isoakaan vetovoimaa rajan takana. Varminta olisi rajata laskut kotimaan yleisön perusteella ja kaikki sen päälle tulevat ulkomaiset katsojat olisivat plussaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi pakotteet paikoillaan venäläisten mielistelijöille. Riittävä määrä yleisöä saadaan kyllä Kouvolasta ja Anjalankoskelta. Myös USA:lainen ja Eurooppalainen maksava yleisö tulee paikalle, jos putinistit pidetään muualla.

Tällaisen yleisötapahtuman yhteydessä on turhan helppoa lähettää paikalle vihreitä miehiä, jotka valtaisivat kisan päätteeksi Kymijoen itäpuolisen alueen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image