Kreml varoo "tunteikasta" reaktiota - Putinin vastausta olym­pia­pan­naan odotellaan

Urheilu 6.12.2017 3:03 | Päivitetty 6.12.2017 13:29
STT

Venäjän johto ei halua antaa tunteille valtaa, kun se valmistelee vastausta Venäjän olympiapannaan. Kansainvälinen olympiakomitea KOK sulki urheilumahdin Pyeongchangin talviolympialaisista tutkittuaan todisteita Venäjän valtiojohtoisesta dopingohjelmasta. Venäjä on jatkuvasti kiistänyt ohjelman.

- Tilanne on vakava, ja se vaatii tarkkaa analyysia. Olisi väärin antaa tunteille valtaa nyt, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.

KOK antaa venäläisurheilijoille mahdollisuuden hakea osallistumislupaa, jos taustalla ei ole dopingkäryjä ja jos kaikista kisoja edeltävistä testeistä selviää puhtain paperein. Seulan läpäisevät venäläisurheilijat kilpailevat "joukkueessa" nimeltä "Olympiaurheilija Venäjältä", joka kisaa olympialipun alla.

Presidentti Vladimir Putin ei ole vielä kommentoinut mahdollista boikottia. Hän pitää myöhemmin tänään puheen, ja odotuksissa on presidentin näkemys tilanteeseen. Venäläisjohdon on tarkoitus keskustella valtiollisesta vastauksesta ensi tiistaina.

Kritiikkiä KOK:n suuntaan on kuitenkin sadellut poliitikoilta, medialta ja urheilijoilta. Ymmärtämystäkin toki löytyy.

- KOK valitsi yhden kovimmista vaihtoehdoistaan. Kovin olisi ollut täysi kilpailukielto, kirjoitti Kommersant-lehti.

- Syytöksiä ja rangaistuksia on vaikea niellä. Päätös on kova ja tietyllä tavalla myös nöyryyttävä. Mutta urheilijoidemme kohtalo ja jäsenyytemme olympiaperheessä ovat kuitenkin tärkeimmät asiat, todettiin Sport Express -lehdessä.

Izvestija-lehti tukee sekin venäläistä olympiaosanottoa, vaikka sitten neutraalin lipun alla.

- Ilman Venäjää ei tule mitään. Venäläisurheilijat puolustavat maan kunniaa minkä tahansa lipun alla.

Samaa mieltä ovat myös muun muassa huippukiekkoilija Ilja Kovaltshuk ja seiväshyppysuuruus Jelena Isinbajeva.

- Meidän on ehdottomasti lähdettävä olympialaisiin. Jos emme sitä tee, se tarkoittaa, että olemme luovuttaneet, Kovaltshuk sanoi.

- Haluan sanoa urheilijoillemme: älkää vaipuko epätoivoon, jatkakaa harjoittelua kohti kisoja, Isinbajeva vetosi.

"Tämä on urheilua, hitto soikoon!"

Poliitikoilla äänensävy oli tiukempi.

- Tämä on skandaali! Tämä on urheilua, hitto soikoon!, Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov puhisi.

LDPR-puolueen johtaja Vladimir Zhirinovski tyrmäsi päätöksen "urheilurasismina, poliittisena rasismina". Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov puolestaan varoitti, ettei "yksikään Tshetsheniassa asuva urheilija ota osaa kisoihin neutraalin lipun alla".

Uhoa riitti myös ex-voimistelutähdellä Svetlana Horkinalla, joka on nykyisin parlamentin jäsen.

- Mihin tässä on tultu? Mahtavan Venäjämme murskaamiseen? Ei, se ei onnistu. Venäjällä on armeija, ydinaseita ja mahtava kansa.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova. vakuutti, että KOK:n päätös "ei nujerra Venäjää"

- Voi vain kuvitella, kuinka paljon olemme kärsineet "partnereidemme" toiminnasta. Mutta meitä ei nujerreta. Ei maailmansodalla, ei Neuvostoliiton romuttamisella, eikä pakotteilla. Selviämme aina, Zaharova kirjoitti Facebook-sivullaan uutistoimisto Tassin mukaan.

"Täydellinen petturi"

Kreml-myönteinen media keskittyi myös runnomaan Grigori Rodtshenkovia, Moskovan antidopinglaboratorion ex-johtajaa, joka on paljastanut yksityiskohtia Sotshin kisojen testinäytteiden manipuloinnista ja kiellettyjen aineiden käytöstä joukkueessa. Rodtshenkov piileskelee Yhdysvalloissa.

- Grigori Rodtshenkov on täydellinen petturi, Komsomolskaja Pravda kirjoitti.

- Voit tuhota kokonaisen olympiamaan epäsuorilla todisteilla ja yhdellä todistajalla. Todistajalla, jota on tutkittu rikoksista ja jota on hoidettu psykiatrisessa sairaalassa.

Järjestäjä toivottaa venäläisurheilijat tervetulleiksi neutraalin lipun alla

Etelä-Korean Pyeongchangin talviolympialaisten kisajärjestäjä toivottaa venäläiset urheilijat tervetulleiksi niin sanotun neutraalin lipun alla. Pyeongchangin järjestelykomitean tiedotteessa sanotaan, että se hyväksyy ja kunnioittaa Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) päätöstä, jonka mukaan venäläisurheilijat voivat pyrkiä Pyeongchangin talviolympialaisiin ainoastaan neutraalin lipun alla.

- Työskentelemme yhdessä KOK:n ja muiden olennaisten sidosryhmien kanssa taataksemme, että kaikki kyseisen joukkueen jäsenet saavat parhaan mahdollisen kokemuksen, tiedotteessa sanotaan.

KOK:n päätös oli ennakoitu

KOK:n linjasi eilen kokouksessaan Lausannessa, ettei Venäjää nähdä Pyeongchangin kisoissa kansakuntana. Syynä päätökseen on Venäjällä paljastunut valtaisa dopingskandaali.

Samalla KOK luetteli myös nipun muita rangaistuksia. Sanktiolistassa ovat muun muassa Venäjän olympiakomitean hyllyttäminen ja Vitali Mutkon elinikäinen olympiapanna.

Monet osasivat ennakoida päätöstä, jossa KOK sulkee Venäjän kisoista mutta antaa urheilijoille mahdollisuuden hakea osallistumislupaa neutraalin lipun alla. Olympiaovi aukeaa kuitenkin vain tiukkojen ehtojen täyttyessä.

Venäjä on tähän asti julkisuudessa kiistänyt valtiojohtoisen dopingohjelman. Dopingpaljastusten vaikutukset ovat olleet jo nyt merkittäviä, sillä 11 venäläisurheilijalta on viety Sotshin olympiamitali pois.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

" Mihin tässä on tultu? Mahtavan Venäjämme murskaamiseen? Ei, se ei onnistu. Venäjällä on armeija, ydinaseita ja mahtava kansa."
Ei nuo venäläiset ole enää järjissään. Jäivät housut kintuissa kiinni rikollisesta toiminnasta ja yrittävät nyt kusta muiden pulloihin. Ja ydinaseet vilahtelee siellä täällä joka paikassa. Sairas maa sairaat ......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onko se kollektiivinen rangaistus urheilijalle, että on syntynyt väärässä maassa?. jonkinlaista rotusortoa siis. pitäisi tehdä myös p-korealaisille ainakin. ja myamarin urheilijoille nyt ainakin kielto, kun sortaneet niitä jotain (oliko ryhondan) pakolaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Saisipa sitten joskus edes jotain. Ettei vaan jää ilman sitä kaikkea, mitä muut saavat ja minä en. En ala. Mulla nyt su... Lue lisää...
Osittain myöhennetty...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image