Kommentti: Venäjän lippu ei liehu Korean olym­pia­lai­sis­sa – mitä kikkailua tämä oikein on?

Kuvassa KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach. KUVA: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA
Urheilu 5.12.2017 21:34
Kirsi Hyytiäinen, Geneve

Venäjän lippu ei sitten hulmua Korean Pyeongchangin talviolympialaisissa helmikuussa.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK päätti tiistaina Lausannessa, että dopingista puhtaat venäläisurheilijat voivat kilpailla Koreassa, mutta vain maattomina urheilijoina. Eli eivät Venäjän lipun alla ja ilman Venäjän kansallislaulua.

Ei siis kannata ihmetellä kisoissa venäläisurheilijoiden rinnassa merkintää OAR. Se tarkoittaa Olympiaurheilija Venäjältä. Edes RUS-lyhennettä ei saa kirjoittaa venäläisten paitoihin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on hyväksynyt tämän kompromissin.

Voi ihan ilman sarvia ja hampaita kysyä, mitä kikkailua tämä oikein on? Venäläiset ovat doupanneet viime vuosina yli tuhat urheilijaansa, ja valtion turvallisuuspalvelu manipuloi venäläisurheilijoiden näytteet Sotshin talvikisoissa 2014 niin, ettei niissä näkynyt mitään. Venäläismitalisteista tiettävästi kymmenkunta oli dobattu.

Miten voi KOK:lle olla niin vaikeaa potkia rikolliset venäläisurheilijat kokonaan ulos kisoista ja saada kuriin Venäjän urheilujärjestöt ja valtio?

No, vastakysymys: Jos ei Yhdistyneet kansakunnat tai toinen suurvalta USA saa Venäjää poliittisesti aisoihin esimerkiksi Krimin valloittajana Ukrainalta, miten tällainen pienimuotoisempi ruotuun laitto voisi onnistua urheilujärjestöltä?

Putin kuten hänen edeltäjänsäkin käyttää urheilijoita poliittisina mannekiineina ja siinä ei hyväksytä neljättä pistetilaa. Venäläiset eivät voita hopeamitalia, vaan häviävät kullan.

KOK:lla oli kovat paineet päätöksen teossa. Vaa'assa painoi toisessa kupissa urheilun suurvalta Venäjä ja toisaalta olympiakomitean kyky puhdistaa huippu-urheilua dopingilta.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach puolusteli venäläisurheilijoiden starttioikeutta sillä, että Venäjän olympiakomitea heitetään ulos kaikenlaisesta osallistumisesta Korean olympialaisiin. Myös Venäjän olympiakomitean jäsen sai potkut Kansainvälisen olympiakomitean jäsenyydestä. Venäläisille määrättiin lisäksi 15 miljoonan dollarin sakot.

Venäjän dopingjärjestelmä ja -petokset ovat Bachin mukaan ennennäkemättömän harkittuja.

Lähinnä KOK pelasti tällä päätöksellä itseään, ei välttämättä olympialaisia eikä urheilun puhtautta. Päätös oli kuitenkin astetta vahvempi kuin ennen Rion kesäkisoja. KOK heitti tuolloin Mustan Pekan urheilun alajärjestöille ja pyysi niitä jättämään venäläisurheilijat ulos lajeistaan, jos epäilivät dopingia.

Putin on niin taitava strategi, että hän löytänee keinot kiertää tämänkin KOK:n historiallisen päätöksen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olen erittäin erittäin tyytyväinen KOK:n päätökseen. Kremlin petos-politiikka epäonnistui ja epäonnistuu jatkossakin. FIFA:n osalta on se ja sama. Koko järjestö MM-kisoja myöten on suurta korruptiota alusta loppuun ja kyseessä onkin mm. ensi vuonna Korruption MM2018 Venäjällä. Voiko järjestävää maata enää paremmin valita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka se tämä Kirsti, joka on ilmeisesti tutkinut ja nähnyt kaikkien venäläisten pissapullot? Niin oli tietävä uutinen jälleen lännen medialla. Onko Kirsti montakin mitalia saanut?
Eihän tässä ole muusta kysymys kuin, että usalaiset ja norjalaiset pärjäisivät kisoissa ja saisivat mahdollisimman paljon ykkös-, kakkos- ja kolmospalkintoja!
Sehän on saletti, että esim. norjalaiset ovat järjestelmästi käyttäneet "huulirasvaa" ja lääkäri on ottanut syyt niskoilleen, ja on järjestelmällistä toimintaa, mutta ei se vaikuta norjalaisten kisailuun? Tämähän on tämän vuosikymmenen ja ehkä vuosisadankin puhallus KOK ukoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin outo kirjoitus. Miten Kaleva voi tällaisia edes julkaista, tyyli on jotain some-julkaisujen luokkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikista "pöydistä", YK:sta, Olympia-liikkeestä, kaikista asesopimuksista... ruveta elämään omaa itsenäistä elämäänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulosruutu 5. 12. - 17 klo 22. 25.
" Ne venäläiset urheilijat, jotka
aikovat osallistua olympilaisiin
testataan ennen osallistumis -
oikeuden saamista. Lisäksi hei-
dän testaushistoriansa Venä -
jän rajojen ulkopuolella siis
ulkomailla tarkistetaan. Jos
venäläisille ulkomailla tehdyt
dopingtestit ovat kaikki puh -
taita niin tällöin venäläinen
urheilija saa osallistumusoikeu-
den olympilaisiin. Mahdolliset
urheilijat kilpailevat olympiali -
pun alla. Jos venäläinen urhei-
lija voittaa soitetaan tällöin
Olympiahymni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Norjan dopingvalvonta ei ole kärynnyt huijauksesta. Tässä se hakemasi syy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuleeko joku ihan oikeasti, että Olympiakilpailuiden kultamitalistit ovat täysin puhtain jauhoin liikenteessä? Joka ikinen maailmanluokan tasolla pärjäävä huippu-urjheilija on vetänyt jos jonkinlaista mömmöä valmentajien ja muiden vaikuttajien suosiolla.
Puhdas urheilu on yhtä suuri utopia kuin toimiva Kommunistinen valtiovalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä kyllä näin se on. Käytännössä ei ole mahdollista voittaa Olympiamitalia ilman dopingia. Jenkkitutkimukset esim. yleisurheilun mm2011 kisoista ovat karua luettavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko Venäjä entistä Neuvostoliittoa myöten on saavuttanut "menestyksensä" väkivallalla, petoksilla ja valheilla, eikä sille loppua näy. Urheilu on ollut vain sieltä kilteimmästä päästä isompaa vilunkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki Venäjä on doupannut urheilijoitaan kuten todisteet kertovat, mutta onko esim. joku yksittäinen Venäläinen curlingpelaaja siihen syypää ja miksi hänet pitäisi sulkea kisoista ja estää häntä saavuttamasta unelmaansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvempi näyttää ymmärtävän sen, että kisoihin ei saa KUKAAN urheilija osallistua ilman hyväksyttävää dopingpassia. Siis sellaista todistusta, että hän on ollut riittävän pitkään määräykset täyttävän dopingkontrollin alaisena.

Venäjän dopingkontrolli on ollut todistetusti huijausta. Urheilijoiden antamia näytteitä on vaihdettu puhtaisiin ennen niiden analyysia. Tällainen rike on siis tapahtunut WADA:n (Maailman antidopingtoimisto) jäsenmaassa.

Venäläisten urheilijoiden dopingpassit ovat huijauksen vuoksi menettäneet merkityksensä. Ja ilman dopingpassia ei pääse kisoihin. Asia on tältä osin täysin päivänselvä.

Jokin ihmeellinen takaportti urheilijoille on kuitenkin kehitetty...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahaa, kelpaako esimerkiksi samanlainen dopingpassi mikä Justin Gatlinilla ehkä on? Ja Seattlen-trollitoimiston turha trollailla Putinista, nyt kyrsii Boltin puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvinaisen typerä 'päätös'! Likaisempaa toimintaa mitä takavuosien FIFA:n hommat. Tosin eihän 'tavallinen' ihminen näistä kuule kuin 6 vuoden päästä - jos silloinkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
24
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
19
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
16
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
6
Suorapuheinen Pippa Laukka ohjaa laihduttamaan – Esko Eerikäisen aamumunakas vaihtuu puuroon
6
Poliisilta lisätietoa Kalajoen kuolonkolarista: Mercedeksen mittari pysähtyi 165 km/h lukemaan, lähellä ollut maanjäristysmittari rekisteröi törmäyksen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image