Kolumni: Suomessa on noin kolme miljoonaa huippu-urheilun asiantuntijaa – hakuaika sylkykupiksi päättyy torstaina

Mika Kojonkoski kertoi keskiviikkona, ettei hän hae jatkopestiä. KUVA: CHRISTIAN BRUNA / EPA
Urheilu 28.2.2018 22:36
Kai Nevala

Joko olet hakenut Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajaksi? Sähköinen hakemus pitää olla täytettynä torstai-iltana kello 23.59.

Kannattaa varautua armottomaan kilpailuun, sillä Suomessa on noin kolme miljoonaa muuta huippu-urheilun asiantuntijaa. He tietävät, mikä on pielessä ja miten sen voisi korjata.

Johtopäätös: harjoittelevat mokomat liian vähän, eikä pää kestä.

Ratkaisu: harjoitellaan enemmän ja pannaan pää kestämään.

Tulevan johtajan pitää hakuilmoituksen mukaan vastata, edistää, allokoida, mahdollistaa, vahvistaa, työskennellä, tukea, hoitaa, raportoida, johtaa, läpiviedä, hallita ja vaikuttaa.

Nykyinen johtaja Mika Kojonkoski kertoi keskiviikkona, että hän ei aio hakea jatkopestiä.

Jos ja kun sinut valitaan, olet sylkykuppi. Miljoonien suomalaisten räät roiskuvat päällesi.

Mitä tahansa saat seuraavan kahden vuoden sisällä aikaiseksi, työsi määritellään pelkästään Tokion kesäolympialaisten mitalien perusteella, eikä niitä ole monta luvassa. Sitten joudut odottamaan hikisenä seuraavat kaksi vuotta, että Pekingin talviolympialaiset alkaisivat jo.

”Kun pyytää yli kymppitonnin, on ahne porsas, jonka kuukausipalkalla elättäisi pari painonnostajaa ja muutaman moukarinheittäjän olympiadin ajan.”

Kun joku suomalainen voittaa mitalin, hän saavuttaa sen sinusta ja järjestelmästä huolimatta.

Jos mitaleja ei tule, olet syyllinen; syntinen, saatana, kurja. Saat pilkkanimen: Pahempi Kuin Kojonkoski.

Kisojen jälkeen sinut kutsutaan A-studioon keskustelemaan suomalaisen huippu-urheilun tilasta. Vastapäätä olevalle tuolille istutetaan Juha Mieto, joka katsoo sinua kuin hapanta mämmiä.

Mieto kertoo, miten hommat ennen hoidettiin. Silloin olivat sukset puuta ja miehet rautaa. Oli sisua, sinnikkyyttä ja asenne, jolla olisi paljain käsin nyljetty eläviä karhuja. Miehet olivat miehiä ja naiset naisia.

Eikä ollut kaiken maailman psykologeja.

Kun nostat urheilun rahoituksen esille, saat kuulla, ettei sitä ennenkään rahalla urheiltu. Jos et saa kerättyä lisää rahaa urheilulle, olet epäonnistunut yhteiskuntasuhteissasi. Jos saat kerättyä lisää rahaa, se kaikki on vauvoilta ja vanhuksilta pois.

Olisi tässä muitakin rahareikiä kuin joutava huippu-urheilu.

Rahan kanssa kannattaa muutenkin olla varovainen. Se pitää ottaa huomioon jo hakuvaiheessa, kun kysytään palkkatoivetta.

Kun pyytää yli kymppitonnin, on ahne porsas, jonka kuukausipalkalla elättäisi pari painonnostajaa ja muutaman moukarinheittäjän olympiadin ajan. Jos ei pyydä mitään, on lipevä populisti.

Sinulta kysytään kommentteja vain juttuihin, jotka käsittelevät suomalaisten epäonnistumista.

Koko suomalainen huippu-urheilu on sinusta kiinni.

Pane rohkeasti paperit vetämään.

Kirjoittaja on Kalevan urheilutoimittaja.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Huipulle ei oikotietä. Kun siirrytään lukioon tms ammatilliseen kouluun ja joudutaan panostamaan kunnon koulupapereihin ja samalla ollaan siinä iässä että pitäisi harjoittelumääriä lisätä radikaalisti ei yhtälö toimi....kumpaan panostaa? urheilulla et elä jos et ole aivan terävin huippu esim. Samuli Purola jolle tukijoita helpompi saada, joten opiskelua et voi laiminlyödä sillä lyhyen urheilu urankin jälkeen on vielä elämää? Nämä yhtälöt eivät suomessa toimi. Tarvitaan rahaa ja aikaa panostukseen sillä nytkin nähdään että kaikki lahjakkaimmat eivät ole jatkaneet uraansa rahan tai tarvittavan ajan puutteen vuoksi. Keskinkertaisuudet jatkaneet joista ei huippuja tule vaikka tehtäisiin mitä, eivät ole ehkä niin kouluhommista välittäneet ja saaneet rahoitusta vanhemmilta jotka luulleet jälkikasvuistaan tulevan Selänteitä ja Litmasia jne. eli jääneet koulussa puolitiehen sekä harrastuksessa puolitiehen. huom paino sanalla harrastuksessa sillä siihen se jää.
Paljon riittä mietittävää ja kehitettävää ja vielä pitäisi muistaa että Suomi on pitkä maa joten elämää on kehäkolmosen ulkopuolellakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei meillä oikeasti osata kuin välittää. Yksilöt onnistuu, jos onnistuu. Pitäskö taas pyytää , ostaa, muualta veturi. Kaikki vuosia olleet saamattomat vaihtaa uusiin joilla ajantasaista osaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Penkkiurheilu on minulle tänä päivänä mielenkiintoista ja liikunta ihan pelkästään painonhallinnan merkeissä ja hyöty liikunta mm.pyöräily ja kävely kauppassa käyntiin en jaksa muunlaista enää.vaikka en huippuurheilija ole ollutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urheilurahat menee seinien ja hallinnon ylläpitoon, katsoppa mitkä organisaatiot saivat OKM:ltä yli 50 miljoonaa pari-kolme viikkoa sitten. Tuet ja avustukset on jaettava suoraan urheilijoille ja valmentajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisia on rajallinen määrä.
Urheilijat kyllä harjoittelevat ja haluavat menestyä.
Miksi urheilun vähiä rahoja käytetään "hallintohimmelien" luontiin?
Johtajat piirtää isolla kynällä,palkalla suuria linjoja ja urheilijat miettii jaksaisko vielä lähteä ens kauteen...😣

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huippu urheilun ylenpalttinen tukeminen pitäisi varmaan lopettaa, satsaisivat nekin rahat ihan tavallisten kuntoilijoiden tukemiseen ja johonkin muuhun järkevään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nyt sentään viedä meiltä penkkiurheilijoilta viimeisiäkin iloja! Jokaisella taitaa olla oma mielipide, mikä on järkevää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa tulisi käyttää liikunnan tukemiseen eikä aina niin kilpailuhenkiseen vouhotukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saappaat nähä patistaako Te-toimisto suomen työttömiä hakkeen tuota paikkaa?Niin ja jos ei hae tulleepi Karenssia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei työttömien tarvitse hakea tuota paikkaa, vaan kovasti harjoittelemaan ja tavoittelemaan urheilussa menestystä. Hyvin työtä tehneenä ja oikein harjoitelleena voi päästä hyviin ansioihin. Hyvistä sijoituksista palkitaan. Kun menestyt, on sponsoreitakin tiedossa. Kun oikein hyvin menestyt, pääset kättelemään pressaakin. Saat mainetta ja kunniaa. Mutta työtä sen kaiken eteen pitää lujasti tehdä. Jos päästäis mitalien tavoittelussa vähitellen Norjan tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansako ei saisi arvostella OK:n toimintaa, rahoittajaksi kyllä kelpaa (budjetti, Veikkaus)?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsomoissa istuvat ne viisaat, jotka ovat tietävinään kaiken. Kun menee huonommin, ovat tilaamassa, kun menestystään, haluavat olla kavereita ja tunkevat samaan kuvaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urheilu on tänään kovaa peliä, ei sitä voi verrata enää entisiin harjoituksiin ja muuhun siihen kuuluvaan toimintaan. Kyllä tänäpäivänä pitää olla ihan kaikenlainen apu urheilijoille, psykologiaa myöten, ei se niin helppoa ole kaikille tuosta vaan olla huipulla, silloin apua tarvitaan, ettei ala kuvittelemaan olevansa jo huipulla, koska sehän jatkuu monia vuosia eteenpäin ja aina vain kovempaa reeniä, koska mukana on koko maailman parhaat urheilijat, jotka varmasti saavat psyykeapuja. Koko kroppa pitää olla kunnossa silloin kun kilpailut ovat, mielelentilaa myöten. Jännitteet pois ja rentoutunut olo, iloisuutta urheiluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvitaanko tuota huippu-urheiluyksikköä? Millä tai miten sen tarpeellisuus mitataan, panos-tuotossuhde? Mitä konkreettista se on olemassaolonsa aikana saavuttanut, mistä on ollut hyötyä huippu-urheilulle. Mihin tuolle yksikölle varattu raha oikeasti menee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä, että miksi pitää urheilujohtajan tai valmentajan valittaa. Sehän menee niin, että kun olet urheilujohtaja tai valmentaja, sinä olet siihen tehtävään halunnut ja sinut on siihen tehtävään valittu kuin mihin tahansa tehtävään. Joihinkin tehtäviin liittyy julkisuus, joihinkin ei. Urheilujohtajan tai valmentajan hommiin kuuluu toiminta median kanssa ja ehkä olla sylkykuppinakin. Kaikkihan on loppujen lopuksi siitä kiinni, että miten asiat haluaa nähdä ja mikä on menestyksen tai menestymättömyyden hinta. Kyllähän se on totta, että pelkällä porkkanalla ei saada asioita hoidettua ja huippu-urheilijoita kasvatettua lisää, vaan kyllä se halu menestyä tulee lähteä henkilöstä itsestään. Nykyään on niin paljon muuta nuorilla mahdollisuutta menestyä muissakin ammateissa kuin vain huippu-urheilussa. Sehän tässä huippu-urheilussa vähän ihmetyttää, kun vain siellä ”muka” panostetaan koko elämä yhteen hommaan ja jne. Niinhän se on opiskelu ja työelämäkin, pitää sinnekin panostaa koko elämä, jos meinaa menestyä ja päästä eteenpäin. Pitää muistaa, että nämä urheilujohtajat ja olympiaurheilijat ovat kaikki ammattilaisia ja nauttivat yhteiskunnalta tukea. Eikö heiltä voida vaatia silloin jotakin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Doopinki aineet käyttöön Suomessakin. Näin muuallakin tehdään mutta peitellä osataan paremmin.
Tulisi perustaa huippu-urheilun dooppinki yksikkö.
Niin se on varmaan J. Miedonkin aikakautena, sekä ennen sitä piristeitä käytetty. Eikö se pervitiinimustikkasoppa ollut ihan hyvää ainetta.
Ja mämmiinkin voisi sekoittaa muutakin kuin sokeria ja kermaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image