Kolumni: Kobe Bryantin äärimmäinen kil­pai­lu­viet­ti on ko­ri­pal­lo­le­gen­dan perintö nuoremmille sukupolville

Miljoonat ihmiset ympäri maailman ovat surreet koripallolegenda Kobe Bryantin kuolemaa. KUVA: DAVID SWANSON /EPA
Urheilu 27.1.2020 20:15
Joonas Hentilä

Kuvat kertoivat enemmän kuin tuhat sanaa. Suomen aikaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä jokaisella NBA-paikkakunnalla katsojat ja pelaajat olivat kyyneleet silmissä.

Yksi kaikkien aikojen koripalloilijoista, Kobe Bryant menehtyi sunnuntaina helikopterionnettomuudessa 41-vuotiaana. Onnettomuudessa sai surmansa myös Bryantin 13-vuotias tytär Gianna.

Los Angeles Lakersin pelaajalegenda oli rakastettu hahmo joka puolella urheilevaa maailmaa. Bryantia ja hänen tytärtään jäävät urheilufanien lisäksi kaipaamaan vaimo ja kolme muuta tytärtä.

Mustan mamban perintö elää ikuisesti Lakersin kotiareenalla, jonka seinälle on nostettu hänen uransa molemmat pelinumerot: 8 ja 24.

Bryantin suoritukset koripalloparketilla olivat sukupolvikokemus, kuten oli hänen kuolemansa sosiaalisessa mediassa, jonka eri kanavat täyttyivät miljardeista viesteistä.

Bryantin maallinen taival päättyi kuin kohtalon ivasta juuri helikopterionnettomuudessa. Koripallotähti tuli urallaan tunnetuksi juuri kyseisestä matkustustavasta. Bryantilla oli tapana lentää helikopterilla Orange Countyssa sijainneesta kodistaan Los Angelesin keskustaan Lakersin kotiotteluihin. Maanteitä pitkin matka olisi ollut vajaat 80 kilometriä.

Bryant muistetaan viisinkertaisena NBA-mestarina ja todellisena pistehaina, jolle korirengas oli paikoin yhtä suuri kuin kylmäallas, jossa hän palautui otteluiden jälkeen.

Bryant saapui NBA:han suoraan lukiosta ainoastaan 18-vuotiaana. Jo lukioikäisenä tuleva supertähti teki vaikutuksen äärimmäisellä harjoitteluasenteellaan.

Juuri harjoittelu on Bryantin suurin opetus nuoremmille urheilijasukupolville.

Lukiossa hän vietti säännöllisesti päivittäin yli kymmenen tuntia harjoitusparketilla. Bryantilla oli tapana haastaa kanssapelaajiaan yksi vastaan yksi -otteluihin sataan pisteeseen asti. Aikalaistarinoiden mukaan huonoimmillaan hän voitti pistein 100–12.

NBA-tulokaskaudellaan hänet löydettiin kerran pimeästä salista heittelemässä koreja. Hän säkitti päivittäin satoja palloja.

Vuonna 2008 Bryant oli osa Yhdysvaltojen maajoukkuetta, joka valmistautui Pekingin olympialaisiin Las Vegasin kasinokaupungissa. Eräänä aamuna muiden tähtipelaajien kömpiessä kahdeksan aikaan aamupalalle, Bryant tuli omista aamutreeneistään, jotka olivat alkaneet viideltä. Ja totta kai hän osallistui vielä myöhemmin kaikkiin joukkueen yhteisiin harjoituksiin.

Bryant ei jättänyt yhtään kiveä kääntämättä ja vaati muilta samaa. Hänen kilpailuviettinsä haki vertaistaan. Bryantin itseluottamus parketilla oli rajaton, eikä hän pelännyt mitään tai ketään – vähiten vastuuta.

Maaliskuussa 2010 Bryantilla oli ottelussa sanaharkkaa Orlando Magicin Matt Barnesin kanssa. Yhteenoton jälkeen Barnes yritti sisäänheitossa säikäyttää Bryantia käyttämällä pallon viiden sentin päässä Lakers-pelaajan naamasta. Bryant ei säikähtänyt, itse asiassa hän ei liikahtanut senttiäkään. Tapauksen voi käydä tarkistamassa Youtubesta.

Huhtikuussa 2013 Bryantin vasemman jalan akillesjänne repesi. Loukkaantunut tähti linkutti takaisin kentälle, heitti kaksi vapaaheittoa sisään ja käveli omin jaloin pukukoppiin.

Loukkaantumisten runtelemat viimeiset aktiivivuodet olivat vain varjo loiston ajoista, mutta vielä uransa viimeisessä ottelussa huhtikuussa 2016 Utah Jazzia vastaan hän väläytteli mahtiaan.

Puolirampa takamies heitti jäähyväisikseen 60 pistettä hurmiollisesti hurranneen kotiyleisönsä edessä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
21
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
17
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
9
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Maailman onnellisin maa – helpolla hyvinvointivaltiossa ei pääse, jos on vanha tai sairas, usein yhtälöön kuuluu myös köyhyys Lukijalta
3
Oulun torihotellin työmaan suuri torninosturi rikkoutui ja puretaan – nosturi tarkoitus saada töihin taas keskiviikkona

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

191 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image