Kolumni: Alppien keskellä tunnelma on korkealla – Seefeldissä joka puolelta aistii, että paikassa harrastetaan ja arvostetaan hiih­tour­hei­lua

Urheilu 22.2.2019 12:00
Joonas Hentilä
Kalevan urheilutoimittaja Joonas Hentilä raportoi Seefeldin kisoista. KUVA: Joonas Hentilä

Vuosi sitten hiihdon arvokisamitaleja jaettiin Etelä-Korean Pyeongchangissa.

Ilmassa ei leijunut suuren urheilujuhlan tuoksu, kun katsomoissa värjötteli niukin naukin muutama sata ihmistä, jotka hurrasivat latupartiolle yhtä paljon kuin urheilijoille.

Riitta-Liisa Roponen kuvasi tuolloin tunnelmaa samaksi kuin Haapaveden kansallisissa. Siinäkin kommentissa taidettiin aliarvioida Haapavettä.

Seefeldissä pystyy aistimaan joka puolelta, että nyt ollaan paikassa, jossa hiihtourheilua harrastetaan ja arvostetaan.

Paikalla on tuhatmäärin kisaturisteja, joista suurin osa on tullut paikalle Norjasta. Luultavasti katsomoissa ja kaduilla on myös seefeldiläisiä, mutta he lienevät yhtä pienessä osuudessa kuin paikalliset Lapin hiihtokeskuksissa pääsiäisenä.

Kun Maiken Caspersen Falla ja Johannes Hösflot Kläbo toivat vuonomaalle jälleen kerran kultaa ja kunniaa, täyteenpakatut katsomot olivat haljeta liitoksistaan. Seier’n er vår raikasi taas kerran.

Mutta kyllä Suomen lippukin liehuu korkealla. Keskiviikkoiltana Innsbruckissa sijaitsevan hotellin käytävällä kaikui huuto, kuinka kaupasta oli löytynyt halpaa kaljaa.

Yllättyneet jonoon.

Junamatka Innsbruckista Seefeldiin saa matkustajan haukkomaan henkeään. Vaikka matkaa paikkakuntien välillä on vain parisenkymmentä kilometriä, junamatka kestää 45 minuuttia. Lättähattu puksuttaa kylästä toiseen maltillista vauhtia ja kipuaa matkan aikana 600 metristä aina 1 200 metriin asti. Raiteet kulkevat vuorenrinteillä, ja paikoitellen ikkunasta voi todeta alla olevan parisataa metriä pystysuoraa pudotusta.

Korkeat, lumenpeittämät Alppien huiput tervehtivät kulkijaa jokaisessa ilmansuunnassa. Niitä katsoessa yksittäinen ihminen voi tuntea oman mitättömyytensä. Nämä vuoret ovat seisoneet täällä jo miljoonia vuosia.

Korkea ilmanala ja talven runsaat lumisateet takaavat sen, että lumet eivät sula Seefeldistä MM-kisojen aikana, vaikka päivälämpötilat huitelevat kymmenen asteen kieppeillä.

Seefeldin kylän alueella on luonnonlunta vielä 120 senttiä ja korkeammalla vuorilla 290 senttiä. Lunta on satanut niin paljon, että latujen tekeminen on ollut vaikeaa, koska kovan latupohjan päälle on aina pudonnut uutta puuteria kymmeniä senttejä. Nyt baanat ovat kuitenkin kunnossa.

Yli metrin lumimäärä näkyy myös talojen katoilla. Jokaisen pytingin päällä on valtavat kinokset, eikä missään näe työmiehiä lapioiden ja kolien kanssa vähentämässä lumimassaa.

Pitäisikö suomalaisten käydä hakemassa Alpeilta vinkkejä kattojen tukemiseen? Suomessahan ensimmäiset lumenpudottajat ilmaantuvat katoille, kun taivaalta tippuu 30 senttiä kuivaa höttöä.

Ja ennen kuin kukaan rakennusalan ihminen ehtii vetää hernettä nenään, niin tuo oli kysymys, ei käsky.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Itsekin erehdyin aikoinaan Ramsaussa kyselemään tarvitseeko lunta pudottaa katolta. Oli aivan uusi asia kylässä ikänsä asuneelle joka piti kysymystä aivan järjettömänä.
Katonkannattimia tarkemmin tutkittuani lopetin kyselemästä. Ylpeät omanarvonsa tuntevat ihmiset rakentavat kuten tuolla on aina tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

34
Viljelytukea saavat tilat vähentyneet tuhannella – yhteensä viljelytukia maksettiin Suomessa viime vuonna yli 1,7 miljardia euroa
30
Kalen! kalluppi: Syökkö nää lihhaa?
15
Kotia ei vain löydy – onko luottotietonsa menettänyt huono ihminen? Lukijalta
11
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
10
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
10
Pohjois-Suomen syntyneiden elämää on seurattu yli 50 vuoden ajan – "Meillä on valtava tietovaranto, josta voidaan louhia erilaisia asioita"
9
Jussi Jokinen ymmärtää Tero Lehterän huolen – painepelit houkuttelevat pelaajia enemmän kuin tyhjennysmyynnit

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image