Kolumni: Alppien keskellä tunnelma on korkealla – Seefeldissä joka puolelta aistii, että paikassa harrastetaan ja arvostetaan hiih­tour­hei­lua

Urheilu 22.2.2019 12:00
Joonas Hentilä
Kalevan urheilutoimittaja Joonas Hentilä raportoi Seefeldin kisoista. KUVA: Joonas Hentilä

Vuosi sitten hiihdon arvokisamitaleja jaettiin Etelä-Korean Pyeongchangissa.

Ilmassa ei leijunut suuren urheilujuhlan tuoksu, kun katsomoissa värjötteli niukin naukin muutama sata ihmistä, jotka hurrasivat latupartiolle yhtä paljon kuin urheilijoille.

Riitta-Liisa Roponen kuvasi tuolloin tunnelmaa samaksi kuin Haapaveden kansallisissa. Siinäkin kommentissa taidettiin aliarvioida Haapavettä.

Seefeldissä pystyy aistimaan joka puolelta, että nyt ollaan paikassa, jossa hiihtourheilua harrastetaan ja arvostetaan.

Paikalla on tuhatmäärin kisaturisteja, joista suurin osa on tullut paikalle Norjasta. Luultavasti katsomoissa ja kaduilla on myös seefeldiläisiä, mutta he lienevät yhtä pienessä osuudessa kuin paikalliset Lapin hiihtokeskuksissa pääsiäisenä.

Kun Maiken Caspersen Falla ja Johannes Hösflot Kläbo toivat vuonomaalle jälleen kerran kultaa ja kunniaa, täyteenpakatut katsomot olivat haljeta liitoksistaan. Seier’n er vår raikasi taas kerran.

Mutta kyllä Suomen lippukin liehuu korkealla. Keskiviikkoiltana Innsbruckissa sijaitsevan hotellin käytävällä kaikui huuto, kuinka kaupasta oli löytynyt halpaa kaljaa.

Yllättyneet jonoon.

Junamatka Innsbruckista Seefeldiin saa matkustajan haukkomaan henkeään. Vaikka matkaa paikkakuntien välillä on vain parisenkymmentä kilometriä, junamatka kestää 45 minuuttia. Lättähattu puksuttaa kylästä toiseen maltillista vauhtia ja kipuaa matkan aikana 600 metristä aina 1 200 metriin asti. Raiteet kulkevat vuorenrinteillä, ja paikoitellen ikkunasta voi todeta alla olevan parisataa metriä pystysuoraa pudotusta.

Korkeat, lumenpeittämät Alppien huiput tervehtivät kulkijaa jokaisessa ilmansuunnassa. Niitä katsoessa yksittäinen ihminen voi tuntea oman mitättömyytensä. Nämä vuoret ovat seisoneet täällä jo miljoonia vuosia.

Korkea ilmanala ja talven runsaat lumisateet takaavat sen, että lumet eivät sula Seefeldistä MM-kisojen aikana, vaikka päivälämpötilat huitelevat kymmenen asteen kieppeillä.

Seefeldin kylän alueella on luonnonlunta vielä 120 senttiä ja korkeammalla vuorilla 290 senttiä. Lunta on satanut niin paljon, että latujen tekeminen on ollut vaikeaa, koska kovan latupohjan päälle on aina pudonnut uutta puuteria kymmeniä senttejä. Nyt baanat ovat kuitenkin kunnossa.

Yli metrin lumimäärä näkyy myös talojen katoilla. Jokaisen pytingin päällä on valtavat kinokset, eikä missään näe työmiehiä lapioiden ja kolien kanssa vähentämässä lumimassaa.

Pitäisikö suomalaisten käydä hakemassa Alpeilta vinkkejä kattojen tukemiseen? Suomessahan ensimmäiset lumenpudottajat ilmaantuvat katoille, kun taivaalta tippuu 30 senttiä kuivaa höttöä.

Ja ennen kuin kukaan rakennusalan ihminen ehtii vetää hernettä nenään, niin tuo oli kysymys, ei käsky.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Itsekin erehdyin aikoinaan Ramsaussa kyselemään tarvitseeko lunta pudottaa katolta. Oli aivan uusi asia kylässä ikänsä asuneelle joka piti kysymystä aivan järjettömänä.
Katonkannattimia tarkemmin tutkittuani lopetin kyselemästä. Ylpeät omanarvonsa tuntevat ihmiset rakentavat kuten tuolla on aina tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
16:01
Oulun Heinäpäästä löytyy Mörkökivi – tuleeko paikasta kiekkofanien vaelluspaikka?
15:54
Jukka Jaloselle ehdotettiin jo patsasta Helsinkiin, jää ainakin vielä toistaiseksi toteutumatta
15:17
Moni maakunta jää ilman omaa meppiä kun Helsinki ja Keski-Suomi rohmusivat EU-päättäjiä – vihreät oli taas Helsingin suosituin
15:12
Sarjanäpistelijä iski Kajaanissa – Poliisi: alkoholijuomien näpistelyt lisääntyvät kohti kesää
15:11
Liisa Jaakonsaari valittiin Oulun yliopiston hallitukseen – "On tärkeää puolustaa tiedettä ja tutkimusta"
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
18
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
16
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
12
Vahva Euroopan unioni selvisi vaalien voittajaksi Suomessa – EU-myönteiset ryhmät joutuvat kuitenkin yhdistämään voimiaan parlamentissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image