Kil­pa­va­rus­te­lun ja mässäilyn ajat ovat ohi – Suomi voisi hakea tal­vio­lym­pia­lai­sia: "Pitää olla kirkas ajatus, miksi Suomi haluaisi tal­vio­lym­pia­lai­set"

Helsinki isännöi kesäolympialaisia vuonna 1952. Kuvassa Paavo Nurmi tuo olympiasoihdun stadionille. Helsinki ja Lahti hakivat vuoden 2006 talviolympialaisia yhdessä Norjan Lillehammerin kanssa, mutta KOK myönsi kisat tuolloin Italian Torinolle.
Urheilu 18.4.2019 21:38
Tapio Neva

Kesäkisojen järjestämiseen Suomella ei ole edellytyksiä, selvitys toteaa.

Suomi voisi harkita talviolympialaisten hakemista, mutta kesäolympialaisten isännyys on mahdoton ajatus.

Tämä oli ydinsanoma Suomen olympiakomitean selvityksessä, jossa kartoitettiin kisojen järjestämisen edellytyksiä Suomessa.

Taustalla on Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n uudistus, joka tunnetaan nimellä Agenda 2020. Siinä korostetaan tulevien olympiahakujen kustannustehokkuutta, ekologisuutta, eettisesti kestävää arvopohjaa ja läpinäkyvää hakuprosessia.

Kysymys on eräänlaisesta kohtuullistamisesta. KOK haluaa viestiä, että kilpavarustelun ja mässäilyn ajat ovat ohi kisaisännyyksistä päätettäessä.

Vuoden 2026 talvikisat ovat ensimmäiset olympialaiset, joiden hakuprosessi ja järjestäminen etenee Agenda 2020:n pohjalta. Tämä sai myös Ruotsin hakemaan kisoja.

Ruotsin kisahaun tulos vaikuttaa Suomen mahdolliseen hakuun.

– Jos Ruotsi saa vuoden 2026 talvikisat, meidän kannattaa tehdä jatkoselvityksiä vasta 2030-luvulla. On epätodennäköistä, että isännyys annettaisiin kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä pienelle Pohjoismaalle.

– Mikäli Ruotsi ei saa vuoden 2026 kisoja, jatkoselvitysten ja mahdollisen haun osalta voimme edetä nopeastikin, Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen arvioi.

KOK:n yleiskokous päättää vuoden 2026 talviolympialaisten ja -paralympialaisten järjestäjän kesäkuun lopussa. Hakijamaita on kaksi: Ruotsi ja Italia.

Suomen olympiakomitean selvitys nostaa esiin neljä keskeistä johtopäätöstä.

Ensimmäinen on se, että talvikisojen haulle ei ole olemassa mitään selkeää estettä.

Toinen johtopäätös on, että Suomella ei ole edellytyksiä edes Agenda 2020:n aikakaudella kesäkisojen järjestämiseen.

– Siihen on kolme perustetta: kansantaloutemme koko suhteessa kisojen budjettiin, turvallisuusjärjestelyjen massiivisuus ja jalkapallon suorituspaikoiksi vaaditut stadionit, Salonen linjaa.

Selvityksen kolmas johtopäätös on, että keskustelu kisojen taloudesta vaatii selkiyttämistä.

– Kisojen kustannusrakenne on kolmiportainen: kisojen operatiiviseen järjestämiseen liittyvä budjetti, olosuhdekustannukset sekä yhteiskunnan investointi infrastruktuuriin.

– Julkisessa keskustelussa nämä tuppaavat menemään sekaisin.

Salosen mukaan vuoden 2026 talvikisojen järjestelytoimikunnan operatiivinen budjetti ei vaadi yhtään tai juuri yhtään yhteiskunnan rahaa.

– Ruotsin kisaisännyyden järjestelytoimikunnan budjetti on 1,4–1,5 miljardia euroa. Siitä kaksi kolmasosaa tulee KOK:lta ja puuttuva kolmannes sponsoreilta, pääsylipputuloista ja tuotemyynnistä.

Selvityksen neljäs johtopäätös on, että olympia- ja paralympiaisännyys pitää nähdä urheilua ja liikuntaa laajempana yhteiskunnallisena asiana.

– Pitää olla kirkas ajatus, miksi Suomi haluaisi talviolympialaiset.

Mikäli Suomi päättäisi tulevien jatkoselvitysten jälkeen hakea talvikisoja, kysymykseen tulee niin sanottu jaettu malli. Kelkkailu ja alppihiihdon vauhtilajit järjestettäisiin muualla kuin Suomessa.

Olympiaisännyyttä ei ole ikinä jaettu kahden tai useamman maan kesken. Onko KOK jatkossa valmis siihen?

– Se on hyvä kysymys. Tukholman ja Åren hakuprosessi tavallaan testaa jo tätä kysymystä. Jos Ruotsi saa kisaisännyyden, kelkkailu järjestetään Latviassa, Salonen toteaa.

Jos Suomi päättää tulevaisuudessa hakea talvikisoja, pelkkä hakuprosessi maksaa Olympiakomitean arvion mukaan 1–2 miljoonaa euroa.

– Hinta on ollut laskusuunnassa, koska KOK tarjoaa hakijamaille asiantuntijapalveluitaan, selvityksen tehnyt Janne Leskinen kertoo.

Tulevat olympiaisännät

KOK on myöntänyt kesäkisat (olympia ja paralympia) vuodelle 2020 Tokiolle, 2024 Pariisille ja 2028 Los Angelesille.

Vuoden 2022 talvikisat on myönnetty Pekingille. Vuoden 2026 kisaisäntä päätetään kesäkuun lopussa. Hakijamaita on kaksi: Italia ja Ruotsi.

Kesäolympialaisissa kilpailee yli 10  000 ja talviolympialaisissa vajaat 3 000 urheilijaa.

MAINOS

Kommentoi

En löydä yhtäkään järkevää syytä sille, että meidän tulisi tukea tuota mafiaporukkaa järjestämällä talviolympialaiset. Kaikki viimeisten vuosikymmenten aikana järjestämämme suurkisat EM, MM, ja niin edelleen ovat tulleet veronmaksajien kukarolla hoidetuksi. Niistä on tullut vain taloudellista tappiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aiheuttavatko turhanaikaiset Olympialauset liikaa ilmastonmuutosta aina vain uhkaavampaan suuntaan? Aiheuttaako olympialaiset sodan uhkaa vai Väli-Amerikan, Englannin, Helsingin jalkapallosotia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olemme köyhä maa, eli ei tänne kannata haalia moisia raharooppeja. Ne eivät rikastuta kuin olympiakomitean päättäjiä myötäjäisten ja arviointimatkojen muodossa.

Suomi ei tarvitse moisia näytelmiä nostaakseen omaa profiiliaan. Jätetään nämä saavutusorgiat kiinalaisille, veli putineille ja qatarien emiireille, joiden heppi liikahtaa, kun kisat saadaan valjastettua propagandan alttarille. Lisäksi olympialaisten aate puhtaasta urheilusta ja kansakuntien tuomisesta yhteen on enää kieroutunut mielikuva siitä, mitä se ehkä joskus oli, joten nämä karkelot saisi lopettaa kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana vai irvokas ajatus? Onko Suomi vielä liian pieni valtio Olympia ponnistuksiin? Pitäisikö vallata neuvotteluasemat naapurimaista Itämeren alueella, vai Östersjön, Baltiska Moren, Baltic Sean vai Nord Seen alueiden nykyisten laillisten haltijoiden kanssa. Vai ratkaiseeko Paasikiven-Kekkosen aikainen geopolitiikka ongelman? Mutta jos maankohoamisilmiö ilmiö ja valtakunnan urheilualueiden vääjäämätön kasvu vaihtuukin ilmaston muutoksen merien nousuun, miten sitten suu pannaan? Mutta ilmastonmuutos voi olla positiivinen ilmiö, jos ilmakehä saadaan absorboimaan lisää vesihöyryä hiilijalanjälkeä ja hiilidioksidin tuotantoa lisäämällä, niin tilanne onkin täysin päinvastainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menny vähän ylösalaisin - itse asiassa ymmärrän logiikan jos joku sanoo että täytyy olla himmeä ajatus jos Suomeen järjestää olympiakisoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:13
Britannian pääministeri Theresa May eroaa konservatiivipuolueen johdosta kahden viikon kuluttua
12:08
Heinäluoman rypsiöljystä nousi iso äläkkä – onko eduskunta vaalikrääsän kauppapaikka?
11:44
Muhokselle halutaan julkista taidetta prosenttiperiaatteella
11:34
Raahelaislähtöinen Virva Puumala jatkoon Mirjam Helin -laulukilpailussa – mukana myös oululaistaustainen Jussi Juola
11:30
Taiwan teki historiaa Aasiassa sallimalla homoliitot – Manner-Kiinassa ei merkkejä sallivammasta linjasta
11:20
Poliisi pyytää vihjeitä 17 vuotta vanhasta arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä Turussa — "Tämä täysin pimeäksi jäänyt poikkeuksellinen juttu vaivaa poliisia"
10:22
Miksi Kympin todistus on tarpeen? Unicef ja luokanopettaja kehittivät todistuksen, jossa on pelkkiä kymppejä
43
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
27
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
19
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä
18
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
16
Sähkölaitteen vika aiheutti tulipalon ravintolassa Oulun Pakkahuoneenkadulla – "Ravintolan henkilökunta toimi esimerkillisesti"
14
Oulun Lentokentäntiellä kolmen auton ketjukolari – kaksi lasta sairaalaan tarkistettaviksi
8
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image