Kiina haluaa olla tal­viur­hei­lus­sa­kin suurvalta: tavoitteena 300 miljoonaa harrastajaa ja miljoona valmentajaa – yksi har­joit­te­lu­paik­ka on Vuokatissa

Vuokatin maisemissa kiinalaiset hiihtäjät ovat jo tuttu näky. KUVA: Juha Neuvonen
Urheilu 10.1.2019 18:06
Tapio Neva

Suomi haluaa mukaan miljardimarkkinoille. Alkanut vuosi on Suomen ja Kiinan talviurheilun teemavuosi. Maiden presidenttien sopima hanke auttaa suomalaisen urheiluosaamisen vientiä.

Vuosi 2019 on nimetty Suomen ja Kiinan väliseksi talviurheilun teemavuodeksi. Asiasta sopivat maiden presidentit keväällä 2017.

Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Teemavuoteen on rakennettu monenlaista ohjelmaa, mutta suomalaisten perimmäinen tavoite on myydä urheiluun liittyvää osaamista ja olosuhteita.

– Suomella on tarjottavaa ja mahdollisuuksia erityisesti valmentamisessa, talviurheilupaikkojen rakentamisessa, urheiluteknologiassa ja urheiluvälineiden valmistamisessa sekä koululiikunnassa, urheilusta vastaava ministeri Sampo Terho (sin.) totesi teemavuoden avaustilaisuudessa.

Kiina ei ole perinteinen talviurheilumaa, mutta vuoden 2022 talviolympiaisännyyden vuoksi panostus ja tavoitteet ovat kovat.

– Kiinassa on tällä hetkellä 15–20 miljoonaa talviurheilun harrastajaa. Maan tavoite on 300 miljoonaa harrastajaa ja miljoona valmentajaa, johtaja Petri Tulensalo Business Finland Winter Sport Clusterista sanoi.

– Kun infra pitää luoda melkein tyhjästä, niin panostukset ovat sen mukaiset. Suurvaltatasoa, Terho muistutti.

Vaikka teemavuosi alkoi vasta nyt, on jo yhteistyön lähtötaso lupaava.

Vuokatin urheiluopisto solmi vuonna 2017 viisivuotisen yhteistyösopimuksen Kiinan urheiluministeriön kanssa. Syksyllä 150 kiinalaisurheilijaa – lajeina maastohiihto ja jääkiekko – tuli Vuokattiin opiskelemaan ja harjoittelemaan. Valmentajia ja muita ammattilaisia Vuokattiin on palkattu 24. Viime talvena kiinalaisia urheilijoita harjoitteli Vuokatissa yli sata, ja majoitusvuorokausia kertyi 6 500.

Kuopiossa puolestaan asuu ja harjoittelee 30 kiinalaista mäkihyppääjää.

Muutakin talviurheiluun liittyvää yhteistyötä Suomella ja Kiinalla on.

Talviurheilun markkinapotentiaali on Kiinassa valtava, mutta sen ulosmittaaminen ei ole helppoa.

– Kiinan ja Suomen talviurheiluyhteistyö on solmittu niin korkealla tasolla, että se tuo meille kilpailuedun. Nyt suomalaisilla yrityksillä on mahdollisuus päästä lastenlipun hinnalla Kiinaan, myöhemmin lipunhinta on todella paljon korkeampi, Jokerien toimitusjohtaja Jukka Kohonen muotoili.

Jokerit on tehnyt yhteistyötä muun muassa kiinalaisen KHL-seura Kunlun Red Starsin kanssa ja myynyt itseään suomalaisyrityksille siltana Kiinaan.

– Meidän kokemuksemme on se, että kiinalaisten toiminta on arvaamatonta. Tuloksia saadakseen yhteydenpidon sinne pitää olla jopa päivittäistä, Kohonen totesi.

– Valmennus- ja leiriosaamisen myynnissä Suomi on jo hyvässä vauhdissa, mutta tuote- ja ratkaisumyynti laahaa perässä. Tähän meidän pitää panostaa, ettei teemavuosi jää pelkäksi puheeksi ja sitä seuraavaksi ulospuhallukseksi, arvioi puolestaan Petri Tulensalo.

Suomen ja Kiinan talviurheilun teemavuosi

Presidentti-tasolla

sovittu hanke, jonka uskotaan lisäävän Kiinan kiinnostusta suomalaiseen talviurheiluosaamisen.

Teemavuosi

koostuu yli 60 tapahtumasta. Ohjelma painottuu neljän teeman ympärille: 1) koulutus ja valmennus, 2) kestävä kehitys ja yhdenvertaisuus, 3) matkailu ja turismi, 4) kilpa- ja huippu-urheilu.

Ohjelmassa

on muun muassa "Naisten huhtikuu", jolloin Suomi emännöi naisten jääkiekon ja naisten muodostelmaluistelun MM-kisoja.

Suomi

on ensimmäinen maa, jonka kanssa Kiina on solminut teemavuoden kaltaisesta talviurheiluyhteistyöstä.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Vaurastuva keskiluokka halutaan ruotuun, katsomaan telkkarista talviurheilua ja laittamaan rahansa talviurheilumerkkien mannekiiniurheilijoiden mainostamiin varusteisiin. Ihan kuin länsimaissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

34
Kommentti: Hulevesilasku tulee, vaikka ei johtaisi vesitippaakaan ulos tontilta
28
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
12
Sulamisvedet ja loska aiheuttavat ongelmia Oulun seudulla – lähetä kuva hankalista paikoista
12
Oulu toivoi paria miljoonaa seksuaalirikosten ehkäisyyn, mutta summa jäänee pienemmäksi – muut kaupungit eivät ole hakeneet yhtä isoja summia
9
Tuore laskelma väläyttää tuntuvia korotuksia työeläkemaksuihin tulevaisuudessa – Suomen eläkejärjestelmä voi kriisiytyä alhaisen syntyvyyden takia
9
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
6
Sulamisvedet tulvivat kaduille viime vuotta pahemmin – yöpakkaset tuovat helpotusta loskainfernoon, mutta tekevät kaduista liukkaita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Eläkeläiset oli yksi valtavan suuri kansalaisryhmä, jota oikeistohallituksemme kohteli kaltoin. Meillä on yhtäjaksoisti ... Lue lisää...
korjaus helppoa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image