Kiina haluaa olla tal­viur­hei­lus­sa­kin suurvalta: tavoitteena 300 miljoonaa harrastajaa ja miljoona valmentajaa – yksi har­joit­te­lu­paik­ka on Vuokatissa

Vuokatin maisemissa kiinalaiset hiihtäjät ovat jo tuttu näky. KUVA: Juha Neuvonen
Urheilu 10.1.2019 18:06
Tapio Neva

Suomi haluaa mukaan miljardimarkkinoille. Alkanut vuosi on Suomen ja Kiinan talviurheilun teemavuosi. Maiden presidenttien sopima hanke auttaa suomalaisen urheiluosaamisen vientiä.

Vuosi 2019 on nimetty Suomen ja Kiinan väliseksi talviurheilun teemavuodeksi. Asiasta sopivat maiden presidentit keväällä 2017.

Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Teemavuoteen on rakennettu monenlaista ohjelmaa, mutta suomalaisten perimmäinen tavoite on myydä urheiluun liittyvää osaamista ja olosuhteita.

– Suomella on tarjottavaa ja mahdollisuuksia erityisesti valmentamisessa, talviurheilupaikkojen rakentamisessa, urheiluteknologiassa ja urheiluvälineiden valmistamisessa sekä koululiikunnassa, urheilusta vastaava ministeri Sampo Terho (sin.) totesi teemavuoden avaustilaisuudessa.

Kiina ei ole perinteinen talviurheilumaa, mutta vuoden 2022 talviolympiaisännyyden vuoksi panostus ja tavoitteet ovat kovat.

– Kiinassa on tällä hetkellä 15–20 miljoonaa talviurheilun harrastajaa. Maan tavoite on 300 miljoonaa harrastajaa ja miljoona valmentajaa, johtaja Petri Tulensalo Business Finland Winter Sport Clusterista sanoi.

– Kun infra pitää luoda melkein tyhjästä, niin panostukset ovat sen mukaiset. Suurvaltatasoa, Terho muistutti.

Vaikka teemavuosi alkoi vasta nyt, on jo yhteistyön lähtötaso lupaava.

Vuokatin urheiluopisto solmi vuonna 2017 viisivuotisen yhteistyösopimuksen Kiinan urheiluministeriön kanssa. Syksyllä 150 kiinalaisurheilijaa – lajeina maastohiihto ja jääkiekko – tuli Vuokattiin opiskelemaan ja harjoittelemaan. Valmentajia ja muita ammattilaisia Vuokattiin on palkattu 24. Viime talvena kiinalaisia urheilijoita harjoitteli Vuokatissa yli sata, ja majoitusvuorokausia kertyi 6 500.

Kuopiossa puolestaan asuu ja harjoittelee 30 kiinalaista mäkihyppääjää.

Muutakin talviurheiluun liittyvää yhteistyötä Suomella ja Kiinalla on.

Talviurheilun markkinapotentiaali on Kiinassa valtava, mutta sen ulosmittaaminen ei ole helppoa.

– Kiinan ja Suomen talviurheiluyhteistyö on solmittu niin korkealla tasolla, että se tuo meille kilpailuedun. Nyt suomalaisilla yrityksillä on mahdollisuus päästä lastenlipun hinnalla Kiinaan, myöhemmin lipunhinta on todella paljon korkeampi, Jokerien toimitusjohtaja Jukka Kohonen muotoili.

Jokerit on tehnyt yhteistyötä muun muassa kiinalaisen KHL-seura Kunlun Red Starsin kanssa ja myynyt itseään suomalaisyrityksille siltana Kiinaan.

– Meidän kokemuksemme on se, että kiinalaisten toiminta on arvaamatonta. Tuloksia saadakseen yhteydenpidon sinne pitää olla jopa päivittäistä, Kohonen totesi.

– Valmennus- ja leiriosaamisen myynnissä Suomi on jo hyvässä vauhdissa, mutta tuote- ja ratkaisumyynti laahaa perässä. Tähän meidän pitää panostaa, ettei teemavuosi jää pelkäksi puheeksi ja sitä seuraavaksi ulospuhallukseksi, arvioi puolestaan Petri Tulensalo.

Suomen ja Kiinan talviurheilun teemavuosi

Presidentti-tasolla

sovittu hanke, jonka uskotaan lisäävän Kiinan kiinnostusta suomalaiseen talviurheiluosaamisen.

Teemavuosi

koostuu yli 60 tapahtumasta. Ohjelma painottuu neljän teeman ympärille: 1) koulutus ja valmennus, 2) kestävä kehitys ja yhdenvertaisuus, 3) matkailu ja turismi, 4) kilpa- ja huippu-urheilu.

Ohjelmassa

on muun muassa "Naisten huhtikuu", jolloin Suomi emännöi naisten jääkiekon ja naisten muodostelmaluistelun MM-kisoja.

Suomi

on ensimmäinen maa, jonka kanssa Kiina on solminut teemavuoden kaltaisesta talviurheiluyhteistyöstä.

MAINOS

Kommentoi

Vaurastuva keskiluokka halutaan ruotuun, katsomaan telkkarista talviurheilua ja laittamaan rahansa talviurheilumerkkien mannekiiniurheilijoiden mainostamiin varusteisiin. Ihan kuin länsimaissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:00
Oulussa voi taas hakea erikoisluokille – Myllytullin kuvataideluokalla pääsee mukaan isoihin projekteihin ja kokeilemaan uusia tekniikoita
21:53
Tyrnävä täydentää Murron alueen kaavaa
21:52
Oulun kaupunki esittää viisivuotiaiden varhaiskasvatuskokeiluun reilut miljoona euroa lisämäärärahaa
21:17
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
20:51
Mayn vaihtoehto kaatuneelle brexit-sopimukselle oli pelkkää hienosäätöä – brittipääministeri ei halua pidentää neuvotteluaikaa eikä toista kansanäänestystä
19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
199
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
29
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
28
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
27
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan
22
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image