Kastellin valioluokka kahden vuosikymmenen takaa

Ylärivi (vas.): Sirpa Vartiainen (nyk. Hellman), Riku Aalto, Petri Hyökyranta, Tracy Aldridge, Jutta Kemilä, Harri Tapio, Ville Nylund, Riitta-Liisa Bovellan. Keskirivi (vas.): Pilvi Moilanen (nyk. Jäkkö), Jukka-Pekka Huovinen, Riikka Korkia-aho, Marjo Hautala (nyk. Hautala-Saarinen), Päivi Pohjola, Anna Koivisto (nyk. Kilpeläinen), Pia Ruuskanen, Katja Oikarinen (ny. Ukkola). Alarivi (vas.): Mika Nurmela, Sakari Palsola, Panu Toivonen, Erkko Korpela, Anna-Leena Hankkila, Jonas Liimatta, Antti Marttila, Pekka Puolakka. Kuvasta puuttuvat: Antti Niemi, Jouni Loponen, Nina Yrjänäinen, Marja-Liisa Kuurne (nyk. Laukkoski).
Urheilu 23.5.2009 0:00
Kai Nevala
1988-1991


-->-->

Yläaste on vaihtunut lukioksi. On ensimmäinen koulupäivä uudessa luokassa. Ketäpä ei edes vähän jännittäisi?

Vuosi 1988 on kirinyt elokuuhun ja parikymmentä teini-ikäistä on kokoontunut aamulla Kastellin lukion ruokalan vieressä olevaan pieneen luokkaan. Urheiluluokan uudet oppilaat vilkuilevat toisiaan varovaisesti. Koska kysymys on lupaavista urheilijoista, lähes jokaiselle löytyy onneksi tutut porukat.

Tuossa ovat jalkapalloilijat, tuossa yleisurheilijat, tuossa uimarit.

Mielessä on jännityksen lisäksi ripaus ylpeyttä: onhan ryhmä vasta kolmas luokka, joka pääsee nauttimaan Kastellissa urheilulukiolaisen asemasta. Yleisurheilija Jutta Kemilälle valinta on ollut helppo, sillä hänen isosiskonsa Minna on ollut kaikkien aikojen ensimmäisellä urheiluluokalla. Jalkapallomaalivahti Panu Toivonen sen sijaan on aikonut jatkaa opiskelujaan Normaalikoulussa, mutta kallistunut viime hetkellä Kastelliin.

Arki tutustuttaa nuoret toisiinsa, vaikka sellainen päivä on harvinaisuus, että kaikki olisivat yhtä aikaa luokassa. Luokanvalvoja näyttää, kuinka tavallisen luokan poissaolot pystyy kirjaamaan yhdelle sivulle, mutta urheiluluokalla rasteja on sivutolkulla.

Urheilu vie aikaa, kun sen ottaa tosissaan.

Ja tosissaan nämä nuoret ovat. Heillä on mahdollisuus aamuharjoituksiin tiistaista perjantaihin: Ouluhallissa on oltava paikalla kello 7.45. Jalkapalloilija Mika Nurmelan pitää lähteä kotoaan Kirkkokankaalta kymmentä vaille seitsemän, jotta pääsee kuutosen bussilla ajoissa Ouluhallin lähelle. Loppumatkan Nurmela juoksee, sillä valmentaja Juha Malinen pitää ryhmässä tiukkaa kuria.

Jalkapalloilijoiden harjoituksissa hallin keskiosassa on vauhti päällä. Samalle luokalle on mahtunut kaksi maalivahtia, sillä Toivosta kirittää lupaava Antti Niemi.

Samaan aikaan yleisurheilijat ja voimistelijat ovat ottaneet paikkansa radalta ja telineiltä. Positiivinen keskinäinen kilpailu luo yleisurheilijoille vaadittavan asenteen. Heitä on maajoukkueessa niin montaa, että Oulun murteesta tulee lähes virallinen kieli.

Voimistelija Harri Tapio pääsee jo nuorena miesten maajoukkueen mukaan. Kalevakin julkaisee oikein henkilöjutun, mutta Niemi ilmoittaa vitsaillen, että Tapiolla ei ole varaa elvistellä.

Koulussa Riitta-Liisa Bovellan ja Sirpa Vartiainen kulkevat kuin paita ja peppu, ja omaksuvat luokan hauskuttajien roolit.

Ehkä urheilulukion porukka on hieman sisäänpäin lämpiävää. Yhteenkuuluvuuden henki leijuu vahvana jo ensimmäisenä vuotena. Ainoastaan urheilijat saavat koulussa aamupalan harjoituksensa jälkeen, ja se herättää närää muissa opiskelijoissa.

Kiekkoilijat tulevat luokalle toisena vuotena. Jouni Loponen on ollut vaihto-oppilaana Pohjois-Amerikassa ja hän on vuotta vanhempi, seiskaykkönen. Juuri kiekkoilijoille tulee pelimatkojen vuoksi runsaasti poissaoloja.

Kastellin jalkapallojoukkue käy kesällä 1989 Italiassa pelaamassa koululaisten MM-kisoissa. Uimarit puolestaan pääsevät joulukuussa Floridaan, missä naulataan tavoitteet: ryhmästä yhden olisi päästävä vuoden 1992 olympialaisiin Barcelonaan.

-->-->

31.5.1991


-->-->Koulu takana, elämä edessä - voi sitä nuoruuden naiiviutta. Luokan oppilaista 18 saa valkolakin perjantaina. Osa on valinnut pidemmän tien ja luovii lukion läpi neljässä vuodessa. Viimeisenä tulee Antti Niemi, joka pääsee ylioppilaaksi Mäkelänrinteen lukiosta syksyllä 1992, koska hän on jo edennyt HJK:n maalivahdiksi.

Nurmela pelaa liigaa Hakassa. Lakkiaisia edeltävänä iltana hänellä on Valkeakoskella ottelu RoPS:aa vastaan. Nurmela ehtii joten kuten yöjunalla omiin ylioppilasjuhliinsa.

Lakit jaetaan ahtaassa poikien liikuntasalissa ja lavalle astellaan kolme kerrallaan. Urheilulukiolaiset ovat skarpanneet opiskelussaan viimeisenä vuotena. Rehtorikin on ihmetellyt ääneen, miten arvosanat nousevat.

Ulkona paistaa aurinko ja sää tuntuu lämpimältä, vaikka mittari ei kohoa missään vaiheessa 12 asteen paremmalle puolelle.

Kiekkokausi on päättynyt ajat sitten. Loponen on päässyt Kärppien divarijoukkueen vakiopuolustajaksi. Hyökkääjä Sakari Palsola sen sijaan pelaa vain yhdeksässä ottelussa ja haaveilee läpimurrosta.

Kärpät on hävinnyt liigakarsinnassa Lukolle, mutta eiköhän liigapaikka aukea viimeistään seuraavalla kaudella.

Illalla järjestetään perinteiset ylioppilaiden bileet Vaakunan alakerrassa. Loponen ja Nurmela tapaavat Kirkkokankaalla, ja valmentaja Malinen ajaa autollaan pojat humuun.

Harri Tapio yrittää hymyillä, vaikka kipu on kova. Maajoukkuereissulla napsahtanut akillesjänne on leikattu edellisenä päivänä ja voimistelija lenkkaa juhlissa kipsin kera.

Monen haaveet ovat konkretisoituneet. Uimarit tajuavat, että olympialaisten sijaan on realistisempaa keskittyä seuraaviin, heinäkuussa uitaviin SM-kisoihin.

Myös Riku Aalto on tehnyt ratkaisunsa: hän on päättänyt panostaa jääkiekon sijasta opiskeluun.

Vielä kun tietäisi, mille sitä isona alkaisi.

-->-->

2.6.2001


-->-->Päivi Pohjolan uintiura on päättynyt vuonna 1994. Nyt hän kesätöissä Helsingissä ja pyöräilee lämpimänä kesäiltana innoissaan Olympiastadionille. Pohjola on pakahtua katsomossa ylpeydestä, sillä Suomi pelaa jalkapallon MM-karsinnoissa Saksaa vastaan, ja sinivalkoisten avauskokoonpanossa on kolme omaa luokkakaveria.

Kentällä Niemi, Nurmela ja Ville Nylund ymmärtävät tilanteen ainutlaatuisuuden: vanhat luokkakaverit pelaavat maailman suurimassa urheilulajissa yhtä menestyneintä joukkuetta vastaan.

36000 katsojaa näkee, kuinka Suomi kamppailee 2-2-tasapelin seuraavan kesän MM-finalistia vastaan.

-->-->

10.1.2009


-->-->On kolmannen luokkakokouksen vuoro. Lukiovuosista on aikaa puoli elämää, mutta tuntuu kuin edellisestä kohtaamisesta olisi vain muutama viikko. Tapaaminen alkaa vilpittömällä naurulla ja puheensorinalla.

Kahden vuosikymmenen jälkeen he alkavat käsittää luokkansa erikoislaatuisuuden.

Ennen kaikkea urheilusaavutuksiltaan - mutta samalla myös yhteishengeltään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kaikki, jotka olivat ensimmäisellä ja toisella luokalla kastellin urheiluluokalla,olisi ollut ansaittua mainita kirjoituksessa saavutuksineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
16
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
11
Tutkimus: Miespuolisilla koiranomistajilla muita enemmän tyypin 2 diabetesta
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
7
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
6
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
6
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

207 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Kuka Sillalle pysähtyis,turvallisuus ennenkaikkea,jos haluaa nähä pysäkoi sivulle ja käy kävelemässä,mihin turistilla on... Lue lisää...
ESCO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image