Kärppien Tommi Virkkunen: Tavoitteena on järjestää ul­koil­maot­te­lu Pakkalan tekojäällä – vaatisi yli 20 rekkalastin verran li­sä­ra­ken­tei­ta Raksilaan

Oulun Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen sanoo, että Pakkalan tekojää olisi paras paikka ulkoilmaottelun järjestämiseen. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Urheilu 2.12.2018 21:18
Kai Nevala

Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen kertoo, että suunnitelmat ulkoilmaottelun pelaamiseksi Pakkalan tekojäällä 8. joulukuuta olivat jo pitkällä.

Kärppien toimitusjohtajan Tommi Virkkusen mieleen ovat piirtyneet kuvat jääpallo-ottelusta. Niissä Raatin stadionille on ahtautunut valtava määrä ihmisiä.

Kuvat löytyvät Oulun urheilun kolme vuosisataa -kirjan sivuilta 246–247.

Suomen ja Neuvostoliiton välinen A-maaottelu pelattiin 21. helmikuuta 1959. Tilastoihin merkittiin yleisömääräksi 14 341.

– Oulussa ei ole ollut maksullista urheilutapahtumaa, jossa olisi ollut 15 000 katsojaa. Sitä haluaisimme tavoitella, Virkkunen sanoo.

Se olisi tietenkin Liigan ulkoilmaottelu. Paikka olisi Pakkalan tekojäällä ja päiväkin katsottuna: 8. joulukuuta 2018.

Päivämäärän ylle voi kuitenkin vetää ruksit. Haave siirtyy tulevaisuuteen.

– Kyllä me sen vielä toteutamme.

2010-luvulla Liigaa on pelattu ulkona Helsingissä Olympiastadionilla ja Kaisaniemen puistossa sekä Tampereella Ratinassa ja Sorsapuistossa. Kärpät oli osallisena Kaisaniemen ottelussa, jossa se kohtasi vuosi sitten HIFK:n.

Kärppien suunnitelmat tällä kaudella pelattavasta ulkoilmaottelusta olivat pitkällä. Jarru painettiin pohjaan toukokuussa ennen kuin kauden 2018–2019 otteluohjelmasta päätettiin.

– Kustannukset ovat merkittävän isot: puoli miljoonaa euroa ylittyy. Emme vielä uskaltaneet ottaa riskiä. Jos sää on huono, meille tulee äkkiä 200 000 euroa takkiin. Kylmempikin sää ja lumisade kuuluu tiettyyn rajaan asti ulkoilmaotteluun, mutta suurin ongelma olisi vesisade ja liian lämmin sää, Virkkunen laskee.

Kärpät haluaa ulkoilmaottelusta ainutlaatuisen kokemuksen ja kokonaisen tapahtumapäivän esiintyjineen, mutta ei aio vedättää lippujen hintoja kattoon. Kohtuuhintaisen lipun pitäisi maksaa noin 25–30 euroa.

Ottelun maksimikapasiteetti olisi 15 000. Esimerkiksi Tampereen paikallisottelu veti toissa kaudella Sorsapuistoon noin 11 000 ihmistä.

Vaikka Kärpillä on vankkumaton asema pohjoisessa, talousalueen rajat tulevat jossain vaiheessa vastaan.

– Monen mielestä voisimme äkkiä myydä 10 000–15 000 lippua, mutta pidän sitä haasteena.

Kärpät päätyi suunnittelemaan ottelua Pakkalan tekojäälle. Vaihtoehdoista Raattia ei saa luonnonnurmen vuoksi jäädyttää. Pesäpallostadionin haasteet liittyvät maaperään ja sitä kautta jään tekemiseen, putkistoihin ja tolppien poraamiseen valoja varten.

– Pakkalassa on valmiina jää, jonka päälle kaukalon voi tehdä. Jään päälle saa katsomon ja halli on tiettyjä asioita varten ihan vieressä.

Valmiina olevaan jääpallokatsomoon mahtuisi väliaikaisen lisärakentamisen jälkeen noin 4 000 katsojaa. Sen lisäksi katsomorakenteita tarvittaisiin 11 000 katsojalle.

Virkkunen sanoo, että 20 rekkaa ei riitä, kun rakenteita roudattaisiin jopa Suomen rajojen ulkopuolelta. Esimerkiksi katsomojen askelmia pitäisi tehdä osin räätälintyönä. Katsomot ympäröisivät kenttää siten, että jäähallin pääty jäisi avoimeksi.

Hinta väliaikaisille katsomoille?

– Kuusi numeroa, eikä ensimmäinen ole ykkönen.

Toimitusjohtaja korostaa, että kun iso ja ainutkertainen tapahtuma järjestetään, se tehdään viimeisen päälle kunnolla. Silloin ei kannata alkaa tinkiä videotaulun koosta tai buukata paikalle esiintymään kolmoskategorian artisteja.

Kärpät Oy omistaa Qstock-festivaalin, joten konsernista löytyy myös muun tapahtumajärjestämisen osaamista.

Ulkoilmaottelua ei polkaista Pakkalaan päivässä. Kärpät on keskustellut tapahtumasta myös OLS:n ja Oulun Tarmon kanssa, jotka käyttävät tekojäätä säännöllisesti.

– Tekojää ei voi olla kuukautta pois normaalista käytöstä. Puhumme noin kahden viikon jaksosta. Rakentamisvaihe olisi Helsinkiin verrattuna tosi tiukka.

Tällöin esimerkiksi OLS pystyisi järjestämään ottelukalenterinsa. Kärpät voi tarpeen mukaan tarjota muille käyttäjille jääaikaansa.

Ajankohtana joulukuu tuntuu sopivimmalta.

– Ajatuksena on tarjota pohjoisen eksotiikkaa joulun teemalla.

Kun ottelun ympärille tehdään kokonainen tapahtumapäivä, lauantai on järkevin vaihtoehto. Kärpät teki omat laskutoimituksensa ja sulki hyvin nopeasti pois ajatuksen pelata kaksi peräkkäistä ulkoilmaottelua.

Vakuutukset ovat kalliita ja turvallisuusvaatimukset ovat kasvaneet koko ajan.

– Kun toteutamme ottelun, riskin pitää olla tarkkaan harkittu.

Kun tavoitellaan 15 000 katsojan lukemia, vastustajan täytyy olla yleiseltä houkuttelevuudeltaan priimaa. Tämän vuoden suunnitelmassa oli jo vastustaja katsottuna: se oli tietenkin rakas vihollinen HIFK.

Pakkalan tekojään kahina 8. joulukuuta ei toteutunut, mutta Virkkunen on toiveikas tulevaisuuden suhteen. Hän pohtii, voisiko ottelun järjestää johonkin juhlavuoteen kytkettynä.

– Tätä ei ole varmasti haudattu.

2010-luvun ilmiö

Liigassa on pelattu 2010-luvulla kaikkiaan seitsemän ulkoilmaottelua. Lisäksi Jokerit ja Pietarin SKA kohtasivat KHL-ottelussa 2. joulukuuta 2017 Kaisaniemen puistossa. Katsojia oli 17 645.

Liigan ulko-ottelut

5.2.2011 Jokerit–HIFK 3–4. Helsingin olympiastadion, yleisöä 36 644.

4.2.2012 HIFK–Jokerit vl. 3–2. Helsingin olympiastadion, yleisöä 34 264.

14.12.2013 Tappara–Ilves 1–0. Ratinan stadion, yleisöä 15 062.

1.3.2014 Jokerit–HIFK 1–2. Helsingin olympiastadion, yleisöä 23 485.

16.12.2016 Ilves–Tappara ja. 3–4. Sorsapuisto, yleisöä 11 000.

17.12.2016 Ilves–HIFK ja. 3–2. Sorsapuisto, yleisöä 8 500.

5.12.2017 HIFK–Kärpät ja. 3–4. Kaisaniemen puisto, yleisöä 16 000.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Pidän erikoisena suunnitelmaa, joka tarkoittaisi toisessa lajissa kahden viikon lajiharjoittelutaukoa kesken kilpailukauden eli jääpalloilijoille. Ei jatkoon tällainen suunnitelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa taas masentavaa luettavaa. Iso määrä kasvihuonepäästöjä tulossa pelkän huvin vuoksi.

Kärpätkin joutuu lopulta kohtaamaan sen tosiasian, että meidän on rajusti laskettava energiankulutustamme ja mietittävä, mikä on oikeasti tärkeää ja välttämätöntä, jos haluamme estää ilmaston lämpenemisen.

Jäähallit ja tekojäät tai rekkarallit yhden tapahtuman takia eivät ikävä kyllä voi kuulua kestävän kehityksen vihreään Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieluummin katson sisätiloissa. Ennen pelattiin ulkona luonnonjäällä tai tekojäällä, mikä hinku sinne on nyt takaisin - ei ymmärrä. Liian pieni talousalue tämä pohjoinen tuommoselle, varsinkin talvella. Virkkusen pitää vaan päästä pätemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkkusen pitäisi nyt etsiä tietoa esim. Raatin yleisömääristä ennen kuin alkaa maalailemaan yleisöennätyksistä. Raatin stadionin kaikkien aikojen yleisöennätys on kun 17. maaliskuuta 1964 järjestettyjä Oulun Hiihtoseuran puistohiihtoja saapui seuraamaan 17 000–18 000 katsojaa. Sitä ei kerrota, että perittiinkö tilaisuudessa pääsymaksua vaiko ei mutta voisi olettaa, että perittiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten kannatan, hieno tapahtuma, mutta älytöntä järjestää näin kallis rekkaralli vain yhtä tapahtumaa varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiaan siirretään tekojäärata äimärautiolle tilapäisesti keskelle ravirataa ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään järkeä näin pienelle lajille alkaa täällä järjestämään. Jenkeissä nämä saa juuri ja juuri toteutettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno olisi varmasti tapahtuma, mutta kyllä tuo sää asettaa aivan järkyttävän suuren riskin tällaiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäähalli joutaa purkaa kun kärpät haluaa takaisin ulkojäille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä ois nykyiset kiekkoilijat kyllä ihmeisään. Ei taitaisi ylpeys antaa periksi tuolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Kuninkuusraveissa oli 24.7.2010 lipun ostaneita asiakkaita 24166.
Faktat haltuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se oo urheilutapahtuma siinä missä jääkiekkopelikin; jännitetään niin maan perusteellisesti kuka voittaa ja vedetään siinä sivussa puolenkymmentä huurteista. Selvä urheilutapahtuma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi olla selvä, jos vetää 5 huurteista. Mutta urheilutapahtumalta kuullostaa.
Mahtuukohan Pakkalankentälle 15000 katsojaa vetävä olutteltta? Lisäksi pitää olla muutamalle tuhannelle VIP-vieraalle fasiliteetit kunnossa ja heille mega-luokan esiintyjät, kuten Sami Pilvilä ja Suvi Teräsniska, miksei myös Saara Aalto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se oli yhteismäärä usealta päivältä. Ja sinne tullaan myös kaiken muun takia, kuin niiden lähtöjen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunkkarit on kakspäiväiset, lauantai ja sunnuntai. Suunnilleen tuon verran (24000) katsojia per päivä, yhteensä siis 48000. Siihen on kumilätkänvatkaajilla pitkä matka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi oulun kaupungin sähköyhtiö laittaa miljoonatolkulla rahaa jääkiekkoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

16:26
Ulkoministeri Pekka Haavistolla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
15:43
Uudenlainen musiikkipedagogin tutkinto tarjoaa Oulussa myös kirkkomusiikin koulutuksen
15:24
Rovaniemeläinen Mika Pajuniemi toimittaa aterioita varakkaiden turistien yksityiskoneisiin – "Loman jälkeen halutaan kotoista ruokaa" Tilaajille
15:13
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
15:08
Kova tuuli sytytti Ra­nual­la tur­ve­au­man pa­la­maan
15:05
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"
14:59
Puolitoista tuntia jonotusta puhelimessa – Verohallinnolle moitteita huonosta asiakaspalvelusta
59
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
53
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
43
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin
42
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin seurayhteistyö koko Suomessa"
22
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
21
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
18
Lakon vuoksi jumiutuneet lähetykset saapuvat uuden postin mukana – Posti pyrkii toimittamaan lähetykset jouluksi, mutta viimeiset kirjeet voivat saapua perille vasta tammikuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image