Kärppätarina saa uudet askelmerkit

Urheilu 13.4.2010 0:00
Jouko Vuorjoki
Kärppien kannattajat saavat seitsemän vuoden tauon jälkeen vetää henkeä. Suomen neljä parasta joukkuetta ratkovat paremmuuttaan välierissä, mutta SM-liigan 2000-luvun kestomenestyjä ei ole kinkereissä mukana.

Katseen voikin kääntää luontevasti tulevaisuuteen, siis ensi kauteen ja jopa pidemmällekin. Kärppätoimistolla ei vedetä henkeä, vaan urheilupuolen terävin kärki, urheilutoimenjohtaja Harri Aho ja vastuuvalmentaja Mikko Haapakoski, on linjannut strategiaa oikeastaan jo tammikuun pakkaspäivistä alkaen. Aho vahvistaa omilla sanoillaan sen, mitä on jo ehditty odottaa. "Edessä on 2--4 vuotta kestävä hallittu rakennemuutos, joka koostuu kolmesta päätekijästä", Aho aloittaa. "Joukkueessa on omavaraista kokemusta tyyliin Jari Viuhkola, Ilkka Mikkola ja Mikko Lehtonen, mutta myös omista junioreista uutta verta, joka raivaa edestään elintilaa. Alhaalta päin on tulossa koko ajan positiivista painetta", Aho viittaa 1990--1993-syntyneisiin nuoriin huippulahjakkuuksiin, jotka on sidottu Miikka Salomäkeä lukuun ottamatta Kärppiin pitkillä sopimuksilla. Salomäen sopimus on vain yksivuotinen.

Kolmas osa on kuin kirsikka kakun päälle. "Vielä 1--2 kovaa ulko- tai kotimaista täsmähankintaa ykkös- tai kakkosketjuihin", Aho linjaa. Vuosittaisen joukkueen kokoamisen onnistuminen ja SM-liigan voimasuhteet suhteet sanelevat sen, mikä joukkueen tavoite kulloinkin on. "Onko se mestaruus, vain play off -paikka, sitä ei pysty kauden tässä vaiheessa sanomaan, mutta sen voi luvata, että jokaisena vuotena Kärppien tavoite on kuulua play off -joukkueisiin ja pelata menestyksestä ja mitaleista", Aho varmentaa. "Mutta niin huikeita joukkueita kuin vuosina 2005, 2007 ja 2008, ei tietenkään saada kasattua."

Joukkueen ensi kauden joukkueen rakentaminen on aikataulussa, sillä palasia on koossa jo 18 kappaletta. Kahteen ensimmäiseen ketjuun Kärpät hakee vahvaa ratkaisuosaamista Viuhkolan, Kristian Kuuselan ja Marko Luomalan rinnalle. Aho lähtee kuun lopussa toimitusjohtaja Juha Junnon kanssa Tshekkiin kartoittamaan potentiaalisia vahvistuksia. Myös kotimaisen kärkiosaamisen rekrytointi on mahdollista. "Vaikka Janne Pesonen ja Mika Pyörälä eivät ole vielä markkinoilla, omat paluumuuttajat kiinnostavat aina, mutta tiedostamme, että heillä on aina muitakin ottajia", Aho kertoo.

Kaspar Tshekin maajoukkueeseen

Huoneen ovelle koputetaan. Sisään astuu Lukas Kaspar, mutta tshekki ei ole tullut rustaamaan nimeään sopimusperiin, vaan sanomaan hei hei. Aho ottaa ylös Kasparilta ylös tshekkiläisen kännykkänumeron ja onnittelee tätä valinnasta Tshekin maajoukkueeseen. "Pelaamme Slovakiaa vastaan perjantaina ja lauantaina, mutta en usko, että mahdun lopulliseen kisajoukkueeseen", hyväntuulinen Kaspar kertoo, kättelee entisen työnantajansa edustajat ja lähtee taas pakkamaan tavaroitaan.

Kaspar ja hänen maanmiehensä Pavel Rosa hakevat ensisijaisesti uutta joukkuetta KHL:sta, joten Kärpät ei pysty kilpailemaan rahassa, jonka arvon huippupelaajat totisesti tiedostavat. Dmitri Jushkevitshin kilometrit ovat täynnä, ja hänen uransa pelaajana päättyi Jyväskylässä viime torstaina. "Pavel sanoi aamulla kymmenen kieppeillä, että Kärpät on vahvoilla, jos KHL-kortti ei toteudu, ja hän vielä palaa Suomeen. Mutta hänen varaansa ei tietenkään voi suunnitella mitään", Haapakoski muistuttaa. Haapakoski, 43, ja Aho, 42, ovat paitsi ikätovereita, myös Kärppien pakkipari kymmenen vuoden takaa. Yhteistyö myös kaukalon puolella toimii kuin ajatus. "Näkemyseroja ei käytännössä ole", Haapakoski varmentaa. Parivaljakko lyö 1--2 viikon kuluessa lukkoon listan niistä tämän kauden pelaajista, joiden kanssa aletaan neuvotella jatkosopimuksesta. Kaikki eivät tähän joukkoon kuulu, mutta nimistä ei vielä puhuta. "Sittenhän meillä on pelaajia, jotka eivät halua jatkaa, vaan jotka hakevat uusia haasteita jostain muualta", Haapakoski muistuttaa. Sopimuksettomien pelaajien lista on varsin pitkä. Jo mainittujen ulkomaalaisvahvistusten lisäksi ilman jatkosopimusta ovat puolustuksessa Antti Ylönen ja Oskari Korpikari, sekä hyökkäyksessä Mika Viinanen, Vesa Viitakoski, Juha Kiilholma, Mikko Alikoski, Antti Aarnio ja Teemu Normio. Monivuotinen maalivahti Tuomas Tarkki ilmoitti maanantaina, että ei jatka joukkueessa.

Budjetti pienenee kymmenen prosenttia

Joukkueen pelaajabudjetti päättyneellä kaudella oli tasan kolme miljoonaa euroa, mitä ei tarvinnut ylittää. "Ensi kauden budjettia ei ole vielä hallituksessa hyväksytty, mutta esitys on 2,7 miljoonaa euroa", Aho tietää. "Joukkueessa on palkkavääristymiä, joita korjataan tulevissa neuvotteluissa. Vääristymät ovat seurausta vuoden 2008 markkinatilanteesta, jolloin mukaan tulivat KHL ja NHL:n uusi työehtosopimus. Silloin pelaajat todella hinnoittelivat itsensä, kun seurat joutuivat pakkotilanteeseen", Haapakoski muistaa. Maanantaina Kärpät julkisti kolme uutta pelaajasopimusta. "Seuraavan kerran tiedotamme sopimuksista, kun liigakausi on ohi eli toukokuussa", Aho visioi. Vaikka Kärppien kausi päättyi Jyväskylässä jo viime torstaina, Haapakosken kroppa on käy yhä kovilla kierroksilla. "Viime yönä tein unissani kentällisiä seuraavaan otteluun."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ihme porukaa tääl oulussa, ku lytätään kaikki pystyyn, ja sit jos menestytään niin ollaan niin kärppiä! missä lojaalisuus omille! kaks naamasta, tekopyhää, paskaa, sanon minä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

salom?en jussi voi olla viisas mies mutta h?nen joukkueensa ei ole koskaan voittanut mit??n ja tuottaa taloudellista tappiota. K?rpilt? aivan loogisia liikkeit? n?m? ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Mikko ens kauvella taistellaan tosissaan taas! ja fanit on paikalla tottakait niiku tiijät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja näin SM-Liigan suurseura luovuttaa suosiolla mestaruustavoitteensa ja taistelee tulevina vuosina vain pääsystä playoff-kierroksille. Yhden ketjun joukkueilla ei liigassa pärjää, ja. junioreilla olisi nyt ollut mahdollisuus kehittyä Kiekko-Laserissa Mestistä pelaten. Tason lasku ja Kärppien alamäki siis jatkuu kolmannelle kaudelle peräkkäin. Yleisö varmasti löytää Raksilaan edelleen, tosin enenevässä määrin Kiekko-Laserin otteluita seuraamaan. Kiitos menneistä vuosista Kärpät, toivottavasti tulevaisuudessa löydät vielä itsesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma! junnuja kehiin ja kossu ja saarenheimo laser-kiekkoon pelaan ni hyvä tulee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs ihmettä tuo viuhkolakin touhuaa eikös se tajua lopettaa jo uransa!!! Taas on ykkös sentteri puolet kaudesta sairastuvalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea linjamuutos Kärpiltä. Yritteliäitä nuoria pelaajia kera muutaman huippuyksilön. Kuulostaa hyvältä, saatanpa taas suunnata Raksilaan syksyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkki lähtee? Ratkaisu ongelmaan on yksinkertainen, rakas Watson! Koivisto ykköseksi, Karhunen kakkoseksi, jätkät keskenään kilpailkoot kumpi onpi ja mitä... Koivistosta saamme vihdoin ykkösmaalivahdiksi oman Kärppäkasvatin, ja hän tulee osoittautumaan luottamuksen arvoiseksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä kovempi palkka pelaajilla taitaa olla sitä vähemmän kiinnostusta tahkota jonkun kumilätkän perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa hyvä lähtökohta: "Mutta niin huikeita joukkueita kuin vuosina 2005, 2007 ja 2008, ei tietenkään saada kasattua."? Ei tietenkään? Vaikeata se varmaan on mutta jos sama asenne on pelaajilla (ei tarvi yrittää parasta, riittää että on melko hyvä) niin ei voi odottaa menestystä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:18
Poliisi hankki panssaroituja autoja – Uusi luotisuojattu "Hevi" painaa 5,4 tonnia, ja sellaisia tulee pian joka puolelle Suomea
14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
49
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
44
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
36
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
24
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image