Kan­sain­vä­li­syyt­tä etelästä ja idästä

Urheilu 27.5.2007 0:00
Juha Portaankorva
"Not too bad", Elena Toppino huikkaa pari kilometriä ennen kympin lenkkinsä maalia.

Maalissa italialainen pyörtää puheensa: juoksu oli tuskaa ja kärsimystä.

"Sellaista se on, kun ei ole harjoitellut kunnolla", hän sanoo.

Toppino ei tullut Firenzestä Ouluun saakka vain kärsimään. Firenzen maratonin johtajana toimiva Toppino oli tutustumassa tulevaan yhteistyökumppaniinsa. Matkakaverina hänellä oli maratonin vuonna 1984 pystyyn polkaissut Silviano Alisi.

"Suunnitelmissa on juoksijavaihtoa ja toivottavasti löydämme myös yhteisiä sponsoreita tapahtumillemme", hän sanoo.

Firenzen maratonilla on vuosittain noin 8 000 juoksijaa. Se on osallistujamäärältään Italian toiseksi suurin -- ja ainakin toistaiseksi kansainvälisempi kuin Terwamaraton. "Juoksijoita on Saksasta, Ranskasta, Yhdysvalloista, Japanista... ja viimeksi oli noin 20 juoksijaa Suomesta, enimmäkseen täältä Oulusta. Oululaisille yhteistyö antaa mahtavan ikkunan maailmalle. Meidän kauttamme tieto leviää aika laajalle", Toppino ja Alisi sanovat.

Mutta mikä ihme saisi juoksijat Italiasta ja muualta Keski-Euroopasta suunnistamaan kohti Oulua ja Terwamaratonia? Firenzeläisillä on heittää parikin hyvää syytä. "Toukokuussa Italian maratonkausi on jo ohi", Toppino sanoo.

"Eihän tässä ole kyse vain juoksemisesta. Kun tämän yhdistää matkailubisnekseen, niin hyvää tulee. Oulu on sopivasti puolivälissä Helsinkiä ja Lappia", Alisi lisää ja lupaa viedä kotiin mennessään mukavat terveiset Terwamaratonilta..

Terwamaratonilla on yhteistyökuvioita myös itärajan taakse Pietariin ja Valkeat Yöt -maratonille. Yhteistyön nimissä Pietarista oli eri matkoilla mukana 38 juoksijaa.

"Kaikki toimii ja homma näyttää hyvältä ja reitti oli erinomainen", Valkeat Yöt -maratonin johtaja Mihail Kochetkov sanoo ja yrittää yrittämällä keksiä jotakin kritisoitavaa. "Niin... Minun mielestäni maratonin pitäisi olla kaupungin keskustassa ihmisten keskellä. Mutta toisaalta täällä on mainiot saunat ja pukeutumistilat -- ja upea luonto", hän pyörittelee.

Pietarilaisten vierailu oli ensimmäinen askel nelivuotisessa yhteistyössä. Kochetkovin mukaan rajoja yhteistyön laajentumiselle ei ole. "Välimatkakaan ei ole este. 12 tuntia bussissa menee kevyesti."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

34
Viljelytukea saavat tilat vähentyneet tuhannella – yhteensä viljelytukia maksettiin Suomessa viime vuonna yli 1,7 miljardia euroa
30
Kalen! kalluppi: Syökkö nää lihhaa?
15
Kotia ei vain löydy – onko luottotietonsa menettänyt huono ihminen? Lukijalta
11
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
10
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
10
Pohjois-Suomen syntyneiden elämää on seurattu yli 50 vuoden ajan – "Meillä on valtava tietovaranto, josta voidaan louhia erilaisia asioita"
9
Jussi Jokinen ymmärtää Tero Lehterän huolen – painepelit houkuttelevat pelaajia enemmän kuin tyhjennysmyynnit

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image