Kaisa Mäkäräisen menestyksekäs ura päättyy – "Tunteet ovat pinnassa, mutta aika aikaansa kutakin"

Kaisa Mäkäräisen ansiokasta uraa juhlittiin lauantaina Kontiolahdella. KUVA: KIMMO BRANDT
Urheilu 14.3.2020 19:52 | Päivitetty 14.3.2020 20:46
Reima Rautiainen, STT

Ampumahiihdon tämän kauden viimeinen maailmancup-viikonloppu muistetaan uudentyyppisen koronaviruksen takia tyhjennetyistä katsomoista ja lajia vuosikymmenen hallinneen Ranskan Martin Fourcaden kilpauran lopettamisesta.

Cup-viikonloppuun päätöspäivänä lauantaina viimeisen puumerkin löi kuitenkin niin ikään kilpauransa päättävä Kaisa Mäkäräinen, joka jätti kansainväliset kisaladut tyylilleen uskollisesti taistelijana.

Mäkäräinen nousi naisten 10 kilometrin takaa-ajossa sprintin 17. sijalta neljänneksi. Hän jäi kolmannesta sijasta reilut kahdeksan sekuntia hiihdettyään viimeiseen seinänousuun mennessä aivan kakkos- ja kolmossijan kannoille. Takaa-ajo kulutti voimia.

– Suoritus pysyi ihan hyvin kasassa maalisuoralle saakka. Olin käyttänyt loppuenergiani seinänousuun, kertoi Mäkäräinen, joka tirautti maaliin päästyään liikutuksen kyyneleitä.

Se oli hänen vuonna 2005 alkaneella maailmancup-urallaan viimeinen cup-maaliintulo.

Lauantain takaa-ajo oli jännittävä kilpailu, mutta sen tapahtumat jäivät noin tunti ennen kisan alkua Mäkäräisen Instagram-tilille päivitetyn uutisen varjoon. Mäkäräinen, 37, kertoi tilillään, että hän päättää kilpauransa Kontiolahden takaa-ajoon.

Hän on keväisin pitänyt jännitystä yllä ilmoitettuaan vuosi kerrallaan, jatkaako pitkää ja menestyksekästä uraansa vai ei. Näin kävi muun muassa keväällä 2018, kun alavireisesti sujuneista Pyeongchangin talviolympiakisoista oli jo kulunut aikaa.

Nyt Mäkäräinen tuli ulos hyvissä ajoin eikä jättänyt spekuloinnille sijaa.

– Halusin kaikkien kilpasiskojen ja muiden maailmancupia kiertävien takia tulla esille jo tässä vaiheessa, enkä myöhemmin keväällä. Sitäkin ajattelin, että olisin voinut kuukauden miettiä asiaa, Mäkäräinen sanoi.

Kontiolahdella on hänelle kotiharjoituspaikkana erityistä merkitystä, joten uutinen tuntui hyvältä julkistaa siellä.

– Tuntui jotenkin paremmalta, että ilmoitin asiasta, kun ihmiset, joiden kanssa tätä hommaa teen, olivat vielä paikalla, hän perusteli.

Hetken mielijohteesta hän ei ratkaisuaan tehnyt, vaikka päätös oli tuore.

– Tein päätöksen varmaan tällä viikolla, vaikka ei ollut kyse yhdestä kaudesta, jäähyväiskaudellaan tammikuussa Oberhofin cup-yhteislähtökisan voittanut Mäkäräinen kertoi.

Mäkäräinen ylsi kärkikolmikkoon eli maailmancupin palkintopallille ensimmäisen kerran kaudella 2007–08 Slovenian Pokljukassa, jossa hän oli pikakisassa toinen. Podium-sijoituksia uralla kertyi yhteensä 85, eikä 86:s ollut lauantaina kaukana.

Top 10:een Mäkäräinen ylsi maailmancup-urallaan yhteensä 180 kilpailussa.

Hän on hinannut suomalaista ampumahiihtoa enemmän tai vähemmän yksin pitkälti toista vuosikymmentä. Olon voisi luulla olevan jopa helpottunut, kun hän sai lopettamispäätöksen ilmoille ennen kevään tuloa.

– En oikein tiedä, mitkä olisivat oikeat sanat kuvaamaan tunnelmia. Tunteet ovat pinnassa, mutta aika aikaansa kutakin. Tämä oli maailmancupin osalta tässä, mutta kotimaan kisoissa minut varmasti nähdään numerolappu rinnassa.

Kontiolahden takaa-ajon voitti uransa ensimmäisen maailmancupin ykkössijan napannut Ranskan Julia Simon. Maailmancupin kokonaiskilpailun vei Italian Dorothea Wierer seitsemällä pisteellä ennen toiseksi sijoittunutta Norjan Tiril Eckhoffia.

Kaisa Mäkäräinen

Syntynyt 11. tammikuuta 1983 Ristijärvellä.

Debytoi maailmancupissa kaudella 2004–2005.

Ensimmäinen palkintopallisija kaudella 2007–2008 Pokljukassa, kun hän oli pikakisassa toinen.

Ensimmäinen voitto maailmancupissa Östersundissa kaudella 2010–2011. Samalla kaudella hän voitti maailmancupin kokonaiskilpailun ja takaa-ajocupin.

Vuoden 2011 maailmanmestari takaa-ajossa.

Maailmancupissa kolme kokonaiskilpailun voittoa sekä kolme takaa-ajon, yksi pikakilpailun, yksi yhteislähdön ja yksi normaalimatkan kristallipallo.

27 maailmancupin osakilpailuvoittoa ja 85 palkintopallisijoitusta.

MM-kisatasolla yksi MM-kulta, yksi MM-hopea (pikakilpailu 2011) ja neljä MM-pronssia (yhteislähtö 2012, 2016 ja 2017 sekä normaalimatka 2015).

Kolme olympiaedustusta (2010, 2014 ja 2018).

Kilpaili maastohiihdon MM-kisoissa vuonna 2013. Oli kymmenen kilometrin väliaikalähdössä 13:s.

MAINOS

Kommentoi

Suomen yksi suurimmista lopetti😥 Kaikkea hyvää eläkepäiville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mäkäräisen lopetusilmoitus tarkoittaa käytännössä Suomen ampumahiihdon siirtymistä täysin häntäpään tasolle, jota sitten lottovoiton tavoin harvat sijoittumiset jopa 10 parhaan joukkoon yllättävät. On pakko myöntää, että Ilman Mäkäräistä Suomen ampumahiihto on polkenut paikallaan parinkymmenen vuoden ajan kuuluen lajin häntäpään vakikalustoon. Suurella todennäköisyydellä suuren yleisön mielenkiinto maassamme lajiin tulee lopahtamaan lähes tyystin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaisan elämä helpottuu. Ei enää tarvitse olla Suomen
vihatuin urheilija, siis omasta mielestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä niitä räkyttäjiä onko piisannut. Yleensä sohvanvaltaajat jotka ei itse tee mitään ovat kaikkein julmimpia arvostelijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
39
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
6
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
5
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image