Kaisa Mäkäräinen luot­ta­vai­se­na: "Aika hyvin tuntuu nyt irtoavan kilpahiihto" – myös mie­sam­pu­ma­hiih­tä­jät valmiita tasonnostoon

Sekaviestiosuus Slovenian Pokljukassa sujui hyvin Kaisa Mäkäräiseltä viime sunnuntaina. KUVA: ANTONIO BAT / EPA
Urheilu 4.12.2018 21:48
Jonne Lehikonen, STT

Kaisa Mäkäräinen sementoi yhä tiukemmin asemaansa suurten ampumahiihtäjien joukossa, kun hän otti jännittävien vaiheiden jälkeen uransa kolmannen maailmancupin kokonaisvoiton viime maaliskuun lopulla. Nyt alkamassa on upean uran 15. cup-kausi, ja Kaisa ei muuta kuin jaksaa vaan.

– Jaksaa. Tämähän on taas ihan mukavaa, mutta pakko myöntää, että kesällä oli vaikeita hetkiä. Silloin kun asiat ei sujuneet eikä oikein tiennyt mitä tehdä, silloin oli hankalia päiviä ja viikkoja. Mutta silti, kyllä silloinkin jaksoi vain katsoa eteenpäin, Mäkäräinen kertoi hymyssä suin Slovenian Pokljukassa, jossa maailmancup alkaa naisten osalta torstaina.

Cupissa itse asiassa päästiin jo vauhtiin, kun Pokljukassa kisattiin sunnuntaina viestipäivä.

– Nyt ollaan jo vähän hajulla siitä, missä mennään suhteessa muihin, Mäkäräinen näkee.

Ja jos hajussa on mitään perää, hyvältä näyttää. Mäkäräinen oli sekaviestissä selkeästi muita edellä.

Vielä pari viikkoa sitten tilanne näytti vielä harmaammalta. Huolta kauden alla toivat hengitysvaikeudet, jotka verottivat tehoharjoittelua. Nyt näyttää senkin suhteen jo paremmalta, Mäkäräinen vakuuttaa.

– Kuntokäyrä on ollut ylöspäin kuitenkin koko syksyn. Aika hyvin tuntuu nyt irtoavan kilpahiihto.

Muiden on siis syytä varoa 35-vuotiasta teräsnaista. Ketkä nuo pahimmat haastajat sen neljännen kristallipallon tiellä sitten ovat?

– Tuttuja tyttöjä Norjasta, Ranskasta, Saksasta, Italiasta. Joka vuosi tulee kuitenkin uusia, ja suurin osa (muista) on 90-luvulla syntyneitä. He ovat sen verran nuoria, että pystyvät ottamaan isojakin askeleita eteenpäin, Mäkäräinen miettii.

Pientä toivoa muille antaa osaltaan paradoksaalisestikin se, että Mäkäräinen menee ladulla kovaa. Niin kovaa, että häntä kaipaillaan jälleen maastohiihtomaajoukkueen mukaan MM-viestiin. Moinen kahden lajin kikkailu ei voisi olla tietenkään vaikuttamatta päälajin cup-taistoon. Mäkäräinen itse ei lähde spekulointiin, ja talvessa on vielä monia mutkia, mutta selvää on, mikä on päätähtäin.

– Mie oon ampumahiihtäjä.

– Olisi kunnioitettavaa antaa myös maastohiihtäjille työrauha. He tietävät mitä tekevät. Ja toivon, että meitäkään (ampumahiihtäjiä) ei suolata, jos ei ihan täydellisesti mene nämä kauden alkukisat.

Mutta vieläkö kuitenkin jaksaisi kahtakin MM-huumaa?

– En pysty sanomaan. Katsotaan nyt kevääseen, sitten tiedetään enemmän.

Ederillä tie kohti kahta MM-kisaa

Ampumahiihdon naisten maailmancupissa on 16 viime kauden ajalta Mäkäräisen lisäksi vain yksi toinen suomalainen osakilpailuvoittaja. Mari Eder, Laukkasena kahteen voittoon Holmenkollenilla 2017 tähtäillyt 31-vuotias pikamenijä, on kovasti yrittämässä sekä MM-Seefeldiin että sen jälkeen MM-Östersundiin.

– Kyllä. Tie on kuitenkin vielä auki, ja mennään tilanteen mukaan, Eder muotoilee.

Ederillekin sunnuntain sekaviesti antoi rohkaisevaa tuntoa. Hän oli Mäkäräisen tavoin osuutensa nopein. Ammunta on toki vielä oma lukunsa.

– Yhtenä päivänä hyvää, toisena ei niin. Sunnuntaina kuitenkin maltoin keskittyä.

Miesampumahiihtäjät valmiina nousuun

Suomalainen ampumahiihto on jo pitkään kulkenut naisten harteilla. Nyt on kuitenkin jo enemmän toiveita onnistumisosumista myös miesten puolella, ja henkilökohtaisen maailmancupin keskiviikkona normaalimatkalla aloittava miesnelikko uskoo itseensä ja toisiinsa.

– Toivotaan, että fyysisellä puolella on menty eteenpäin. Ja kyllä tässä aika luottavaisin mielin on myös ammunnan kanssa. Ensimmäinen (maailmancupin) top-20-sijoitus on tavoitteena, ehkä jo huomenna, Olli Hiidensalo tiivisti tiistaina maajoukkueen valmistautuessa tiiviin cup-kauden alkuun.

– Mutta tottakai tämä laji pitää nöyränä. Ei pysty röyhistelemään, Hiidensalo myöntää nauraen.

Ilolla mennään, toivottavasti sen suomalaista miesampumahiihtoa pitkään painaneen harmaan kivenkin läpi. Ilolla, ja tietenkin myös tarpeeksi nöyryyttä sisältävällä päättäväisyydellä: Tero Seppälä luottaa omaan tekemiseen kuin vuoreen.

– Minkäläisen Teron toivoisin keskiviikkoon? Energisen, iloisen ja päättäväisen, Seppälä sanoo.

Seppälä säväytti pari viikkoa sitten Kontiolahden gp-kisoissa hyvillä otteilla, yllättäen osin itsensäkin.

– Siellä ei kuitenkaan ollut vielä ihan sitä terävyyttä, vaikka tulokset olivatkin hyviä. Sen jälkeen on treenattu vielä kovaa, ja hiihto tuntuu nyt hyvältä.

Sunnuntainen cup-avaus eli sekaviesti ja sen ammuntamurheet on jo laitettu pääkopasta sivuun.

– Sen illan sitä vielä ehkä pureskeli, sitten unohdettiin se, Seppälä painotti.

Hiidensalon ja Seppälän kanssa Joensuussa on treenannut myös Tuomas Grönman. Yhteisharjoitukset ovat lujittaneet yhteishenkeä ja siivittäneet yhä eteenpäin. Grönman tiivistää kuitenkin lopulta sen, mikä ratkaisee paitsi keskiviikkona, myös koko kaudella.

– Ammunnassa joskus on taulut kaatunut, joskus jäänyt pystyyn.

Siinäpä se. Mutta josko tällä kaudella niitä kaatuisi miehilläkin entistä tehokkaammin.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15.2.
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15.2.
Latvalalle karmea pettymys Ruotsin MM-rallissa – "Yritin ajaa liian kovaa suhteessa olosuhteisiin"
15.2.
Kempeleläinen Emmi Pälvilä on palkintosijoja kahmiva magneetti – lehtien ja kirjeiden lajittelu Postissa vaihtuu hetkessä cheertanssiin
15.2.
Ministeriö aloittaa jätelainsäädännön uudistamisen – Muutoksen taustalla on uusi EU:n jätedirektiivi
15.2.
Trumpin törkeys oli Nastyn alkusysäys – Koreografi Susanna Leinonen: "Tuntuu, että luisumme taaksepäin naisten oikeuksissa"
15.2.
Kun Tiina, 40, kokeili seksin myymistä ensimmäisen kerran, hän hämmästyi asiakkaiden paljoudesta – Tällaisia ovat Tiinan työpäivät ja asiakkaat Tilaajille
15.2.
Oulun vanhojen tanssit videolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta keskiyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

367 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa, läpileikkaus oululaisista

Minä mitään vääristele! Se on vain propagandaa!! Samaahan se suotaa tenavakin vailla mitään faktaa, vuodesta toiseen itk... Lue lisää...
Tanhutähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image