Kaikki tiet vievät en­si­lu­men­la­dul­le – päivän sana on nyt laturiemu

Urheilu 28.11.2018 20:58
Kimmo Siira
Kimmo Siira

Marraskuisena iltapäivänä silmien edessä avautuu maisema, jossa tiivistyy jotain kuvaavaa Suomesta ja suomalaisuudesta – sen parhaista puolista.

Oulun Sankivaaran ensilumenladulla kuuluu vain tuulipukujen ja hiihtoasujen kevyttä kahinaa, lumeen iskeytyvien sauvojen narsketta sekä suksien suhinaa. Taivaalta leijuvat talven ensimmäiset lumihiutaleet, kun kymmenet ja kymmenet kuntoilijat puurtavat hartaan hiljaisina ja posket punoittaen kauden ensimmäisiä hiihtokilometrejään.

Paikoitellen tila on vähissä ja latu-ura ruuhkainen. Asetelma voisi olla täydellinen ilmiölle, joka on noussut viime vuosina esiin otsikoissa ja lehtien tekstiviestipalstoilla.

Mutta ei: laturaivon sijasta päivän sana on laturiemu, jota ei voi mitata 2010-luvun leimalliseen tapaan some-tykkäysten tai -seuraajien määrällä.

Laturiemu näkyy hiihtäjien eleistä ja hymyistä. Sankivaaran tunnelma on täydellinen vastakohta kaikelle sille, mitä koemme ja kohtaamme päivittäin sosiaalisen median hälyisessä sekamelskassa.

Kahtena päivänä tunnin Sankivaaran latua sivakoineena on ollut virkistävä löytää hullusta maailmasta paikka, jossa toisilleen tuntemattomat ihmiset käyttäytyvät ystävällisesti ja empaattisesti. Kukaan ei huuda, kukaan ei hauku tai ymmärrä toista tahallaan väärin.

Runoilija Aaro Hellaakosken aforismin muistamme kaikki: ”Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki.”

Ihmeellistä kyllä, vuonna 2018 omanlaistaan vapautta tarjoaa vain 1,3 kilometrin mittainen, lumetettu hiihtolenkki, jota käyttävät lapset ja aikuiset, työläiset ja työttömät, kilpaurheilijat ja vasta-alkajat.

Voi kuvitella, että Sankivaaran hiihtäjien yhteisöllä on solmittuna sanaton, kaikkien kunnioittama sopimus.

Kapealla ja koukeroisella ensilumenladulla sijaa antaa vain sopu, toisen aito ymmärrys.

”Tunnelma on täydellinen vastakohta sille, mitä koemme sosiaalisen median sekamelskassa. On virkistävä löytää hullusta maailmasta paikka, jossa toisilleen tuntemattomat ihmiset käyttäytyvät ystävällisesti.”

Kaikki tiet vievät Sankivaaraan. Ajatukselta ei voi välttyä, kun vilkuilee hiihtäjien värikästä joukkoa ympärillään.

Metsän siimeksessä vilahtaa Taivalkosken Metsä-Veikot 85:n verkkapuku, toisaalta voi bongata Kalajoen Junkkarien, Laitasaaren Vedon, Haukiputaan Veikkojen ja jopa Ähtärin Urheilijoiden edustusasut.

Tunnin lenkki on myös nostalgiamatka menneeseen. Ajattoman hiihtomuodin helmiä ovat kauhtuneet anorakit sekä pipot, joita koristavat kauan sitten kuopattujen tuotemerkkien ja kauppojen tunnukset.

Lumo-valofestivaali tarjosi unohtumattomia kokemuksia kaupunkilaisille, mutta pitkien, humisevien petäjien Sankivaara on samanlainen elämysten aarrearkku, kun luontoäidin näytöksiä osaa katsoa oikealla hetkellä.

Kovin paljon kauniimpaa näkyä on vaikea kuvitella, kun harmaan pilvimaton takana kuultava, kultasilmäinen aurinko heittää taivaanrannasta lempeän lentosuukon juuri ennen painumista mailleen.

Tuntuu kuin kaikkien lenkkiä kiertävien hiihtäjien ajatukset olisivat samalla aaltopituudella.

Tässä ja nyt – pakkasen puraistessa poskipäätä ja varpaankärkiä – on oikeastaan aivan sama, luistaako suksi vai ei.

On vain kiva hiihtää.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Itse kyseisellä pätkäladulla hiihtäneenä, iloisuus kaukana, hirveä ryysis, ja ajatusmenttaliinina minä ensin useimmilla hiihtäjillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todella epäeettistä tehdä näitä ensilumen latuja. Hiilijalanjälki on todella iso. Säästetään luontoa ja annetaan luonnon hoitaa lumet maahan ja hiihdetään sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
15:40
Oulun lääkärikopterin tukikohta saneerataan, valtion rahoitusta tuli 9 miljoonaa euroa toivottua vähemmän
15:35
Pääministeri SS-selvityksestä: "En lyttää historian tutkimusta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioita Suomen puolustuksessa"
82
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
71
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
47
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
25
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna illalla Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa jäätävän vesisateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

267 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image