Kaikki tiet vievät en­si­lu­men­la­dul­le – päivän sana on nyt laturiemu

Urheilu 28.11.2018 20:58
Kimmo Siira
Kimmo Siira

Marraskuisena iltapäivänä silmien edessä avautuu maisema, jossa tiivistyy jotain kuvaavaa Suomesta ja suomalaisuudesta – sen parhaista puolista.

Oulun Sankivaaran ensilumenladulla kuuluu vain tuulipukujen ja hiihtoasujen kevyttä kahinaa, lumeen iskeytyvien sauvojen narsketta sekä suksien suhinaa. Taivaalta leijuvat talven ensimmäiset lumihiutaleet, kun kymmenet ja kymmenet kuntoilijat puurtavat hartaan hiljaisina ja posket punoittaen kauden ensimmäisiä hiihtokilometrejään.

Paikoitellen tila on vähissä ja latu-ura ruuhkainen. Asetelma voisi olla täydellinen ilmiölle, joka on noussut viime vuosina esiin otsikoissa ja lehtien tekstiviestipalstoilla.

Mutta ei: laturaivon sijasta päivän sana on laturiemu, jota ei voi mitata 2010-luvun leimalliseen tapaan some-tykkäysten tai -seuraajien määrällä.

Laturiemu näkyy hiihtäjien eleistä ja hymyistä. Sankivaaran tunnelma on täydellinen vastakohta kaikelle sille, mitä koemme ja kohtaamme päivittäin sosiaalisen median hälyisessä sekamelskassa.

Kahtena päivänä tunnin Sankivaaran latua sivakoineena on ollut virkistävä löytää hullusta maailmasta paikka, jossa toisilleen tuntemattomat ihmiset käyttäytyvät ystävällisesti ja empaattisesti. Kukaan ei huuda, kukaan ei hauku tai ymmärrä toista tahallaan väärin.

Runoilija Aaro Hellaakosken aforismin muistamme kaikki: ”Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki.”

Ihmeellistä kyllä, vuonna 2018 omanlaistaan vapautta tarjoaa vain 1,3 kilometrin mittainen, lumetettu hiihtolenkki, jota käyttävät lapset ja aikuiset, työläiset ja työttömät, kilpaurheilijat ja vasta-alkajat.

Voi kuvitella, että Sankivaaran hiihtäjien yhteisöllä on solmittuna sanaton, kaikkien kunnioittama sopimus.

Kapealla ja koukeroisella ensilumenladulla sijaa antaa vain sopu, toisen aito ymmärrys.

”Tunnelma on täydellinen vastakohta sille, mitä koemme sosiaalisen median sekamelskassa. On virkistävä löytää hullusta maailmasta paikka, jossa toisilleen tuntemattomat ihmiset käyttäytyvät ystävällisesti.”

Kaikki tiet vievät Sankivaaraan. Ajatukselta ei voi välttyä, kun vilkuilee hiihtäjien värikästä joukkoa ympärillään.

Metsän siimeksessä vilahtaa Taivalkosken Metsä-Veikot 85:n verkkapuku, toisaalta voi bongata Kalajoen Junkkarien, Laitasaaren Vedon, Haukiputaan Veikkojen ja jopa Ähtärin Urheilijoiden edustusasut.

Tunnin lenkki on myös nostalgiamatka menneeseen. Ajattoman hiihtomuodin helmiä ovat kauhtuneet anorakit sekä pipot, joita koristavat kauan sitten kuopattujen tuotemerkkien ja kauppojen tunnukset.

Lumo-valofestivaali tarjosi unohtumattomia kokemuksia kaupunkilaisille, mutta pitkien, humisevien petäjien Sankivaara on samanlainen elämysten aarrearkku, kun luontoäidin näytöksiä osaa katsoa oikealla hetkellä.

Kovin paljon kauniimpaa näkyä on vaikea kuvitella, kun harmaan pilvimaton takana kuultava, kultasilmäinen aurinko heittää taivaanrannasta lempeän lentosuukon juuri ennen painumista mailleen.

Tuntuu kuin kaikkien lenkkiä kiertävien hiihtäjien ajatukset olisivat samalla aaltopituudella.

Tässä ja nyt – pakkasen puraistessa poskipäätä ja varpaankärkiä – on oikeastaan aivan sama, luistaako suksi vai ei.

On vain kiva hiihtää.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Itse kyseisellä pätkäladulla hiihtäneenä, iloisuus kaukana, hirveä ryysis, ja ajatusmenttaliinina minä ensin useimmilla hiihtäjillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todella epäeettistä tehdä näitä ensilumen latuja. Hiilijalanjälki on todella iso. Säästetään luontoa ja annetaan luonnon hoitaa lumet maahan ja hiihdetään sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
30
Kuitukaapelin katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image