Jälleen taistelu aikaa vastaan – Heikkisen vire kääntyi syömällä, nukkumalla ja treenaamalla

Sunnuntain 50 kilometrille valmistautuessaan Matti Heikkinen ei haihattele, vaan lähtee tekemään parhaansa. KUVA: SRDJAN SUKI / EPA
Urheilu 2.3.2019 18:38
STT

Seefeld on kolmas hiihdon arvokisa peräkkäin, johon valmistautuessaan Matti Heikkinen on taistellut aikaa vastaan. Alkukauden meno ei ole tälläkään kertaa enteillyt mitalitasoa, mutta Itävallassa Heikkinen on luottavainen.

Viikko sitten lauantaina hiihdetty yhdistelmäkisa osoitti jo, että vire kohosi melkoisesta montusta ylöspäin.

–  Skiathlonissa tuli ensi kertaa tällä kaudella tunne, että onnistuin. Se oli tasapainoinen ja nousujohteinen 30 kilometriä. Kunto on jotenkin löydetty, ja suunta on ollut ylöspäin, Heikkinen kertasi lauantaina.

Ennen kauden alkua Heikkinen oli analyyttisyytensä lomassa erittäin optimistinen, sillä kesäharjoittelu sujui hyvin. Urheileminen alkoi kuitenkin mennä huonoon suuntaan jo ennen maailmancup-kauden alkua. Kolme epätasapainon kuukautta kääntyivät kuitenkin helmikuussa kohti valoa tekemällä "oikeita asioita".

–  Olen syönyt, nukkunut ja treenannut. Ei se sen kummempaa ole, Heikkinen tiivisti.

–  Oli iso todennäköisyys, ettei vire oikenisi ollenkaan, mutta nyt olen levollisin mielin.

Hyvin tehty työ tekijänsä palkitsee

Maailmanmestaruuden 2011 voittanut Heikkinen, 35, urheilee ammatikseen menestyksen motivoimana. Jämäsijat eivät häntä kiinnosta, ja jyväskyläläiselle jämäsijat ovat sellaisia, joista moni muu olisi iloinen. Esimerkiksi 15 kilometrillä hän koki voivansa taistella vain sijoista 6–12 ja katsoi parhaaksi jättää kisan väliin.

–  Se oli oikea ratkaisu, siitä ei olisi tullut menestystarinaa, Heikkinen sanoi.

Sunnuntain 50 kilometrille valmistautuessaan hän ei haihattele, vaan lähtee tekemään parhaansa.

–  Mitali tulee, jos se tulee. Niin se on ollut minun urallani ennenkin. Kun hoitaa työnsä mahdollisimman hyvin, niin hyviä asioita tapahtuu, jos on tapahtuakseen, Heikkinen filosofoi.

Kahden vuoden takaisissa Lahden MM-kisoissa hän vertyi päätösmatkalla yllättäen pronssivauhtiin, ja viime talven olympialaisissa vire toi parhaimmillaan 10. sijan vapaan hiihtotavan 15 kilometrillä.

Sumusta kuninkuusmatkan taitajaksi

Harjoitusvuosien karttuessa Heikkisestä on sukeutunut 50 kilometrin taitaja. Vielä neljä vuotta sitten MM-Falunissa hän hoippui kisan jälkeen tajunnan rajamailla, sumussa.

 – Falunissa sanoin, että pitää tehdä asioita niin, että näitä alkaa kestää. Lahdessa onnistuttiin, mutta viime vuonna Koreassa en ollut sellaisessa kunnossa, että olisin kestänyt sen kyydin, mitä Iivo (Iivo Niskanen) siellä hiihti Bolsun (Aleksandr Bolshunov) kanssa.

Lahden supervauhdikkaaseen hiihtoon verrattuna Seefeldin sohjossa on erilaiset haasteet. Lämpömittari voi kohota yli kymmenen asteen, latupohja on pehmeä ja vauhti yhteislähdössä todennäköisesti kova.

–  On hiihdettävä omien voimien mukaan. Jos ylität omat rajat liian aikaisessa vaiheessa, tulee todella pitkä lenkki, Heikkinen ennakoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Matti Heikkisen mahdollisiuudet ovat olleet ja menneet. Aika ajanut ohitse jo aikoja sitten. Pitäisi hänen kokemuksellaan malttaa olla lähtemättä kisoihin, jossa sijoitukset ovat kuitenkina siellä ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:47
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
22:41
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
22:07
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
22:01
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
21:53
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
20:37
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä
20:14
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
96
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
61
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
38
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
33
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
26
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
20
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”
19
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image