Jälleen taistelu aikaa vastaan – Heikkisen vire kääntyi syömällä, nukkumalla ja treenaamalla

Sunnuntain 50 kilometrille valmistautuessaan Matti Heikkinen ei haihattele, vaan lähtee tekemään parhaansa. KUVA: SRDJAN SUKI / EPA
Urheilu 2.3.2019 18:38
STT

Seefeld on kolmas hiihdon arvokisa peräkkäin, johon valmistautuessaan Matti Heikkinen on taistellut aikaa vastaan. Alkukauden meno ei ole tälläkään kertaa enteillyt mitalitasoa, mutta Itävallassa Heikkinen on luottavainen.

Viikko sitten lauantaina hiihdetty yhdistelmäkisa osoitti jo, että vire kohosi melkoisesta montusta ylöspäin.

–  Skiathlonissa tuli ensi kertaa tällä kaudella tunne, että onnistuin. Se oli tasapainoinen ja nousujohteinen 30 kilometriä. Kunto on jotenkin löydetty, ja suunta on ollut ylöspäin, Heikkinen kertasi lauantaina.

Ennen kauden alkua Heikkinen oli analyyttisyytensä lomassa erittäin optimistinen, sillä kesäharjoittelu sujui hyvin. Urheileminen alkoi kuitenkin mennä huonoon suuntaan jo ennen maailmancup-kauden alkua. Kolme epätasapainon kuukautta kääntyivät kuitenkin helmikuussa kohti valoa tekemällä "oikeita asioita".

–  Olen syönyt, nukkunut ja treenannut. Ei se sen kummempaa ole, Heikkinen tiivisti.

–  Oli iso todennäköisyys, ettei vire oikenisi ollenkaan, mutta nyt olen levollisin mielin.

Hyvin tehty työ tekijänsä palkitsee

Maailmanmestaruuden 2011 voittanut Heikkinen, 35, urheilee ammatikseen menestyksen motivoimana. Jämäsijat eivät häntä kiinnosta, ja jyväskyläläiselle jämäsijat ovat sellaisia, joista moni muu olisi iloinen. Esimerkiksi 15 kilometrillä hän koki voivansa taistella vain sijoista 6–12 ja katsoi parhaaksi jättää kisan väliin.

–  Se oli oikea ratkaisu, siitä ei olisi tullut menestystarinaa, Heikkinen sanoi.

Sunnuntain 50 kilometrille valmistautuessaan hän ei haihattele, vaan lähtee tekemään parhaansa.

–  Mitali tulee, jos se tulee. Niin se on ollut minun urallani ennenkin. Kun hoitaa työnsä mahdollisimman hyvin, niin hyviä asioita tapahtuu, jos on tapahtuakseen, Heikkinen filosofoi.

Kahden vuoden takaisissa Lahden MM-kisoissa hän vertyi päätösmatkalla yllättäen pronssivauhtiin, ja viime talven olympialaisissa vire toi parhaimmillaan 10. sijan vapaan hiihtotavan 15 kilometrillä.

Sumusta kuninkuusmatkan taitajaksi

Harjoitusvuosien karttuessa Heikkisestä on sukeutunut 50 kilometrin taitaja. Vielä neljä vuotta sitten MM-Falunissa hän hoippui kisan jälkeen tajunnan rajamailla, sumussa.

 – Falunissa sanoin, että pitää tehdä asioita niin, että näitä alkaa kestää. Lahdessa onnistuttiin, mutta viime vuonna Koreassa en ollut sellaisessa kunnossa, että olisin kestänyt sen kyydin, mitä Iivo (Iivo Niskanen) siellä hiihti Bolsun (Aleksandr Bolshunov) kanssa.

Lahden supervauhdikkaaseen hiihtoon verrattuna Seefeldin sohjossa on erilaiset haasteet. Lämpömittari voi kohota yli kymmenen asteen, latupohja on pehmeä ja vauhti yhteislähdössä todennäköisesti kova.

–  On hiihdettävä omien voimien mukaan. Jos ylität omat rajat liian aikaisessa vaiheessa, tulee todella pitkä lenkki, Heikkinen ennakoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Matti Heikkisen mahdollisiuudet ovat olleet ja menneet. Aika ajanut ohitse jo aikoja sitten. Pitäisi hänen kokemuksellaan malttaa olla lähtemättä kisoihin, jossa sijoitukset ovat kuitenkina siellä ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:31
Ulla-Kirsikka Vainio äänestettiin Rovaniemen uudeksi kaupunginjohtajaksi
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Kuusrock villitsi Oulussa 1970-luvulla – vau, mikä meno! Kaikki hytkyvät, kädet nousevat, rautaista menoa. Tilaajille
18:00
"Siellä missä on kylmimmät ympäristöt, on lämpimiä ihmisiä" – Anna Koivukangas löytää veistoksen lumen sisältä ja rapsuttelee sen esiin Tilaajille
17:36
Vasemmistoliitto jatkaa samoilla ministereillä – "Perussuomalaisilla ei ole mitään muuta sanottavaa, mistään"
17:25
Posti hukkasi lehden koko 31 000 kappaleen painoksen – Uusi Rovaniemi jäi jakamatta
16:49
Talvinen taivas tarjoaa tiirailtavaa – helmiäispilviä, tähdenlentoja ja kirkkaana loistava Venus
16:39
Vihreiden ministerit aikovat jatkaa uudessa hallituksessa – Puheenjohtaja Ohisalon mukaan myös ulkoministeri Haavistoon on luottamus
138
Katri Kulmuni nousee valtiovarainministeriksi – "Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan"
77
Jopa 100 000 työntekijää aloitti lakon, Pohjois-Suomesta mukana useita isoja työnantajia – Teollisuusliiton Aalto ei niele puheita suhdanteiden heikkenemisestä
65
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
46
Katri Kulmuni: Hallituspuolueiden edustajien Twitter-miekkailun pitää loppua
32
Linnanmaan uuden pääpaloaseman rakentaminen alkaa ensi kesänä – Raksilaan uusi paloasema vuonna 2023
25
Lähes 2 000 taloutta oli ilman sähköä Oulussa sunnuntai-iltana
24
Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image