Jääräpää laskee omia reittejään - Enni Rukajärvi haluaa katsoa, mihin pokka riittää ilman apuvälineitä

Urheilu 8.2.2018 12:46 | Päivitetty 8.2.2018 15:28
STT

Jääräpää. Sellaiseksi Enni Rukajärvi kuvaa itseään lumilautailun maailmassa.

Kuusamolainen perustelee luonnehdintaansa sillä, ettei hän ole halunnut ottaa harjoittelussaan käyttöön uusimpia apuvälineitä, joilla voisi harjoitella temppuja turvallisemmin. Rukajärven mielestä lumilautailun temppuja harjoitellaan lumelle, eikä ilmatäytteisille patjoille.

- Heti kun airbagit tulivat - onhan siitä jo tosi monta vuotta - en oikein tykännyt niistä. Halusin katsoa, mihin minulla riittää pokkaa ilman niitä, Rukajärvi kertoi torstaina lumilautailijoiden mediatapaamisessa Pyeongchangissa.

Hän pitää ilmapatjalle harjoittelua keinotekoisena, vaikka myöntääkin, että ilmapatjat helpottaisivat vaikeiden temppujen kokeilemista.

Hän on luomulinjansa kanssa lähes yksin. Rukajärvi listasi kilpakumppaneistaan vain Kanadan Spencer O'Brienin lumelle harjoittelun kannattajaksi.

- Totta kai lajin pitää mennä eteenpäin, ja keksitään keinoja, millä helpotetaan harjoittelua. Itse olen tällainen jääräpää. Minun tekee mieli nähdä, mihin paukut riittävät ilman apuvälineitä, Rukajärvi kertoi.

Menestys poistaa paineet

Lumilautailun temput ovat muuttuneet entistä vaativammiksi, mutta Rukajärvi kuvaa kasvaneensa itsekin laskijana niinä neljänä vuotena, jotka hän on kulkenut edellisistä Venäjän olympialaisista Etelä-Koreaan.

- Olen tottunut tähän meininkiin vielä enemmän. Olen oppinut hyödyntämään sitä, mitä olen kokenut, 27-vuotias Rukajärvi luonnehti.

Hän on niin tyytyväinen tähänastiseen uraansa, etteivät olympialaiset aiheuta hänelle mitalipaineita. Kilpailu-uran jälkeen odottavat uudet haasteet, sillä Rukajärvi haluaa panostaa myös lumilautailuvideoiden kuvauksiin.

- Voi olla, etten ole enää menossa seuraaviin olympialaisiin, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Omat reitinvalinnat

Pyeongchangissa Rukajärvi aloittaa slopestylen hopeamitalinsa puolustamisen sunnuntaina karsintakilpailulla. Siitä kahdella laskulla 12 parhaan joukkoon, niin finaali on ohjelmassa maanantaina.

Suomalaiset suunnittelivat Pyeongchangin slopestyle-rinteeseen muista poikkeavia ajolinjoja, ja on tuomarien arvostuksesta kiinni, toimivatko valinnat.

- On paha sanoa, mitä tuomarit arvostavat eniten. Siellä on vaikeita vaihtoehtoja. Jos löydät sellaisen reitin, mitä kukaan muu ei vedä, ja saat tehtyä vielä hyvät temput, sitä arvostetaan, Rukajärvi ennakoi.

Rukajärven nimi tunnetaan lumilautapiireissä jo niin hyvin, että tuomarit tuntevat hänen tasonsa. Maineella voi olla kääntöpuolensakin, sillä tähdiltä odotetaan aina yhä vaikeampia temppuja.

Slopestylen lisäksi Rukajärvi kilpailee Pyeongchangissa myös big air -hypyissä.

- Jos finaaleihin pääsen, niin sitten voi laittaa kaiken peliin.

Rinnekangas

Rukajärvi kehui Suomen joukkueen mediatilaisuudessa aikuisten kisojen ensikertalaista, 18-vuotiasta Rene Rinnekangasta.

- Rene on sellainen tosi reipas, Rukajärvi luonnehti.

Totta tosiaan. Hymyilevä Rinnekangas kävi ennen infon alkua kättelemässä kaikki tilaisuuteen osallistuneet toimittajat ja esitteli itsensä. Kovin usein sellaista ei ole päässyt toimittajakaan kokemaan.

Rinnekangas on slopestyleen osallistuvan lumilautailujoukkueen juniori, mutta tämän vuoden saavutuksillaan hän lunasti heittämällä paikkansa olympiajoukkueessa. Nuorukainen oli maailmancupissa parhaimmillaan neljäs.

Slopestyle avaa lumilautailun kisalajit viikonloppuna. Miehet kisaavat karsintakilpailun lauantaina, ja Rinnekankaan ohella joukkueeseen kuuluvat Kalle Järvilehto, Peetu Piiroinen ja Roope Tonteri. Miesten finaalipäivä on sunnuntaina, ja samana päivänä Rukajärvi karsii paikasta maanantain finaaliin.

Suomalaiset hakevat Pyeongchangin slopestyle-rinteeseen uutta lähestymiskulmaa ja yrittävät laskea vähän eri reittiä kuin muut.

- Se voisi olla meidän etu. Toivottavasti tuomaristo näkee asian samoin kuin me ja on yhtä mieltä meidän kanssa hyvästä lumilautailusta, päävalmentaja Antti Koskinen sanoi.

Hänet muistetaan Sotshin olympialaisista laskijana, joka kutoi vielä starttipaikalla.

Rukajärvi miettii omia reitinvalintojaan paitsi vauhdin, myös tuulen mukaan.

- Nyt on ollut tuulista. Pienikin tuuli vaikuttaa hyppyreihin, miten saa vauhtia. Vauhti vaikuttaa siihen, mitä temppuja saa tehtyä, Rukajärvi ennakoi.

Mutta jos Rukajärvi kuvasi Rinnekangasta reippaaksi, miten muut laskijat luonnehtivat toisiaan:

- Kalle on huikea ystävä, nuoresta pitäen tuntenut, Rinnekangas tuumasi vieressään istuneesta Järvilehdosta.

- Peetu on päällikkö ja idoli. Peetu on semmoinen kissa, joka tulee jaloilleen alas, ihan sama mitä tapahtuu, Järvilehto tuumasi Piiroisesta, joka kisaa slopestylen lisäksi ainoana olympialaskijana myös lumikourussa ja big air -hypyissä.

- Roope on lumilautailun tuhma poika, lumilautailun Jere Karalahti, Piiroinen heitti Tonterista.

Eikä Rukajärvikään jäänyt joukkuekaverien luonnehdinnoista osattomaksi.

- Enni on kilpakenttien kuningatar. Helkkarin kovat kisahermot, ländää aina, Tonteri pisti painetta Rukajärvelle.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

Minusta työttömiä omia kansalaisiamme ei lainkaan tulisi verrata turvapaikanhakijoihin. Työttömille tulisi tehdä kaikki ... Lue lisää...
Ajatteleva Tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image