Kuka Humaloja? Kärppien tuntematon sankari koukkasi par­ras­va­loi­hin Kajaanin kautta – ”En ole ikinä voittanut kunnolla mitään”

Kärpille jatkoerämaalin iskenyt Miska Humaloja (oik.) sai ensimmäisenä onnittelut Ville Leskiseltä, joka pohjusti osuman upealla syötöllään. KUVA: Martti Kainulainen
Liiga 6.4.2018 6:11 | Päivitetty 6.4.2018 7:34
Kimmo Siira, Helsinki

Jääkiekkoliigan dramaattisen välieräpelin sankari Miska Humaloja muikisteli ottelun jälkeen tyytyväisenä toimittajien tentissä. Kärppien voittomaalin jatkoerässä ajassa 61.43 iskenyt hyökkääjä sai median jakamattoman huomion ja oman hetkensä koko Suomi-kiekkoilun kirkkaissa parrasvaloissa.

Humaloja jakoi maalistaan kunnian Ville Leskiselle, joka teki esityön hienomekaanikkotason tarkkuudella.

– Saimme HIFK:n hyökkäyksen poikki omalla alueella ja pääsimme kaksi vastaan yksi -hyökkäykseen. Ajattelin polkea maalille, koska tiesin, että ”Lese” löytää kyllä lapani, Humaloja kelasi.

Humaloja pelasi pitkän illan viimeisen tilanteen fiksusti, sillä hän vältti siniviivakurotuksellaan paitsion niukasti mutta riittävästi.

– Tyhjiin sain kiekon sitten laittaa. Noita on treenattu pelipäivän aamujäillä aika paljon. Koutseilta on tullut kuittia, kun en ole tehnyt maaleja oikein mistään, Humaloja nauroi.

Maali maistui pitkästä aikaa

Helsingin vanhassa jäähallissa tehdyistä osumista on joskus sanottu, että yksi sellainen vastaa kolmea Kehä III:n ulkopuolella iskettyä liigamaalia.

Kuinka iso henkilökohtainen merkitys jatkoerämaalillasi oli, kun se tuli Nordenskiöldinkadun legendaarisessa kiekkopyhätössä, täpötäyden katsomon edessä?

– Noo, ei kai se nyt niin iso ollut, Humaloja virnisti ja jatkoi:

– En edes tiedä, milloin tein maalin edellisen kerran.

Oikea vastaus: kauan sitten, 13. helmikuuta pelatussa JYP-ottelussa.

Ei Humaloja silti ole maalintekijänä ummikko. Kun Kärpät ja HIFK kohtasivat viime keväänä pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, nousi Humaloja tähtien taustalta vastuunkantajaksi ja viimeisteli joukkueelleen kahden ottelun minisarjassa kolme osumaa.

HIFK eteni tuolloin puolivälieriin, mutta Humalojan panoksesta Kärppien jatkopaikka ei jäänyt kiinni.

Ratkaisija halusi pelata voiton Ruohomaalle

Humalojan osuma huipensi Kärppien hurmoskirin Helsingin illassa. Kolmanteen erään lähdettäessä vierasjoukkue rimpuili pahasti köysissä, lähes kanveesiin painettuna.

Kahden maalin takaa-ajoasemassa oli jo kylliksi haastetta, mutta vaikeuskerrointa kasvatti myös ykkössentteri Mikael Ruohomaan loukkaantuminen toisessa erässä. Kärppien tähtihyökkääjä jäi Ryan O'Connorin taklauksen alle ja loukkasi kätensä.

Humalojan mukaan joukkue ammensi voimaa nousuun myös Ruohomaan karusta kohtalosta.

– Hän on kantanut meitä hienosti tämän kauden aikana. Ainakin henkilökohtaisesti halusin antaa ”Ruoholle” takaisin ja laittaa lopussa kaiken peliin, Humaloja painotti.

Liigaovi auki 26-vuotiaana tai hanskat tiskiin

Ruohomaan ja Humalojan tarinoissa on samanlaisia piirteitä, sillä molemmat ovat kulkeneet pitkän tien liigatason pelaajaksi.

Humaloja, 26, on Pyhäjärven Pohdin kasvatti, joka kypsyi kohti ammattilaisuuden vaatimuksia Kajaanin Hokin Mestis-joukkueessa – kaukana huomiosta ja iltapäivälehtien otsikoista, joista hänen nimensä löytyy HIFK-pelin jälkeen takuuvarmasti.

Miska Humaloja aloitti kärppäuransa syksyllä 2015. Pelinumero oli tuolloin 3 – ja pelihanskat muistuttivat vielä vanhan seuran Hokin väristä. KUVA: Jukka Leinonen

Humaloja on kertonut aiemmin Oulu-lehdessä, että hän oli asettanut itselleen tavoitteeksi liigapelaajan statuksen 26 ikävuoteen mennessä. Ellei pääsarjan ovi olisi auennut, hän olisi lyönyt hanskat tiskiin myös Mestiksessä.

24-vuotiaana Humaloja sai odottamansa kutsun. 24. marraskuuta 2015 Kärppien toimistolta lähti maailmalle tiedote, jossa kerrottiin, että Mestiksen pistepörssiä johtava Humaloja siirtyy Hokista Kärppiin viikon mittaisella lainasopimuksella.

Sen jälkeen Humaloja ei ole taakseen katsellut.

Tuskin kukaan osasi tuolloin aavistaa, miten tärkeän ja pitkäaikaisen palasen Kärpät sai joukkueeseensa.

Humaloja tarttui tilaisuuteensa ja myös käytti sen. Monikäyttöisen keskushyökkääjän paikkaa ei vie Kärppien kokoonpanossa enää kukaan.

B-juniorien nelosdivarin voitto uran kruununa

Pelaaja numero 27 tuo Kärppien ryhmään omanlaistaan erikoisosaamista: taistelutahtoa ja rosoisuutta. Vastustajien kuumentajana Humaloja on jo Liigan eliittiä.

Oleilusta lempipaikallaan maalin edustalla hän joutuu maksamaan myös kovan hinnan: torstain ottelussa HIFK:n Ville Varakas takoi Humalojaa surutta poikittaisella mailalla.

Humaloja on kuitenkin valmis laittamaan kroppansa likoon, sillä suureen unelmaan – Suomen mestaruuteen – ei ole enää toivottoman pitkä matka.

Syksyllä Humaloja puntaroi Oulu-lehdessä suhdettaan voittamiseen itselleen tyypillisellä tavalla, pilke silmäkulmassa:

– En ole ikinä voittanut kunnolla mitään. D-junnuissa voitettiin Pyhäjärven Pohdissa Iisalmen Sanomien turnaus ja myöhemmin voitin B-junioreiden nelosdivarin pohjoislohkon mestaruuden, hyökkääjä veisteli.

– Mitä muilta olen kuullut, voittaminen on hienoa.

Aika velikulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Jos joskus teköö maalin kotikutoisessa liikassa niin ollaan aika kaukana vielä ammattilaisurheilijasta. Vielä ollaan puulaakitasolla marginaalilajissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä näitä ilon pelaajia, joka asian valittajia sikiää, miten tästäkin osaa tehdä näin inhottavan jä vähättelevän kirjoituksen. Humaloja ja Kärpät ryösti hienolla maalilla kotiedun takaisin itselleen. Humaloja on ammatti jääkiekkoilija ja Kärppien vakio sentteri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovan työn on Humaloja tehnyt, että päässyt tälle tasolle.
Ja tänään perjantaina kello 18:30 Raksilassa A -nuorten ratkaiseva finaali Kalpaa vastaan.
Me eläkeläiset ilmaiseksi ja alle 12 vuotiaat sekä kärppä korttilaiset. Ei muuta kuin hallille kannustamaan nuoria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno mies Humaloja. Mukava seurata osaa ottaa myös huumorilla :) Kyl nyt tsadissa svägä tulee housuun kun ei Suomenmestaruutta juhlita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kärppien maalia ei olisi pitänyt jälkeen hyväksyä.taas epäreilu peli taas kärpillä.hifki lle komeat 3 voittoa putkeen ja kärpät kesälomille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä selvempi maali voisi enää olla. Aloitukset, nopeus, syöttö lupaan ja viimeistely NHL tasoa. Jääkiekko on nopea taito peli. Hidastus kertoo totuuden kateellisia kirjoittajalle kiekko ylitti puoli metriä ennen siniviivan kuin Humaloja, joten sekin oli hyvin pelattu. HIFK näki sen selvästi eikä videoita tarvittu. Tälläiset maalit ovat huippu jääkiekkoa parhaimmillaan ja Kärpät sen taitaa parhaiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa, että kontti areenan kingi onnistuu myös maalien muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kohta kärpille jo hyväksytään maalit että kärpät laukoo vain maalia kohti niin on tehnyt maalin.kärpillä on omat säännöt ja kotituomarit joka pelissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottaako noin koville? eihän tosissaan? Tuomarit hifkin puolella ja silti Kärpät voittaa, mitä se kertoo? no sehän kertoo kaiken.
Kärppäpelaaja telottiin loukkaantuneeksi, eikä edes jäähyä tuomittu. Hävetkää jos osaatte.
Mutta silti Kärpät voitti ja jatkoa seuraa,..,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ainakaan eilisestä pelistä menisi puhumaan. Nimenomaan humaloja näytti saavan jäähyn kun hanta iskettiin poikittaisella selkään yhdesti ja tämän jälkeen vielä toiseen kertaan tilanteeseen ulkopuolelta tulleen pelaajan toimesta. Reilua. Myöskin Ruohomaa telottiin ulos ja tästäkin päätyi Kärpät AV:lle. Ei kannata märistä, vaan pelata

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HIFK ei pärjää millään keinoilla ei edes sikailemalla. Kärpät tuntee jo joukkueen. Ruohomaan telojille joita kaksi yhteistyössä on vaikea pärjätä, koska se täyttää raukkamaisimman telomisen määreen. Asiantuntija piti tekoa erittäin pahana toinen ensin hakkasi poikittaista selkään ja toinen vielä teloi laitaan. Valitettava tämän tyylin telominen joita vain SM liiga sallii voi johtaa erittäin pahoihin telomisiin. Tommi Kovasen telominen, uran lopullisesti päättyminen tällä tavalla, pysyvän vamman aiheuttaminen, eikö siitä opittu mitään. Kovanen on kertonut kirjassa jääkiekon jälkeisestä elämästään tarinansa.
Åsten horjutti poikittaista mailaa ylävartaloon Ruohomaan horjahti laitaan ja toinen HIFK pelaaja vielä puolustus kyvyttömälle laitataklauksen. Vain HIFK on näin sairas.
Onneksi Hakanpään telominen epäonnistui Petrellin tekemänä kuolleesta kulmasta täysin, kun Kärppien pakki vaistosi sivuviistosta täysillä tulevan ja jännitti vartalon puhtaasti vastaan ja telojalta vain ilmat pihalle. Siinä oli jääkiekko Jumalat auttamassa jospa ne ovat olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hienon paitsio maalin humaloja teki.tuomarit pitäis hommata silmälasit.tuomarit suosi kärppien mailan iskut ja poikkarit taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eipä ollut hidastuskuvan ja pysäytyskuvan perusteella lähellekkään paitsio. olisi ollut oikeusmurha jos linjatuomari olisi tehnyt virheen ja viheltänyt paitsion!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puoli metriä ennen kiekko ylitti siniviivan kuin Humaloja. Tuomarit oli ajan tasalla ja Kärpät olisi voinut video tarkistaa jos tuomarivirhe olisi tapahtunut. Peliä eivät olisi viheltäneet poikki ennen maalia nykyään. Nelonen teki heti video tarkastuksen lähetyksessä ja olihan hieno kovavauhtinen ajoitus Humalojalta ja syöttäjän tarkka ajoitus lapaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sokea voi ruutu palvelua katsoa👋 Eikä myöskään peliä.. huomaahan sen ettei tämä viskositeetti tyyppi näe pelejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiekko oli ainakin 10 cm H-alueella kun Humalojan luistin oli vielä jään päällä (ja huom jäässä kiinni, ei sen yläpuolella). Kannattaa hommata lasit jos ei edes hidastuksista näitä spottaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Kärpät.......toivottavasti riittää miehet noitten halon hakkaajien käsittelyssä.Tuomarit voisi pistäytyä optikolla ihan vaan tarkistuksen vuoksi niin kuin kärppien tasoitus maalikin piti "tarkistaa "

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Junttilan maali oli täydellinen yksilösuoritus läheltä maalin kattoon. Tuomarit näytti heti maalia, mutta vielä videotarkastus päälle, joka oli maailman nopein. Tulevaisuudessa videotarkastus siirtyy Helsinkiin, sitten voi hyväveli tulla mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

79
Tuore tutkimus: Oulussa on 11 huono-osaista kaupunginosaa – eniten kuudesta suurimmasta kaupungista
56
Suomalaiset ajavat vähemmän arvokkailla autoilla kuin norjalaiset ja ruotsalaiset – veromuutoksilla vähän vaikutusta autokantaan
46
Oulu ei tarvitse pilvenpiirtäjiä, mutta ei siitä tuppukylääkään saa tehdä Lukijalta
33
SAK:n kysely: Aktiivimalli rankaisee etenkin yli 55-vuotiaita, vaikeinta Pohjois-Suomessa - "Kyse pelkästä työttömyysturvan leikkauksesta ennestään pienistä tuloista"
22
Suomi kykenee yllättäen lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen, kertoo HS –  taustalla kertaerä, jota ilman velka kasvaisi yhä
18
YK:n siirtolaissopimusta vastustava mielenosoitus keräsi tuhansia Brysselin kaduille
11
Strategia johdatti Oulun liikuntakisan finaaliin – Oulu aikoo profiloitua terveysliikunnan kärkikaupunkina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinivalkoinen kenraalimme

Arvostettu entinen puolustusvoimain komentaja kenraali Gustav Hägglund ei kannata Suomen liittymistä Natoon. Lue lisää...
Rohkeasti Natoon lii...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.12.

Fingerpori

17.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image